Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-03-24

IC Network - Tarptautininkų susitikimas Londone

Darbingas savaitgalis Gilwelio parke

Greitai tas laikas bėga - atrodo, lyg vakar pasibaigė 15-ta Europos Skautų ir Skaučių konferencija, o jau reikia ruoštis kitai. Tik šįkart nebe Europos regiono, o pasaulinė. Tad mažiau kalbų, daugiau darbų! Tad papasakosiu kas vyko ir, ką mes su Beta veikėm Londono pakraštyje.

Pirmoji diena

Nors gal teisingiau sakyti, jog vakaras. Pamojavę Lietuvai mes sėdom į lėktuvą ir išvykom į Londoną. Pirmoji mūsų užduotis - nukeliauti į Gilwell'io parką. Čia likusį savaitgalį praleisim su skautais iš kitų Europos valstybių. Kelionė vėlyva ir varginanti, daug orientavimosi ir dar daugiau žmonių. Bet tai ne problema ir mes neatsilikdami nuo suplanuoto grafiko šokam iš lėktuvo į autobusą, iš traukinio į metro, kol galiausiai esam prie pat savo tikslo. Tik štai staigmena! Paskutinė pasivaikščiojimo mylia patižo! Tad vargais negalais atklampojom iki parko. Tikslas pasiektas. Bet jau vėlu, pasisveikinam su dar vakarojančiais ir bėgam plauti batų ir pailsėti prieš rytojų.
                   
Antroji diena:

Pamiršau paminėti, kad bene svarbiausia tokių renginių dalis - pusryčiai, pietūs ir įvairiausios kavos pertraukėlės. Būtent jų metu gali pagriebti ispaną, latvę ar bet kurį kitą skautą ir aptari problemas, išgirsti naujienas, suplanuoti renginius.
Tad jau pusryčių metu užsirezervavom didžiausią stalą ir susėdę su B3V4 grupe (Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Čekija, Slovakija, Vengrija) aptarėme, kaip kam sekasi po paskutinio tinklo susitikimo Krokuvoje, Lenkijoje.

Didžioji šios dienos dalis buvo skirta diskusijoms, patirčių dalinimuisi ir atsakymų ieškojimui.  Kadangi man labai aktualios temos susijusios su jau šią vasarą įvykstančiu Pasauliniu skautų jaunimo forumu (WSYF) ir Pasauline skautų konferencija (WSC), aš ėjau susitikti su Europos skautų kandidatais į Jaunimo patarėjus (Youth advisers), su jais taip pat turėjom ilgą ir intensyvią diskusiją dėl jaunimo forumo ateities bei paskirties. Vėliau - pasaulio konferencijai teikiamų rezoliucijų apžvalga, idėjomis bei brainstormu. O galiausiai mini mokymuose naujiems WSYF ir WSC delegatams, kurių metu tarptautininkai iš Lichtenšteino, Vokietijos ir Juodkalnijos pasidalino savo sukauptu žinių bagažu - procesų ypatumais, pasiruošimo procesais, naudingais patarimais ir triukais.

Beta tuo tarpu dalyvavo sesijose apie WOSM balsavimo ir narystės sistemas bei kandidatavimo (angl. bidding) organizuoti pasaulinius renginius taisykles. Pirmosios sesijos metu brolis Juan iš Ispanijos papasakojo apie WOSM rengiamą pasiūlymą reformuoti dabartinę narystės mokesčio sistemą. Pagal dabartinę sistemą, organizacijos yra suskirstytos į keturias kategorijas pagal BNI rodiklį (bendrasis nacionalinis produktas), o narystės skaičiai, Pasaulinės konferencijos 2011 vykusios Brazilijoje nutarimu, yra įšaldyti 2011-iems metais. Būtent ši sistema paskutinius kelerius metus yra kvestionuojama - pagal kurių metų narystės skaičiais turi būti paskaičiuojamas mokestis? Ar jis kinta kiekvienais metais? Kokią metinio biudžeto dalį WOSM nori surinkti iš narystės mokesčio? Kaip galime palengvinti šią mokestinę naštą toms organizacijoms, kurioms ji yra per sunki? Šiuos ir kitus klausimus Juanas ir papasakojo - apie bandomą naująjį indeksą (Human development index), kuriuo galima būtų pakeisti BNI ir kitus variantus, kurie bus galimai svarstomi ar bent pristatomi diskusijoms Pasaulinės konferencijos Azerbaidžiane metu. Kitos sesijos metu kalbėjome apie tai, kaip turėtų būti ruošiamasi pasaulinių renginių organizavimui. Dažnai egzistuojanti sveika konkurencija tarp organizacijų, norinčių organizuoti pvz. Pasaulio skautų stovyklą ar sekančią konferenciją, tampa labai įtempta ir neetiška. Norint suvaldyti šį procesą, organizacijų atstovai išreiškė norą ir diskutavo, kaip ši konkurencija turėtų atrodyti ir, kur yra jos ribos. Pagrindiniai argumentai, kam to reikia, yra gana akivaizdūs: pirmiausia,      mažiau finansiškai stabilios organizacijos niekada neturėtų galimybių apskristi pusę pasaulio pristatant savo pasiūlymą, antra - dažnai ruošiantis organizuoti tokio masto pasaulinius renginius valstybės valdžia finansiškai prisideda prie reklamos kampanijos, tad “nelaimėjus” atrankos skautai smarkiai rizikuoja šiuos santykius su valstybės valdžia pabloginti ir prarasti įvaizdį. Galop diskusijos dalyviai nutarė, kad renginiams pristatyti pakaktų aiškios ir vieningos informacijos, skaidraus proceso pusmetis iki balsavimo Pasaulinės konferencijos metu.

Juk nevalia besilankant Gilwell'io parke neišlįsti į lauką. Tad vakare organizatoriai mums paruošė porą siurprizų. Po eskursijos po parko teritoriją mes gavom galimybę savo rankomis pačiupinėti PIRMĄJĄ “SKAUTYBĖ BERNIUKAMS” versiją, medinius kauliukus priklaususius pačiam lordui R. Baden Poweliui bei kitus archyve saugomus dalykus.

                                                    

  


Dieną vainikavo du renginiai, pirmasis - iškilminga Friends of Scouting in Europe recepcija kurios metu buvo inauguruoti net 6 nauji nariai, tarp kurių buvo ir Beatričė! Antrasis - iškilminga vakarienė kurios metu WOSM Europos regiono direktoriui buvo įteiktas Sidabrinis vilkas - aukščiausias Jungtinės Karalystės skautų apdovanojimas ypatingai judėjimui nusipelniusiems skautams.
       


Trečioji diena:

Kadangi mūsų kelionė  atgal namo buvo gan anksti, reikėjo greitai suktis. Pagrindinė dienos tema - rinkimai į Pasaulio skautų komitetą. Komitetas yra vienas iš trijų pagrindinių WOSM komponentų. Likę du - Pasaulinė skautų konferencija ir Pasaulinis skautų biuras. Komitetas renkamas kas tris metus tad svarbu, jog ten išrinkti žmonės kuo geriau atstovautų mūsų organizacijos tikslus. Šį saulėtą sekmadienio rytą turėjome progą pakamantinėti įvairiausiais klausimais 4 Europos regiono kandidatus - ispaną Juan, danę Pia, belgą Jo ir britą Craig.

Prieš kelionę namo taip pat trumpam apsikeitėme naujienomis su Europos komiteto nare Chip Veerle Haverhals, kuri globoja Lietuvos skautiją. Papasakojome apie planuojamus šimtmečio renginius ir galimybę pasikviesti Chip viename jų sudalyvauti (kiekvienas komiteto narys kartą per trejų metų kadenciją aplanko globojamas organizacijas). išsiaiškinome daugiau apie gegužės mėn. vyksiantį Pasaulio skautų kongresą edukacijos tema, papasakojome apie aktualijas Lietuvos skautijoje ir kitas žinias.

Prikaupę naujų žinių, sukūrę naujų pažinčių ir galiausiai - pabuvę naujoje šalyje mes išlėkėm gaudyti savo lėktuvo. Ateitis nusimato darbinga - šimtmetis kuo toliau tuo greičiau artėja, suvažiavimas irgi jau ant nosies. Su Betos pagalba jau metus plaukiau šia tarptautiškumo srove, gera žinoti kad turiu tokią gerą mentorę šalia.