Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-03-25

Vasarai ruošiamės kartu #4 - Kas pirmesnis, tas...

...greitesnis!

Labas sese, sveikas broli,

Nežinau, ar aš čia vienas toks, bet labai mėgstu varžytis. Ir ne todėl, kad labai noriu laimėti - man tiesiog smagu stengtis pačiam, bandyti pasirodyti kuo geriau ir stebėti, kaip gerai sekasi mano broliams ir sesėms. Todėl šį trečiadeinį noriu su jumis pasidalinti varžybų lenktynių būdais, kuriuos rekomenduoju išbandyti. 

 

Jaunesniesiems skautams

šią savaitę siūlau kartu su savo vadovu susiorganizuoti laivelių lenktynes. Tam jums prireiks: vadovo, popieriaus, priemonių meniniam polėkiui išreikšti ir tekančio vandens telkinio. Iš popieriaus su vadovo pagalba išlankstome laivelius (schemą kaip tai padaryti galite rasti čia), o tada visaip juos papuošiame, kad sėkmė būtų garantuota. Paruošus laivelius mūsų laukia pasivaikščiojimas iki tekančio vandens telkinio - upės. Svarbu nuspręsti kur laivelius paleisime ir kur bus mūsų finisho linija. Varžybų teisėju paskirti siūlau vadovą - mat jis nešališkiausiai įvertins visas pražangas ir nugalėtojus. Tuomet belieka paleisti laivelius ir stebėti, kuris iš jų bus sparčiausias!

 

Skautai

lenktyniauti gali pasitelkdami naujųjų laikų technologijas - raketas. Vienai rakeitai pagaminti reiks: plastmasinio buteliuko, įvairių priemonių dizainui sukurti, trijų pieštukų, lipnios juostos, kamščio, kuris tvirtai užkimštų buteliuką, acto, sodos ir tampomo popieriaus. Gamyba vyksta taip: pirmiausia prie butelio priklijuojame tris pieštukus taip, kad jie visi būtų viename aukštyje ir jų galai būtų aukščiau nei butelio kakliukas. Jei apvertus ir pastačius ant pieštukų butelys neapvirsta - viską padarėte teisingai. Tuomet metas dekoruoti ir gražinti raketas. Baigus papuošimo darbus belieka tik susirungti skrydžio kovoje. Į raketą-buteliuką įpilame acto. Paruošiame sodos šovinį - ant tampomo popieriaus kvadrato viduryje padedame valgomąjį šaukštą sodos ir sulankstome viską taip, kad ji neišbyėtų. Įsitikiname, kad mūsų kamštis tvirtai užkimš butelį. Jei kyla abejonių, kamštį galima apvynioti tampomu popieriumi, kad jis taptų storesnis. Paleidimas: į buteliuką su actu įmetame sodos šovinį ir kaip galėdami greičiau užkemšame butelį, apverčiame, papurtome ir pastatę ant kojelių - pieštukų staigiai atsitraukiame (geriausia, kad tai atliktų vadovas). Po vieną paleidus visas raketas stebėtojai balsuoja ir renka nugalėtoją. 

 

Patyrusiems skautams

siūlau išbandyti sunkiau į dangų iškeliamą, bet labai akiai gražų aparatą - aitvarą. Paprastam aitvarui pagaminti tau užteks plonų medinių pagaliukų, popieriaus ar medžiagos ir špagato. Medį supjauname taip, kad turėtume du pagalius, kurių vienas būtų 1,5 karto ilgesnis nei kitas. Pagaliukus sukryžiuojame taip, kad kampas tarp jų būtų status, o sujungimas būtų trumpesniojo pagaliujo viduryje, o ilgesniajam - pastumtas per 1/3 jo ilgio. Pagaliukus stipriai surišame (ar suklijuojame). Nuo kiekvieno pagaliuko galo iki sekančio įtempiame špagatą taip, kad jis sudarytų į rombą panašią formą. Imame popierių ar medžiagą, įtempę pritvirtiname ją per visą "rombo" plotą. Ties pagaliuju sujungimu pririšame ilgą virvę - mualia, baigta! Žinoma, daug smagiau aitvarus dar ir dekoruoti, o gal atrasti dar įdomesnių aitvaro pavidalų. Tuomet aitvarais lenktyniauti galime ne vien vertindami, kaip aukštai jis kyla ar kaip ilgai išbūna ore, bet ir atsižvelgdami į originalumą, dizainą ar panašiai. 

 

Laimėti varžybas linki,

Tikras Skautas