Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-08-13

14-oji Europos regiono skautų ir skaučių konferencija IŠRINKTAS KOMITETAS

jau šį savaitgalį WOSM ir WAGGGS Europos regiono skautų ir skaučių konferencija

Išrinktas naujasis WOSM Europos skautų komitetas:

Iš kairės: Daggi Elehu (SE), Hulda Solrun Gudmundsdottir (IS), Chip Haverhals (BE), Milena Pecarski (RS), Andrea Demarmels (CH), Christos Hatzidiamandis (GR)

Pirmininku paskelbtas Andrea Demarmels, pirmininko pavaduotojas Christos Hatzidiamandis.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rugpjūčio 17, antroji konferencijos diena

Šiandien susirinkę į bendrą konferenciją darbus pradėjome paskutinių trejų metų apžvalga: įvykę bendri WOSM ir WAGGGS renginiai, stovyklos, fondai ir kiti projektai. Viena jų - dar pernai vykusi Roverway stovykla Suomijoje, kurioje taip pat dalyvavo Lietuvos atstovai. O ar prisimenate Growth renginį Danijoje? Mūsų atstovai šio renginio metu pristatė bendrą DTA projektą, kuris sulaukė nemažai dėmesio.

Vėliau priėjome prie įdomiausios ir visų laukiamos šios dienos dalies - net septyniolikos (dešimt WOSM ir septyni WAGGGS) kandidatų prisistatymų. Kiekvienas kandidatas turėjo tris minutes, kurių metu galėjo įtikinti organizacijas balsuoti už juos bei suteiktu daugiau informacijos apie jo siekius ir tikslus būnant komiteto nariu. WOSM kandidatų atstovų net dešimt: Islandija, Švedija, Belgija, Šveicarija, Izraeilis, Graikija, Serbija, Portugalija, Vengrija, Malta. Vienos kalbos įkvepiančios, kitos kiek ramesnės - įvairovė tikrai plati ir sprendimas sunkus. Rinkimai jau rytoj.

Po kandidatų pristatymų klausėme Norvegijos skautų prezentacijos apie jų siūlymą priimti sekančią konferenciją, kuri vyks 2016 metais. Jauki aplinka, puikus susisiekimas ir nuostabi Norvegijos gamta - ar narės sutiks, ar ne - sužinosime antradienį. Tačiau panašu, kad kol kas prieštaraujančių tam nebuvo, juolab, kad kandidatas tik vienas.

Vakare mūsų laukia ypatingas tarptautinis vakaras, kuriam Lietuvos delegacija pasirengusi ypatingai..laukite tęsinio jau rytoj!!! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rugpjūčio 16, pirmoji konferencijos diena

Pirmoji konferencijos diena prasidėjo ilgu registracijos procesu. Konferencijoje dayvaija apie 500 dalyvių iš visos Europos, o tai tapo sunkiu iššūkiu savanoriams ir organizatoriams. Pradėję darbą dalyviai išsiskirstė į kelias skirtingas sesijas skirtas pirmąkart dalyvaujantiems, o taip pat ir seniems konferencijų vilkams. Po pagrindinės informacinės sesijos apie konferencijos eigą, prasidėjo bendradarbiavimo ir kontaktų mezgimo susitikimai. Turėdami begales klausimų ir pasiūlymų vieni kitiems, pradėjome bendrauti ir aptarinėti bendrus reikalus.

Beatričė: pirmoje dienos pusėje tarptautiniai atstovai turėjo atskirą sesiją, skirtą susipažinti su naujais IC (International Commissioner) ir pasisveikinti su jau pažįstamais skautais. Aptarę bendrus reikalus, išsiskirstėme į mažas grupeles pasidalinti naujienomis iš savų organizacijų.

Visvaldas: Į darbo grupė "Chief volunteers" susirinkę Europos skautų organizacijų vyriausieji skautininkai bei tarybos nariai, po susipažinimo ir prisistatymo, pradejo diskutuoti apie būtinybę organizuoti mokymus organizacijų vadovams Europiniu mąstu. Buvo kalbama apie būtinybę Europos skautiškų organizacijų vadovams dalintis patirtimi sprendžiant problemas nacionaliniame lygmenyje, įsteigti konsultacijų forumą bei organizuoti reguliarius susitikimus. Buvo šnekėta apie organizacijų tarybos narių motyvavimą aktyviai įsitraukti į organizacijos veiklą ir mano pristatyta LS tarybos komitetų veiklos sistema sulaukė didelio susidomėjimo. Diskusijos tęsėsi ir pasibaigus darbo grupės posėdžiui.

Po darbo grupių posėdžių, pasipuošę organizacijos uniformomis visi konferencijos dalyviai (kurių susirinko per 500) pajudėjo link Vokietijos parlamento - Reichstago rūmų, kur įvyko renginio atidarymo ceremonija. Be daugybės Vokietijos ir ES politikų sveikinimo kalbų, konferencijos dalyviai dovanojo organizatoriams specialiai renginiui sukurtus nacionalinius kaklaraiščius, iš kurių buvo surišta ilga grandinė, simbolizuojanti skautavimo reikšmę vienijant Europą. Lietuvos skautijos šiai progai sukurtas ir dovanotas kaklaraištis (kuris puošia ir mūsų delgatus) taip pat tapo šios grandinės dalimi. Po atidarymo ceremonijos grįžę konferencijos dalyviai iki išnaktų neformaliai bendravo, aptarinėjo teikiamų rezoliucijų projektus, bendravo su kandidatais į Europos komitetus. Darbas čia vyksta kiaurą parą...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LS atstovai sesė Beatričė Leiputė ir brolis Visvaldas Varžinskas jau kraunasi lagaminus: tautiniai kostiumai, suvenyrai, uniformos..ir pilnos galvos išmanių minčių.

14-oji Europos regiono skautų ir skaučių konferencija skirta apžvelgti dviejų tarptautinių organizacijų WOSM ir WAGGGS Europos regionų bendradarbiavimo paskutinius trejus metus. Taip pat aptarti, kaip atrodis mūsų ateitis ir partnerystės ateityje. Deleguoti pasaulinio lygio klausimus ir suformuoti regiono nuomonę. Bei, žinoma, išrinkti naujuosius abiejų komitetų narius.

Po bendros konferencijos atstovai išsiskirsto į dvi skirtingas konferencijas. Šiuo atveju mes, Lietuvos skautijos atstovai, dalyvausime 21-ojoje WOSM Europos regiono konferencijoje. Jos metu kalbėsime apie mums visiems svarbiausią dalyką: kokios tendencijos laukia mūsų ateityje ir kaip jas pritaikyti įvairialypėje Europoje.

 

Rugpjūčio 16-20 dienomis žiūrėkite tiesioginę transliaciją: http://14egsc.europak-online.net/e-participation/

Konferencija mus pasitinka su šūkiu: be there, be prepared, be berlin!

 

Daugiau įspūdžių jau greitai!

 

Konferencijos organizatorių puslapis

Konferencijos dokumentai

 

 

Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą. Projektas “Dievui. Tėvynei. Artimui.”, kodas VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-015.