Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-24

Artėja Holokausto aukų pagerbimo diena - prisiminkime nužudytus bendrapiliečius

Artėjant tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai – sausio 27 d. - junkimės prie pasaulinės akcijos „We remember“ („Mes prisimename“)

Broliai ir sesės,

Artėjant tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai – sausio 27 d. - junkimės prie pasaulinės akcijos „We remember“ („Mes prisimename“), pagerbdami 2-ojo pasaulinio karo metu nužudytus 6 mln. žydų tautybės asmenų. Holokausto metu mūsų šalis neteko daugiau nei 90 proc. žydų bendruomenės – jie buvo Lietuvos piliečiai.

Pasaulio žydų kongreso inicijuotos akcijos metu kviečiama fotografuotis  laikant rankose užrašą “Mes prisimename”, “We Remember”. Nuotraukas kviečiama įkelti tiesiai į Facebook, Twitter ir/ar Istagram, naudojant hashtagą #WeRemember ir išsiųsti elektroniniu paštu  weremember@wjc.org. Nuotraukas taip pat kviečiame atsiųsti ir Lietuvos skautijos Komunikacijos skyriui – press@skautai.lt

Prieš karą Lietuvoje gyveno apie 200 tūkst. Lietuvos piliečių žydų. Antrojo pasaulinio karo metų nacių ir vietinių koloborantų pastangomis apie 90 proc. Lietuvos žydų bendruomenės buvo nužudyta. Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų tautybės asmenų.

Kaip kilo idėja sausio 27-ąją minėti tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną? 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvintos Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos. Tai buvo didžiausia masinio žmonių naikinimo vieta Europoje. Čia nužudyta daugiau nei 1 mln. žmonių, iš kurių 90 proc. sudarė žydai.

Didžioji dalis žmonių, patekusių į Aušvicą, žuvo arba dujų kamerose, arba dėl nepakeliamų gyvenimo sąlygų. Tik apie 7 tūkst. čia kentėjusių žmonių buvo išlaisvinti 1945 m. sausio 27 dieną.

2005 metų lapkričio 1 dieną Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją ir paragino kasmet pasaulyje sausio 27-ąją dieną minėti kaip tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną.

Rezoliuciją iniciavo Izraelis, Kanada, Australija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Ukraina ir Rusija. Rezoliuciją pasirašė 100 valstybių vadovai, tarp jų – Lietuvos Respublikos Prezidentas, skautas Valdas Adamkus.

Budėkime, kad tragiški įvykiai niekada nepasikartotų!


br.Vytautas