Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-10-21

Pionerijos metai įsibėgėja

Pirmasis straipsnelis apie komandos veiklą Pionerijos metų

Turbūt kiekvienas žinote, kad šiuos metus Lietuvos skautija paskelbė Pionerijos metais. Sujudo visi kraštai, nes buvo paskelbtas kraštų pionerijos konkursas, įvyko praktiniai skautiškų pagrindų mokymai (pionerijos ir skautiškos virtuvės temomis), tai pat buvo suburta darbo grupė, kuriai vadovauja s. Laura Jankauskaitė - Jurevičienė. Darbo grupės planuose numatyta išleisti knygą "Mazgai. Skautiška pionerija", sukurti pionerijos specialybės aprašą, administruoti kraštų konkursą, bendravimai su vadovais, kitų valstybių skautais ir pan.

Šio straipsnelio tikslas pristatyti numatomą išleisti knygą, kurioje rasite daugiau kaip 70 mazgų fotografijų su paaiškinimais kaip tuos mazgus surišti. Taip pat pateikiama informacija apie kiekvieno mazgo naudojimą, jo privalumus ir trūkumus bei šiek tiek papildomos informacijos: mazgo istorijos, patarimų, kaip pavyzdžiui, mazgas būtų lengviau išrišamas ir pan.

Galbūt kyla klausimas, "Ar tikrai tiek daug mazgų reikia?" Knygos autoriai tikisi, kad kiekvienas, perskaitęs knygelę, papildys savo žinias apie mazgus bent keliais naujais ir, įgudęs juos rišti, naudos atlikdamas pionerijos darbus. Panašiai galima klausti ir "Kokia prasmė vartoti daugiau kaip 50 tūkstančių lietuviškų žodžių, jei kasdieninėje kalboje apsiribojame viso labo tūkstančiu su trupučiu?" Ko gero kiekvienas atsakys - dėl to, kad kalba būtų vaizdingesnė, malonesnė ausims ir sielai...

Pav. 2. Mazgų raizgalynė

 

Pav. 3. Jūreivio mazgas, dar vadinamas Pirato mazgu (taip trimis paveikslėliais paaiškinama visa veiksmų seka, kaip tinkamai surišti kiekvieną mazgą).

Pav. 4. Taip surašoma informacija apie mazgą

 

Pav. 5. Knygelėje bus pateikti ir "keistoki mazgeliai", bet kas žino galbūt jie gudriam skautui kada nors ir pravers.

 

Knygelėje taip pat bus pateikta pionerijos statinių (stalų, suolų, tiltų, vartų, skelbimo lentų ir pan.) planų, pasiūlymų, kaip įsirengti žaidimų aikšteles, higienos kampelius bei daugybė naudingų patarimų, tikrai praversiančių ir stovyklose, ir kasdieninėje veikloje.

Broliai ir sesės, dabar lieka laukti šios knygelės!