Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-12-13

Realybės šou Specialistas - 11 savaitė

Kas mūsų laukia šią savaitę?

Praošė dar viena Specialisto savaitė. O vienas paukštelis mums pačiulbėjo, kad tu dar nespėjai sudalyvauti Specialisto totalizatoriuje! Skubėk užpildyti trumpą anketą ČIA - tam tau beliko vos DVI DIENOS! Na, o tai padaręs nepamiršk ir kassavaitinio Specialisto balsavimo. Projektui artėjant link pabaigos, jūsų verdiktas itin svarbus!

 

Sesė Ugnė Skorupskaitė, Kraštotyrininko specialybė

Šią savaitę žaidėme stalo žaidimą "Moksliukas" (kurį pavasarį laimėjome Nemuno tunto sezono atidaryme). Sužinojome daug naujų faktų apie Lietuvą ir pasaulį. Žaidime klausimai tikrai nėra labai paprasti, o atsakymus į juos skautams derėtų žinoti. Rekomenduoju :-)

 

 

 

Sesė Gabija Vyšniauskaitė, Kinologo specialybė

Mokėmės pažinti skirtingas šunų veisles ir jų grupes - nuo universaliojo vokiečių aviganio iki aktyviojo Džeko Raselo terjero. Jeigu skautės klausė įdėmiai, po šios pamokos turėtų atpažinti apie 40 skirtingų šunų veislių bei 10 skirtingų veislių grupių. Vis dėl to, svarbu yra ne tik atpažinti veisles pagal skirtingą išvaizdą, bet ir suprasti, kodėl terjerų uodegos turi būti tvirtos, basetų nosys - didelės; kodėl vokiečių aviganis gali dirbti policijoje, o Jorkšyro terjeras tam nebus geriausias pasirinkimas, nes šuns veislė nėra tik išvaizda - tai keli komponentai viename: paskirtis, charakteris, eksterjerasTai suprasti svarbu ne tik tam, kad galėtume atpažinti skirtingas veisles ar geriau žinoti parodų taisykles - tai reikalinga renkantis naują aguntinį.
 
 

 

 

Sesė Ugnė Kanapeckaitė, Pirmosios pagalbos specialybė

 Šį kartą turėjome pertraukėlę nuo pirmosios pagalbos mokymosi. Sueigos metu kalbėjome apie advento laikotarpį, aptarėme jo reikšmę. Taip pat piešėme atvirutes elfų paštui.

 

 

 

Sesė Eglė Naimavičienė, Kinologo specialybė

Nežinau, kaip jūs, bet mes laukiam nesulaukiam sniego. Kodėl? Ogi tada galima išsiruošti į žygį su haskiais, pasivažinėti jų traukiamomis rogutėmis, galų gale - atpažinti šuns pėdsaką sniege. Tačiau kol kas sniego bent jau Šiaulių krašte - nė padujų. Todėl šią savaitę kantriai mokėmės teorinių dalykų: aiškinomės, kuo skiriasi vilkas nuo šuns, žiūrėjome Lietuvos kinologų draugijos mokymų centro mokomuosius filmukus. Artėja realybės šou pabaiga, todėl mūsų draugovės skautės renka paskutiniuosius letenėlės antspaudus ant savo kinologo specialybės lapų. O kad ir jūs nepamirštumėte, kaip bendrauti su draugišku ar piktu  šunimi - keletas jaunųjų kinologių patarimų:))

 

 

 

Brolis Remigijus Pozniakovas, Žvejo specialybė

 

 

 

 

Sesė Barbora Drąsutytė, Viso pasaulio draugo specialybė

Šią savaitę sumąsčiau pasidalinti nedideliu eksperimentu. Gal ir keista, bet dar niekad gyvenime neteko bandyti nieko daryti iš papier-mâché (papjė mašė). Pagalvojau, kad imsiu ir pabandysiu padaryti... "planetą Žemę" :) Kadangi tai buvo pirmas blynas, o ir kol kas dar nespėjau jo pabaigti, tai tiesiog papasakosiu, ką jau nuveikiau ir kaip tai galėtų praversti siekiantiems "Viso pasaulio draugo" specialybės. Taigi, pirmiausia man reikėjo pasiruošti priemones: 
1. Klijų masę. Aš naudojau paprasčiausius miltus, sumaišytus su vandeniu ir trupučiu druskos. Galima masę daryti ir iš PVA klijų.
2. Krūvelę juostelėmis-gabalėliais suplėšytų laikraščių.
3. Balioną. Kadangi planavau daryti planetos modelį, baliono man reikėjo kuo apvalesnio, o tai - šiokia tokia bėda :) Vienas galimas sprendimas - balioną pripūsti ne iki galo, tada jis būna apvalesnis.
 
Tuomet prasidėjo pats linksmasis darbas (ir daugiausia smagios terlionės!) - mirkai popieriaus juosteles klijuose ir lipdai ant baliono. Svarbu, kad juostelės viena kitą dengtų, persikryžiuotų ir t.t. Kai visas balionas apklijuotas, reikia jį palikti visiškai išdžiūti - aš palikau pernakt. Kitą dieną klijavau antrą sluoksnį, tik šį kartą iš balto popieriaus, nes taip paprasčiau nudažyti. Kai pernakt "planeta" išdžiūvo, laukė dar vienas smagus žingsnis: reikėjo pradurti ir ištraukti subliuškusį balioną iš sustingusios formos.
 
O tada jau prasidėjo menas. Pirmiausia "planetą" nudažiau mėlynai ir vėl palikau išdžiūti; o tada bandžiau žalia spalva nupiešti žemynus. Kadangi su daile ne per labiausiai draugauju, žemynai išėjo kreivoki, tačiau... dabar turiu savo rankomis gamintą planetos Žemės modelį!
 
Na, o kuo tai galėtų praversti vedantiems VPD specialybės sueigas? Šis darbas pakankamai užtrunka, tačiau jis pakankamai įdomus, o pagaminti ką nors savo rankomis visada smagu. Ant Žemės modelio galite žymėti (klijuoti, lipdyti, piešti...) įvairiausius su specialybe susijusius dalykus. Pavyzdžiui, aš ant saviškės planetos ketinu sužymėti pasaulio kraštus, kuriuose jau esu buvusi, ir kraštus, kur norėčiau nukeliauti. O gal tai dar galėtų būti...
...pasaulio kampeliai, kuriuose pažįsti skautų...
...šalys, kurių kalbomis moki pasakyti žodį "skautas"...
...vietovės, apie kurias gali ką nors papasakoti...
...regionai, kuriuose dominuoja viena ar kita didžioji religija...
Arba tai nebūtinai turi būti Žemė! Galima sukurti išgalvotą planetą, kurioje gyvena išgalvotos būtybės su išgalvotomis kultūromis ir kalbomis. Beje, linkėjimai astronomo specialybei - manau, panorėję astronomai taip pat galėtų pasidaryti skirtingų Saulės sistemos planetų modelius ;)
Žodžiu, kol kas nežinau, kiek smarkiai tai pritaikoma, bet man šis procesas patiko! Kas dar bandė ką nors panašaus?
 
 
 
 

 

 

 

Sesė Odeta Autukaitė, Laužavedžio specialybė

 

 

 

Brolis Titas Gurskis, Astronomo specialybė

Per šią sueigą susipažinome su dažniausiai vartojamais astronominiais matavimo vienetais (astronominis vienetas, parsekas, šviesmetis ir t.t.) bei jų reikšmėmis. Vėliau perėjome prie iš pirmo žvilgsnio paprasto reiškinio - paralakso. Tačiau ne visiems pavyko suprasti kas tai per dalykas ir su kuo jis kramtomas. Laimei, įsikišus didžiajai internetinei sesei Google ir jos vaizdams, paralaksas tapo aiškesnis net už 2 kart 2 :) O tuo įsitikinti gali ir Tu - pažvelk į žemiau esantį paveiksliuką!