Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-11-28

Realybės šou Specialistas - 9 savaitė

Paskutinė lapkričio mėnesio Specialisto savaitė.

Hei! Hou! Su jumis sveikinasi būrys specialistų, atkakliai dirbančių, lekiančių, filmuojančių ir fotografuojančių jau devintą realybės šou Specialistas savaitę. Tam, kad stebėti jų kelionę būtų smagiau, kiekvieną savaitę gali išsirinkti savo mėgstamiausią, atiduoti jam savo balsą ir stebėti, kaip tavo favoritui sekasi kopti į pergalės viršūnę.

Ką gero nuveikėme šį kart? Devinoji Specialisto savaitė - jūsų teismui:

 

 

Sesė Ugnė Skorupskaitė, Kraštotyrininko specialybė

Šią savaitę ir toliau ruošėmės Vilniaus krašto Kalėdinei mugei (ji vyks gruodžio 6 dieną karininkų ramovėje; visus kviečiame apsilankyti). Norintys bebriukai po truputį atsiskaitinėja informaciją, kurią išmoko per sueigas ir renka parašus specialybei gauti :-)

 

 

 

Sesė Gabija Vyšniauskaitė, Kinologo specialybė

Šiandien užsiėmime dalyvavo jau pažįstami valų terjeras Džo ir auksaspalvis retriveris Grotas. Pasikartojome šuns kūno kalbą ir pradėjome nagrinėti turbūt įdomiausią ir daugiausiai klausimų keliančią temą - šuns dresūrą. Bandėme išsiaiškinti, kaip galima paskatinti šunį ir kaip šuo mokosi. Skaidrėje žemiau matote skirtingoms dresūros metodikoms priskiriamus paveikslėlius. Šios pamokos svarbiausias tikslas buvo išsiaiškinti, kokius metodus geriausia naudoti šuns auklėjimui, kada geriau tinka pozityvi, teigiama motyvacija, kada - neigiama. Daugiausiai dėmesio skyrėme klikeriui (paveikslėlis kairėje apačioje), nes ši metodika naudojama vis dažniau, tačiau visoms užsiėmime dalyvavusioms skautėms tai buvo naujas ir įdomus dalykas.

Penktadienį skautės yra pakviestos į Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centre, Vilniuje, Visorių g. 8, 17 val. vyksiančią paskaitą apie kasdienę ir veterinarę šuns priežiūrą, kurią ves veterinarijos gydytoja. Kviečiame visus norinčius ateiti ir sužinoti šį tą naujo :)
 

 

 

 

Sesė Ugnė Kanapeckaitė, Pirmosios pagalbos specialybė

Šios sueigos metu išsiaiškinome užspringimų rūšis bei sužinojome kaip reikia padėti užspringusiam žmogui. Išmokome Heimlicho manevrą :)

 

 

 

Sesė Eglė Naimavičienė, Kinologo specialybė

Sveikučiai. Nežinau, kaip jums, bet man jau kvepia Kalėdomis. Gal todėl, kad šią savaitę savo namuose teko atidaryti tikrų tikriausias dirbtuvėles. Juk jauniesiems kinologams tiesiog privaloma mokėti padaryti kažką šuniui. Po ilgų svarstymų nuomonės pasiskirstė taip: Adelė siūs gultą, Jorė - pavadėlį, Urtė, Lukrecija bei Ula darys stovus šuns dubenėliui įdėti ir puoš juos dekupažo technika, na, o Kazimieras pieš atvirukus. Taigi vieną vakarą labai smagiai ir intensyviai darbavomės. Medinius stovus sukalti padėjo Urtės tėtis. Merginoms teliko juos nušlifuoti bei nudažius papuošti. Adelė gultą šuniui siuvo iš seno megztinio, o Jorė - labai mergaitišką pavadėlį iš daugybės juostelių. Kazimieras nusprendė nupiešti atviruką su tupinčiu šuniu. Prie mūsų prisijungusi Kazimiero mama Lolita parodė, kaip galima pasidaryti labai smagių šuniškų atvirukų. Belieka juos sudėti į vokus ir išsiųsti. Kam? Paslaptis... Smagaus ir jaukaus jums visiems Kalėdų laukimo... 

 

 

 

 

Brolis Remigijus Pozniakovas, Žvejo specialybė

 

 

 

Sesė Barbora Drąsutytė, Viso pasaulio draugo specialybė

Šią savaitę noriu pasidalinti žaidimu, kurio kol kas nebandžiau, bet pasirodė įdomus.Tai yra žaidimas iš Izraelio, ir vadinasi jis "Gogo'im" - arba tiesiog "Abrikoso kauliukų žaidimas".
 
Šiam žaidimui, kaip jau supratote, reikės abrikoso kauliukų, tačiau turėtų tikti ir mažesni akmenukai, gilės. Jų reikia daug, kuo daugiau, tuo geriau - bent po 20 kiekvienam žaidėjui. Taip pat reikės pasigaminti žaidimo dėžę: batų dėžutės dangtelyje išpjaukite ~6 įvairių dydžių skylutes (mažiausia skylutė turėtų būti vos vos didesnė už kauliukus). Prie kiekvienos skylutės parašykite, kiek taškų ši skylutė verta: pvz. didžiausia - 1, mažesnės - 2, 5, 10, 50, 100). 
 
Tada žaidėjai atsistoja sutartu atstumu nuo dėžutės ir bando įmesti kauliuką į skylutę. Jei žaidėjas pataiko, jo priešininkas turi jam atiduoti tiek kauliukų, kiek taškų verta skylutė. Jei žaidėjas nepataiko į dėžę, jis praranda mestąjį kauliuką. Arba galite tiesiog skaičiuoti per tam tikrą metimų skaičių sukauptus taškus.
 
Teko girdėti, kad Izraelyje vaikai abrikosų kauliukus kaupia visą vasarą, jais mainosi, buriasi į Gogo'im komandas ir t.t. Man skamba įdomiai - gal kas išbandys šį žaidimą? Pasidalinkite komentarais Facebook grupėje "LS URS tarptautinės naujienos"!
 
Štai taip auga abrikosai (nuotrauka iš Kirgizijos, Wikimedia Commons):
 
 

 

 

 

Sesė Odeta Autukaitė, Laužavedžio specialybė

 

 

 

Brolis Titas Gurskis, Astronomo specialybė

Taip jau "išpuolė", kad tą pačią dieną, kai vyko sueiga, vienai iš sesių suėjo net visi 18 metų! Surengėm šiokį tokį siurprizą - padovanojom vienaragio ir boružės hibrido vyšninį tortuką ;)
 
 
O kad sueiga vis dėlto būtų susijusi su astronomija, tai pakalbėjome apie kasmet vykstantį Jaunųjų Astronomų Saskrydį (JAS), kuriame šių metų vasarą dalyvavo net 5 Kaukai. Išvada viena - visiems privaloma nors kartą sudalyvauti šiame sąskrydyje! :)