Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-03-11

Sesės Gintarės mintys apie pilietiškumą

Kovo 11

Dalinuosi sesės Gintarės Dužinskaitės mintimis apie pilietiškumą:

***

Artėjant vienai iš svarbiausių Lietuvos valstybės švenčių galvoje pradeda suktis Lietuvai - kaip valstybei, man – kaip Lietuvos pilietei, labai svarbios datos:

1989-ųjų metų rugpjūčio 23-osios Baltijos kelias parodė: MES ESAME!

1990-ųjų metų Kovo  11-oji paskelbė: LIETUVOS VALSTYBĖ YRA!

1991-ųjų metų Sausio 13-oji patvirtino: MES BŪSIME!

Pastarosiomis dienomis  vis dažniau girdime kalbant apie patriotiškumą, pilietiškumą, tautiškumą.  Vieniem šios sąvokos atrodo labai skirtingos, kitiems - tai tik sinonimai ir kiekvienas yra savaip teisus. Juk visi šitie žodžiai yra apie vieną ir tą patį dalyką, visi jie susideda į vieną bendrą mūsų vieningos valstybės pamatą.

Įstrigo perskaityta mintis iš rašytojo M. Martinaičio straipsnio, kad pilietybė ir pilietiškumas nėra tik uniforma, kareivius galima perrengti per vieną parą, bet ne tautą. Istorija mūsų valstybei tikrai buvo negailestinga. Kovo 11-ąją atgavę nepriklausomybę, kitą rytą visi savaime netapome valstybės piliečiais. Tas supratimas, o gal daugiau jausmas yra ugdomas ir bręsta tik bėgant metams.  Šiandien švenčiame net 25-ąjį savo nepriklausomos Lietuvos gimtadienį  ir jei kam kyla abejonių dėl mūsų pilietiškumo ir meilės savo šaliai, galiu drąsiai pasakyti, tas jausmas tikrai neblėsta, o tik stiprėja! Galbūt mes ir nemokame to parodyti ar išreikšti žodžiais taip stipriai, kaip daro kitos tautos, bet mes galime kur kas daugiau. Mes turime pilietiškumo dvasią, kuri yra daugiau nei jausmas krūtinėje.

Keletą vakarų vis prisėsdavau prie šio laiško rašymo, norėjosi pasakyti kažką įtaigaus, bet pagaliau supratau esminį dalyką. Galbūt ne visada žodžiai gali pasakyti tai, ką kiekvienas nešiojame giliai savo širdyse. Susimąstykime ir nebijokime savo vertybių, nebijokime kvėpuoti laisve, skleisti gėrį ir šilumą aplinkiniams, galų gale nusišypsoti nepažįstamam kaimynui. Pradėkime kiekvienas nuo smulkiausių dalykų savo kasdienybėje, kad mūsų visuomenėje bendrumo jausmas tik dar stiprėtų, o kiekvienas esantis šalia, būtų draugas. Na o mūsų pilietiškumo dvasia  tikrai neblėsta, nes vėliavas kėlėme ne tik prie savo namų, o pirmiausia kiekvienas savo širdyje. Vieni dalyvavo garbingoje eisenoje, kiti jau vakar išvakarėse garsiai tarė priesaikos žodžius mūsų Lietuvai, net ir patys mažiausi mūsų piliečiai, su didele šypsena veide mojuoja mūsų trispalve ir skanduoja garsiai LIETUVA. Visa tai tik įrodo, kad mes mylim Lietuvą ne dėl to, kad „kažką man davė“ arba ne „už kažką“, o tiesiog, kad ji – mūsų visų! Tad broliai ir sesės BUDĖKIM!

Su švente visus! 

 

s.Gintarė,

Brėkštos vyr. sk. būrelio kandidatė