Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-06-23

Skautų slėnio naujienos

Noriu pasidalinti Skautų slėnio naujienomis su tavimi. Šis pavasaris nors ir šaltas - buvo labai aktyvus mūsų skautiškame centre...

Noriu pasidalinti Skautų slėnio naujienomis su tavimi. šis pavasaris nors ir šaltas - buvo labai aktyvus mūsų skautiškame centre. Sulaukėme per 400 dalyvių, kurie Skautų slėnyje turėjo standartines ir užsakomasias programas, smarkiai prisidėjome prie jūrų skautų organizuojamos LS Pavasario šventės organizavimo, šventėme 1 metų lauko darželio gimtadienį. Per ateinantį mėnesį laukia aktyvus laikas su Jūrų skautai neskautams stovyklomis ir papildomomis edukacijomis tarpuose, mokymais, stažuotėmis ir kitomis veiklomis.

šią savaitę dalyvauju Kanderštego skautų centre vykstančiuose ScoutsGoSolar ambasadorių mokymuose. Be galo smagu sutikti sesę Moniką, savanoriaujančią čia ir matyti Lietuvos indėlį tarptautiniuose “vandenyse”. Kalbėtis ir diskutuoti Kanderštego kalnų papėdėje apie Lietuvos skautijos komandos dalyvavimą Europos regiono konferencijoje ir svarstyti kiek mes esame pajėgūs dalyvauti Pasaulio skautavime. Vienareikšmiškai - TAIP, mes tai darėme, bet dabar tai vyksta dar aktyviau, manau, kad esame pasiruošę ir rimtesniems iššūkiams. Galime svarstyti ne tik apie savanorystę KISK’e, darbą Europos skautų biure ar kitus tarptautinius projektus, o galbūt dar kažką daugiau? Bet visi dideli dalykai vyksta mažais žingsneliais :)

Taigi, kur aš čia dalyvauju? Tai WOSM - World Scout Environment Programos (WSEP) dalis susijusi su saulės energijos panaudojimu ir ekologija. Tai WOSM, Greenpeace ir Solafrica partnerystės programa, kuri sukuria galimybesšalims turėti ScoutsGoSolar jaunimo programą ir mokymus bei edukacines programas skautų centruose. Iš esmės programa kelia svarbius ekologinius klausimus ir pritraukia domėtis naujomis saulės energijos panaudojimo galimybės, suprasti kaip tai veikia praktiškai - skautišku metodu - “learning by doing”. Atrasti naujus dalykus ir jaunimo tarpe ieškoti atradėjų. Kuriamas mokymų vadovų tinklas, kur mokymų vadovai su WOSM ir nacionalinėmis skautų organizacijomis šią programą vysto savo šalyse. Kaip Lietuvos skautiško centro atstovas dalyvauju su kitų skautų centrų vadovais, dalinamės praktiniu šios programos pritaikymu, programų įgyvendinimu ir centrų vystymo galimybėmis, partnerystėmis. Per savaitę čia vyksta realios diskusijos ir planavimai, o išėję į žygį sutinkame JAV, Danijos ar kitų šalių skautų grupes stovyklaujančias visai šalia...

Skautų slėnis pastaruosius kelis metus gilinasi į tarptautiškumą ir patirtis bei partnerystę tarptautiniuose skautiškų centrų tinkluose. Tikriausiai girdėjai, kad šiuo metu centre savanoriauja italas Francesco, ukrainietė Maria ir skautų vadovė iš Rumunijos Ada. Judame tarptautinio centro statuso link. Tai Goose network (Europos lygmuo) ir SCENES (Scout Centre of Excellence for Nature and Environment) centrų pasaulinis tinklas, Leave No Trace partnerystės tinklas ir dar keletas kitų.

šiuose pasaulio centruose aktyviai veikia WSEP programos, kurios ypač susijusios su energijos tausojimu, ekologija ir sąmoningumo didinimu aplinkosaugoje. ScoutsGoSolar programa - viena iš šių atšakų.

Lietuvos skautų centras nuo pirmųjų žingsių yra ekologiškas. Esame unikalūs, naudojantys vien tik saulės ir vėjo energiją savo skautiškoms veikloms. Daugelis edukacinių programų (žygiai ir užsakomosios programos) pritaikytos WSEP programai ir šiuo metu plečiamas jų spektras. Programą nuo šių metų veda tarptautiniai savanoriai ir apmokyti Skautų slėnio instruktoriai.

Gegužės mėn. dalyvavom SCENES centrų ir WSEP programos vadovų susirinkime Čekijoje (Kapraluv Mlyn SCENES centre). Kviečiu susipažinti su ataskaita ČIA (http://www.skautuslenis.lt/wp-content/uploads/2016/06/WSSEE2016_ataskaita.pdf).

 

Na, o šiuo metu, dalyvauju ScoutsGoSolar ambasadorių mokymuose. Programa bus adaptuojama ir tobulinama Jūrų skautai neskautams stovyklose: gaminsimės saulės prožektorius ir apsauginius akinius, lenktyniausime su saule, matuosime saulės šildomą vandenį dušuose ir kituose vandens telkiniuose, skaičiuosime Skautų slėnio energijos suvartojimą ir susipažinsime su jau veikiančia saulės-vėjo energijos sistema. Vadovų sąskrydžio metu, jeigu bus noras, kviesime į ScoutsGoSolar intro programą suaugusius vadovus.

 

Rugsėjo mėn. išleidžiame vieną Ukmergės jūrų skautę ir Skautų slėnio savanorę savanorystės programai metams į mūsų partnerių skautišką centrą Kapraluv mlyn (Čekijoje), o spalio mėnesį Portugalijoje planuojamas įstojimas į Goose skautų centrų tinklą, bei 2017m. Sausio mėn. - laukia SCENES akreditacija. Greitai lauksime naujai atvykstančių užsienio savanorių ir ruošimės 2017m. programai. Kviečiu norinčius vadovų praktikai jungtis prie mūsų Jūrų skautai neskautams stovyklose, savanorystės ir instruktorių programoms 2016-2017 metams. Laikas atrodo tolimas, bet nevisai - tiek galimybių, neprasnauskite ;)

brolis Jonas