Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-10-12

Messengers of Peace seminaras Budapešte

Spalio 12-16 dienomis vykusios pasaulio skautų Messengers of Peace seminaro Budapešte įspūdžiai iš pirmų lūpų!

Szia, broliai ir sesės, (szia – vengriškai „labas“)

 

Gal kas girdėjo, ar matė, bet spalio 12-16 dienomis lankiausi Budapešte ir atstovavau Lietuvos skautijai pasaulio skautų taikos nešėjų seminare (World Scout Seminar on Messengers of Peace). Ši iniciatyva atsirado 2011 metais ir šiuo metu veikia 223 šalyse bei teritorijose. Tai tinklas, kuris apjungia tuos skautus, kurie daro gerus darbus savo bendruomenėse. Projektai būna patys įvairiausi - nuo medžių sodinimo iki taikos kūrimo konfliktiniuose regionuose. Skautai taikos nešėjai tiesiog pasaulį daro geresne vieta.

Šiame seminare buvau vienintelė atstovė iš Baltijos šalių, tačiau ne veltui seminaras buvo skautų iš viso pasaulio, nes atstovų buvo iš pačių įvairiausių šalių: Brazilijos, Čilės, Belizo, Kanados, Kenijos, Togo, Rodrigeso, Kazachstano, Armėnijos, Saudo Arabijos, Egipto, Tuniso, Portugalijos, Serbijos, Airijo, Singapūro, Korėjos, Australijos ir dar daug kitų! Kadangi atvyko po vieną arba kelis atstovus iš kiekvienos šalies tai skatino didesnį domėjimasį kitais dalyviais.

Visi seminaro dalyviai bei organizatoriai

Šį seminarą organizavo Pasaulio skautų komiteto bei Pasaulio skautų ofiso (World Scout Bureau) darbuotojai. Tai žmonės, kurie ne tik laisvalaikiu užsiima skautavimu, bet jų kasdienis darbas yra susijęs su skautais. Į šį renginį vykau su keliais tikslais, kurie susiję su 2018 metais. Pagrindinis mano tikslas pasidomėti, kaip MoP programą ir jos aspektus galima pritaikyti vykdant šimtmečio veiklas. Taip pat vienas iš tikslų buvo pristatyti tautinę stovyklą vykstančią 2018 metais Rumšiškėse ir prikviesti kuo daugiau skautų apsilankyti iš kitų šalių, susidomėjimas stovykla buvo didžiulis, skautai ėmė atvirutes tam, jog parvežtų į savo šalis ir rinktų delegacijas, todėl manau, jog galime tikėtis nemažai atvykstančių skautų iš kitų šalių!

Viešas Lietuvos tautinės stovyklos 2018  pristatymas

Seminaro metu buvo pristatoma ne tik MoP programa, bet ir visos 3 WOSM Better World programos: World Scout Environment programa, Scouts of the World Award, tačiau MoP pati naujausia, pristatyta 2011 metais. Šis seminaras buvo pirmasis MoP pasaulio skautų seminaras, taigi buvau tikrai reikšmingo įvykio dalimi.

Seminare sužinojome nemažai informacijos apie pačią Messengers of Peace programos idėją. Pavyzdžiui, buvo pristatytas MoP veiklos ratas, apie kurį nemažai kalbėjome viso seminaro metu. Viskas, kaip ir daug kur gyvenime, prasideda nuo įkvėpimo etapo, skautas matydamas problemą jaučiasi įkvėptas tą problemą spręsti, todėl kartu su kitais skautais nusprendžia, ką darys, jog išspręstų problemą arba padarytų kažką gero – antras žingsnis – nuspręsti, kokių veiksmų imsitės. Tuo met ateina trečio žingsnio eilė – veikti – spręsti problemą, atlikti konkrečius veiksmus, o tuo met belieka dalintis – ketvirtas žingsnis, kuris buvo išryškinamas ypatingai seminaro metu, jog skautai turi dalintis nuveiktomis veiklomis taip įkvėpiant kitus, šviečiant visuomenę, jog ji taptų įkvėpta ir ciklas prasidėtų iš naujo.

MoP veiklos ratas (inspire->learn/decide->do/act->share)

Taip pat daug šalių gavo progą pasisakyti ir papasakoti apie jų manymu geriausią savo šalies skautų organizacijos vykdomą arba jau įvykdytą MoP veiklą. Pavyzdžiui, Danijos skautai yra tikrai įkvepiantis pavyzdys. Naudojantis MoP prgrama jie nusipirko salą Danijoje, kuri anksčiau buvo karinė bazė. Pats salos plotas nėra didelis, tačiau po žeme plotas didesnis, nes saloje yra įrengtas bunkeris. Skautai danai dabar ją tvarko, jog ji taptų prieinama naudojimui ir saugi. Jų idėja yra tokia, jog jiems baigus salą tvarkyti ir įrenginėti, ja naudotis galės ne tik viso pasaulio skautai, bet aplamai visos jaunimo organizacijos savo veikloms. Na, tai kada mes perkam kokią salą?

Danijos skautų nusipirkta sala

Asmeniškai man įdomiausia buvo 4 seminaro diena, kurios tema buvo dialogas. Beveik visą dieną mums vedė Vašingtono universiteto dėstytojas. Viskas buvo paremta socialine psichologija, apie tai, kodėl kyla konfliktai, kaip jie yra kurstomi tarp dviejų pusių ir ką reikėtų darytinorint jų išvengti, netgi patys galėjome išbandyti visi kartu vieną iš technikų vadinamą žvejo kamuolį, kurio metu vienas ratas viduje sėdi ir diskutuoja apie tai, kaip jaučiasi tam tikra tema, o moderatorius tik padeda nukreipti tinkama linkme ir reguliuoja laiką. Pasibaigus laikui, išorinis ratas visą tą laiką tylėjęs sėdasi į vidurį ir kalba apie tai, kaip jie jaučiasi, tuo metu išorinis ratas sėdi ir klausosi. Mes pasirinkome temą lyčių lygybė skautų aplinkoje. Vidinis ratas iš pradžių buvo merginos, išorinis – vaikinai, vėliau ratai apsikeitė vietomis. Man tai buvo stipriausia seminaro dalis, nes visi jau buvo susibendravę, jautėsi patogiau tarpusavyje ir labai atvirai šnekėjo, kaip jie jaučias tam tikrose situacijose ir kaip yra diskriminuojami.

Žvejo kamuolio technika su seminaro dalyviais (vidiniame rate sėdi merginos, išoriniame rate – vaikinai)

Kadangi Lietuvos skautijoje dar neturime MoP ambasadoriaus, žmogaus koordinuojančio savo organizacijoje MoP veiklą bei kontaktuojančio su MoP programos koordinatoriais Pasaulio skautų biure, vienas iš mano pagrindinių tikslų grįžus yra surasti tokį žmogų bei komandą, o tuomet imtis bendradarbiavimo su MoP koordinatoriais, jog 2018 metai Lietuvos skautijai būtų ne tik nepaprastai smagūs, bet ir naudingi Lietuvos visuomenei, bendruomenėms, nes skautai ne tik miške prie laužo susėdę groja gitara, dainuoja ir vakaroja, o bando kurti geresnį pasaulį. Visi kartu bandysime minėdami savo 100-metį ir Lietuvai daryti gerus darbus, o bandymas turėtų vykti ne tik organizacijos viduje, bet ir išeinant iš jos ribų,  skleidžiant žinią bei padedant kitiems, tad nepamirškime to ir skleiskime taiką, broliai ir sesės!

Visus susidomėjusius, norinčius daugiau sužinoti apie MoP arba norinčius burtis į komandą kviečiu rašyti man – slavickaite.auguste@gmail.com.

Sesė Augustė Slavickaitė