Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-04-06

Šv. Velykos !

Visus visus, didelius ir mažus, sveikinu su šv. Velykom !

Šv. Velykos, šv. Velykos..! Ką? Šv. Velykos?!


O jums panašu, kad šį savaitgalį šv. Velykos? Juk dar trečiadienį snigo!

 

Nemanau, kad reiktų nukabint nosies, juk šv. Velykos – tai kai gamta bunda, medžiai sužaliuoja, pievose pražysta gėlės, pagerėja žmonių nuotaika ir atsiranda noras vis daugiau šypsotis, o smagiausia iš smagiausių būna dažyti kiaušinius!

Žinai ką reiškia raštai ant tavo margučių? O gal nori juos išmarginti ypatingais raštais?

Visi tikriausiai žinome, kad kiaušinis – tai gyvybės bei atgimimo simbolis. Kiekvieną kiaušinį močiutės išpuoselėdavo pačiais įvairiausiais raštais, kurdamos juos vašku ar skutinėdamos peiliuku. Kiekvienas raštas turėjo ir tebeturi savą simboliką. Eglutė simbolizuoja deivę Laimą, todėl raižydami eglutę, tęsiame šios deivės mums skirtą dalią. Kadangi lietuviai – žemdirbių tauta, tai ir raštai būdavo atitinkami, dažnas pasitaikydavęs raštas ant margučio tebėra rombelis, kuris simbolizuoja artojo žemės lopinėlį, o taškučiai esantys jame -  pasėtus grūdus. Labai svarbi detalė kiaušinių marginime - apskritimas – tai saulės, amžinybės, gyvybės ir pastovumo simbolis. 

 O ar žinai ką reikia daryti, kad metai būtų geresni?

 Velykų dieną įprasta svečiuotis ir kuo daugiau bendrauti su artimaisiais, o mažiesiems dažniausiai siūloma kuo daugiau suptis sūpynėse. Buvo sakoma, jog kuo ilgiau ir stipriau supsies, tuo laimingesni bei sėkmingesni metai laukia. Labai svarbu, Šv. Velykų dieną ridenti margučius. Tai dar vienas smagus žaidimas, kurio metu stengiamasi nuridenti kuo toliau ir laimėti kuo daugiau margučių. Tai sukelia daug džiaugsmo, kuris, simboliškai, visus turėtų lydėti ateinančiais metais. Taip pat, vienas iš šventės papročių, iki šių dienų yra išlikęs, jog norint namuose sulaukti skalsos bei gerovės, per Velykų pusryčius, reikia nulupti pirmą kiaušinį ir jį padalinti į tiek dalių, kiek prie stalo sėdi žmonių ir visiems po gabalėlį suvalgyti. Taip pat, iš senovės atėjęs tikėjimas, jog prieš Velykų rytą, dar saulei patekant, reikia nusiprausti šaltu vandeniu, tuomet dings visi skauduliai.

 

Manau, žinau, ką šiemet veiksiu per šv. Velykas, o kaip Tu?

 

Linksmų ir jaukių jums šv. Velykų! Lai jūsų namus papuošia įvairiaspalviai margučiai ir artimųjų šurmulys.

 

s. Julija