Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-01-24

International commisioners forum

Brolis matas dalinasi savo įspūdžiais iš International Commisioners Forum

Savaitė. Tiek laiko man reikėjo, kad "suvirškinčiau" viską kas nutiko savaitgalį - visus įspūdžius, naują informaciją, ir aišku, naujus iššūkis. Pats nutarimas dalyvauti buvo gan netradicinis – antradienį sulaukiau Jorės pakvietimo į renginį, o ketvirtadienį  jau sėdėjau lėktuve į Lenkiją. Patys Lenkų skautai tikrai pasistengė – jau nuo pirmo pasitikimo oro uoste jautėsi, kad prie renginio buvo tikrai pasistengta. Ir neveltui – programa, apgyvendinimas, maistas tikrai buvo aukštos klasės.  

Tai ką gi aš dariau tam forume? Atvykom kevirtadienį vakare, kai jau renginiai buvo pasibaigę. Bet užtat spėjau susipažinti su kartu traukinyje važiavusiais katalonais, bei kitų šalių skautais.  Ketvirtadienį  ryte per atidarymo ceremoniją pasirodė Gdansko meras ir net pats Lech Wałęsa. Kuris su vertėjo pagalba pasakė gan šmaikščią, bet kartu motyvuojančią, bei begalo įdomią paskaitą. Kadangi forumo formatas buvo “mokomės veikdami” (learning by doing), likusi dienos programa susidėjo iš įvairių workshop’ų bei session’ų. Turiu prisipažinti, nors workshopai buvo įdomūs, ne visada galėjau pilnai dalyvauti diskusijose. Bet organizatoriai net ir tuo pasirūpino, jau nuo pat pat pradžių buvo sudarytos, taip vadinamos, mentoriavimo grupės. Jos nebuvo didelės, viso labo iš 6 žmonių – 3 naujokų ir 3 jau patyrusių tarptautininkų. Tad visada galėjau klausti, nagrinėtis, bei gilintis ne tik su Jorės pagalba, bet ir su kitais skautais.  Šį darbingą penktadienį vainikavo “Tarptautinis vakaras”. Tai viena iš man įsimintiniausių forumo akimirkų. Aplink visur lūkuriavo žmonės pasipuošę savo šalies atributais, siūlė paragauti savųjų tradicinių valgių, pasiklausyti muzikos ar net paspręsti rebusų.

Šeštadienis prasidėjo nuo ekskursijos Europos Solidarumo Centre (pamiršau paminėti kad čia ir vyko visa programa, iš tiesų gan įspūdingas pastatas). Pats šeštadienis nebuvo  toks darbingas kaip penktadienis. Diena buvo labiau fokusuota į visokiausių atnaujinimų, naujienų bei kitokių žinių pristatymui. Vakare vyko lenkiška vakaronė. Mišrioms komandoms reikėjo orientuotis keliaujant po Gdansko senamiestį ir vykdyti užduotis. Mūsų komandai teko užduotėlė padaryti veikiantį kraną iš ribotų atsitiktinių medžiagų, tokių kaip pora laikraščio lapų, poros dantų krapštukų, keliu lipnios juostelės gabalėlių ir šiaudelių. Galiausia įvykdę visas užduotis forumo dalyviai susitiko uosto restoranėlyje, kur be skanios vakarienės vyko dar ir šokiai, dainavo laivo Zawisza Czarny vyrų choras (įdomus faktas – aš prieš keletą metų plaukiau tuo laivu bendrame projekte tarp Lenkijos ir Lietuvos jūrų skautų https://www.youtube.com/watch?v=ckOrM5xYY1U ).

Dalykas kurį pastebėjau tą savaitgalį, tai kad pagrindinė forumo dalis vyksta ne ceremonijų ar sesijų metu, o kaip tik – kavos pertraukėlių metu. Būtent tada vyko pagrindiniai susitikimai su kitų šalių tarptautininkais, buvo generuojamos pagrindinės idėjos, bei kuriamos naujos pažintys. Aš asmeniškai likau labai patenkintas ir sužavėtas, jaučiuosi įgavęs daug naudingos patirties. Ačiū užsienio reikalų skyriui už suteiktą galimybę.