Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-06-14

Besimokant su Europa

JPS įspūdžiai po European Scout Educational Methods Forum Turkijoje.

Gal tu ir nepatikėsi, tačiau Lietuvos skautija yra beprotiškai panaši į daugelį Europos skautiškų organizacijų. Bent aš taip negalvojau, kol neišvažiavau į Turkiją. Ten savaitę laiko buvau su daugiau nei 100 šaunių brolių ir sesių iš įvairiausių Europos kampelių.

Kelionę pradėjau gegužės 5 dieną Vilniuje. Skendant iki Stambulo dar jaučiausi lyg namie - aplink buvo vien lietuviai. Tačiau taip jau nebesijaučiau  prieš persėdant į lėktuvą skrisiantį į Antaliją. Įsivaizduok tą akimirką, kai sodinant keleivius į lėktuvą pamačiau pirmą skautą! Šalia manęs atsisėdo Peko - naujas Juodkalnijos vyr. skautininkas. Nors skrydis nebuvo labai trumpas, tačiau besišnekučiuojant su broliu tikrai pralėkė greitai. Vėlai vakare pasiekus viešbutį dar spėjau pasisveikinti su Europos Regiono Tarybos pirmininku Andrea Demarmels, pamatyti kitos dienos belaukiančius skautus.

Pirma programos diena buvo skirta naujiems organizacijų jaunimo programos arba vadovų koordinatoriams, tokių mūsų buvo apie 30. Gali numanyti, kad diena neprailgo! Mes susipažinome tarpusavyje, tuo pačiu aiškinomės kokios yra mūsų atsakomybės ir ko neturėtume daryti užimamose pozicijose - pavyzdžiui, švaistyti laiko :D Tada peržiūrėjome svarbiausius WOSM dokumentus (nuorodos straipsnio gale), atlikome kelias užduotis, diskusijas komandose, kad geriau suprastume dokumentų, o tuo pačiu ir skautavimo esmę. Dienos pabaigoje galvojome kaip atrodo mūsų organizacijų dalys už kurias esame atsakingi, kaip norime, kad jos atrodytų ir ką galime padaryti, kad judėtume ta linkme.

Kitą dieną prasidėjo programa skirta visiems forumo dalyviams. Ji buvo padalinta į penkias gilinimosi kryptis: vadovavimas skautavime, edukacijos paskirtis, mokymasis gyvenimui, skautavimas bendruomenėje, savanorių gyvenimo ciklas. Iš jų galėjau pasirinkti tik vieną į kurią gilinausi visą savaitę. Manau, žinodamas, kad aš esu Jaunimo programos koordinatorius, nesunkiai atspėsi, jog pasirinkau kryptį - educijos paskirtis.

Programos pradžioje mums buvo pristatyta renginio simbolinė tema - Šilko kelias. Kasdien gaudavome šilko kelio "dovanų" (šilko, popieriaus, prieskonių, porceliano), kurios buvo programos dalys, padedančios atskleisti renginio temą. Tada pasinėrėme į pasirinktas temas.

Edukacijos paskirties temą pradėjome išklausydami prezentaciją apie edukacijos raidą, diskutuodami apie skautišką metodą - skautų edukacijos pamatą. Kitą kartą susirinkę kalbėjome apie XXI amžiaus jaunimo problemas, bandėme sukurti konkrečius vaikus ir įlipt į jų batus - pažiūrėti į gyvenimą iš vaiko perspektyvos. Turbūt žinai, kad žmonės yra neįtikėtinai skirtingi, tad ir mūsų sukurtos problemos ir patys vaikai buvo labai įvairūs. Todėl skautų vadovui tenka itin svarbi užduotis - dirbti ne tik su grupe, bet ir pastebėti kiekvieną skautuką, padėti jam augti. Paskutinio pasinėrimo į edukacijos paskirtį metu mums pristatė galimas ateities mega-tendencijas! Buvo tikrai įdomu padiskutuoti kaip vystysis skautavimas, kaip galime pasiruošti ateičiai, kaip budėti mūsų judėjimui.

Prisimink kaip atsigauni atvažiavęs į nuostabią stovyklos vietą... Taip aš ir visi broliai bei sesės atsigavome paskutinės renginio dienos popietę išvažiavę į nuostabų mišką! Turėjome šiek tiek laisvo laiko pasivaikščiojimui ir pasidairymui į sraunius upelius, neįprastai užaugusius medžius ir netgi tikrą 20 metrų aukčšio krioklį. Susipažinę su aplinka susirinkome į visai Lietuvos miškus primenantį pušynėlį, ten porą valandų grupelėse diskutavome mūsų pačių pasiūlytomis skautiškomis temomis. Buvo išties įdomu išgirsti apie kitų šalių organizacijų skautiškas problemas, kartu paieškoti sprendimų, dalintis gerosiomis patirtimis ir mokytis iš blogųjų.

Dar labai noriu pasidžiaugti renginio dalyviais! Su jais kartu buvo gera bendrauti, kurti, juoktis, svajoti - augti. Tad kai tu važiuosi į skautišką renginį užsienyje, būtinai perduok jiems mano ir Lietuvos skautijos linkėjimus. Pridedu jų nuotraukas, kad lengviau atpažintum. 

 

Nuorodos:

Renginio puslapis: http://emforum.euroscoutinfo.com/
Prezentacijos iš renginio: http://emforum.euroscoutinfo.com/materials/
World Scout Youth Programme Policy: http://scout.org/node/52117
World Scout Youth Involvement Policy: http://scout.org/node/52119
World Adults in Scouting Policy: http://scout.org/node/5026

br. Domas

P.S. Turi klausimą apie jaunimo programą, reikia patarimo, o gal nori prisijungti prie LS Jaunimo programos skyriaus?
Rašyk programa@skautai.lt