Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-07-24

Skautavimo kabliukai

Kviečiu pasidalinti veiklomis, tradicijomis, "dalykais", kurie jus labiausiai užkabliavo skautuose (nuo vaikystės iki dabar).

Mielas atviro laiško skaitytojau,

Rašau Tau, nes po knygos The Renewed Approach to Programme man kilo keletas minčių/klausimų/galvosukių, kuriais norėčiau pasidalinti ir padiskutuoti. Gal ir Tau tai pasirodys aktualu, bei įdomu? : )

Ko gero sutiksi, jog karts nuo karto reikia savęs paklausti neretai nuvalkioto, bet reikalingo klausimo: ką aš darau ir kodėl? Kas mane motyvuoja skautuose? Kodėl aš čia esu ir ką galiu ar noriu padaryti, sukurti?

Pasaulio skautų organizacijų konstitucijoje skautavimo idėja aprašytas štai taip: Skautų judėjimo tikslas yra prisidėti prie jaunimo raidos padedant atskleisti jų pilną fizinį, intelektualinį, socialinį ir dvasinį potencialus kaip individuose, atsakinguose piliečiuose, bei vietinės/ valstybinės/ tarptautinės bendruomenės nariuose.

Skamba nuostabiai, bet hmm... Akivaizdu, jog tokį sakinį išbėrus vilkui ar skautui jo akytėse liepsnelės neuždegsi. O juk yra taip svarbu pakurstyti ir išlaikyti tą skautišką ugnelę, tiek dėl pačių vaikų, tiek dėl Skautiškos bendruomenės.  Nors kiekvienai organizacijai būdinga atsinaujinti, kartais nutinka, jog procesai ima stagnuoti ir ko gero ne vienas LS tuntas norėtų pritraukti ir išlaikyti daugiau vaikų, tad norėtųsi Tavęs paklausti ant kurių skautavimo kabliukų tu buvai vaikystėje ir esi užsikabinęs, o gal buvai atitrūkęs, bet vistiek sugrįžai? Kas tave motyvavo, pastiprino? Kokios veiklos įsiminė labiausiai? Manau, jog kartu surasdami atsakymus į šiuos klausimus galėtume geriau suvokti žmonių skirtingumą ir reflektavus savo turimus lobius dar labiau puoselėti ir dalintis jais su naujais žmonėmis.

Kita įdomi aplinkybė - kiekviena vaikų karta, nors ir sprendžia savo amžiui būdingus raidos uždavinius, visgi yra savaip skirtinga. Dabartinė didelė dalis vaikų ko gero riebią dalį savo laisvalaikio praleidžia prie kompiuterio ekranų (šia tema būtų galima plačiai pabambėti : D), tad kyla klausimas kaip organizacija turėtų prisitaikyti prie dabartinių ir ateisiančių kartų, kad mažieji į ją galėtų laisviau įsijungti? Juk 1990-ųjų atgimimo padauža augo visai kitaip negu 2000-ųjų stereotipiniai asfalto septynmečiai, kurie taip pat skiriasi nuo 2014-ųjų septynmečių "geimerių", kuriems miškas greičiausiai asocijuojasi pirmiausia su "slendermanu".

Skaitytojau, džiaugsiuosi, jeigu tyliai rasi savus atsakymus į  klausimus, tačiau bus daug prasmingiau, jeigu jais pasidalinsi lentelėje ir su mumis. Niekada negali žinoti, gal netyčia kažkam priminsi ką nors mielo, suteiksi įžvalgą, o gal įkvėpsi pasimetusį vadovą???

Nuoroda į lentelę: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1p_FowRfpyxpZf8szrD_0qUEGD3y__DKqabjGNO_kGxU/edit?usp=sharing

Iki susitikimų : )