Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-05-09

Islandijos kalnuos ryšys geresnis!

Kodėl vidury vandenyno esančios salos vidury ryšys geresnis arba ką galima sužinoti apie komunikacija geizerių ir vulkanų šalyje Islandijoje.

 

-          Ei, važiuoji į pavasario šventę?

-          Neee, išskrendu į Islandiją.

-          Geraaaaaaaaaas!

Ir tikrai buvo geeeeeeeeeras. Nuostabi, šalta, vėjuota Islandija sužavėjo savo gamta ir gyvenimo būdu, bet „Young Spokesperson Iceland 2017“ mokymai, vykę Ulfljótsvatn skautų centre,  mums suteikė dar dvigubai tiek.

Balandžio 19-22 dienomis Islandijoje Ulfljótsvatn skautų centre  vyko komunikacijos ir astovavimo mokymai, kuriuose dalyvavo apie 50 skautų iš daugiau nei 20 šalių. Skautai iš Maltos, Ispanijos, Graikos, Estijos, Novergijos, Airijos, Islandijos, Rumunijos ir dar daug kitų kampelių susirinko kalnų apsupty įsikūrusiame skautų centre susipažinti, pasidalinti patirtimi, galbūt įveikti savas baimes, sužinoti daug naujo ir namo parsivežti daug idėjų naujiems projektams komunikacijos srityje.

 

Nuo pat pirmos dienos pasijutom atsidūrę tarp „komunikacijos žmonių“. Aplinkui pilna fotoaparatų ir kompiuteriais bei išmaniaisiais telefonais apsikrovusių žmonių. Kad pagautų dar didesnis azartas kurti, dalintis ir skelbti žinią visiems ką pažįsti apie tai, jog esame komunikacijos mokymuose Islandijoje, nuo pat pirmos dienos buvo paskelbtas konkursas. Geriausios nuotraukos ar filmuko autorius galėjo laimėti galimybę paskelbti žinią apie mokymus EuroScoutInfo facebook puslapyje (hip valio nugalėjusiam portugalo filmukui!).

                     

  Rytas Islandijoje

 

Lygiai tiek, kiek kasdien žavėjo Islandijos gamta ir nenuspėjamas oras ( per 30 min. snigo, švietė saulė, ištirpo sniegas ir šiek tiek palijo), tiek ir dar daugiau mums davė patys mokymai. Pradėję nuo savo asmeninių prezentacijų grupei žmonių, mes mokėmės apie pagrindines žinutes (key messages), klausimų tipus ir kaip tinkamai į tuos klausimus atsakyti. Per  4 mokymus dienas teko išbandyti net kelis būdus, kuriais galima perduoti žinią kitiems žmonėms:

Radijo interviu: grupėmis ir po vieną, tam tikra tema ir šiek tiek bendriau išbandėme ką reiškia tikras radijo interviu. Kiekvienas buvome įrašytas ir pakalbintas su mikrofonu, o vėliau visi kartu bandėme išanalizuoti pasitaikiusias klaidas;

Tv interviu: ar įsivaizduojate, kaip sunku 2 minutes kalbėti su kamera, kai klausimus užduodantis žmogus sėdi visai kitoje pusėje? Kiekvienas išbandėme tikrą tv interviu prieš kamerą. Analizavom savo elgesį, kaip mums sekas perduoti savo pagrindinę žinutę ir įsitikinom sena gera tiesa-  šypsena vienas svarbiausių dalykų ;)

Press release: Išmokome kaip pristatyti renginius visuomenei bei kaip rašyti apie juos straipsnius. Supratome, kad tai yra kruopštaus planavimo reikalaujantis dalykas, turintis aiškią struktūrą. 

Socialiniai tinklai:   Tai yra absoliutus favoritas šiuolaikiniame pasaulyje, kalbant apie būdus, kuriais galima perduoti žinią visuomenei, todėl socialinių tinklų naudojimas buvo ypač akcentuojamas visų mokymų metu.   Kūrėmė strategijas kaip tikslingiausia naudoti socialinius tinklus, kada ypač intensyviai „floodinti“ ir kada geriau to vengti. 

Žinoma, ne visa patirtis buvo sukaupta formalių užsiėmimų metu. Šiuose mokymuose, kaip turbūt ir daugelyje kitų, viena svarbiausių mokymų dalių buvo kavos pertraukėlės ir vakarėliai, iki išnaktų laukiant šiaurės pašvaistės.  Tai ne tik leido suformuoti artimą ryšį su mokymų dalyviais, bet ir pajausti kokiomis nuotaikomis gyvena ir su kokiais sunkumais susiduria visa skautiška bendruomenė šiandieninėje Europoje.  Prie pietų stalo ar arbatos puodelio aptarinėjome temas nuo graikų skautų veiklos karo pabėgelių stovyklose iki skautų pagalbos prisidedant prie senyvo amžiaus žmonių užimtumo didinimo Norvegijoje, nuo jaunimo aktyvumo ir įsitraukimo skatinimo Portugalijoje iki gilaus stereotipinio skautų suvokimo keitimo Didžiojoje Britanijoje. 


 

Apie vietą:

Islandijos nacionalinis skautų centras „Ulfjotsvatn“ yra įsikūręs nuostabioje vietoje, apsuptoje kalnų bei dviejų ežerų.  Skautų centras yra labai išplėtotas su daugybe pastatų, žaidimų aikštelių, turi prieplauką prie ežero bei įvairiausios infrastruktūros. Įdomiausia yra tai, kad centras yra įsikūręs toli nuo miesto, beveik viskas ką matai aplinkui yra skautų centro dalis, todėl patenki į savotišką, savo dydžiu pribloškiantį skautų „miestelį“.  Šiuo metu jau yra juntama, kad centras gyvena ateinančios vasaros nuotaikomis ir visu pajėgumu ruošiasi priimti „15th World Scout Moot Iceland“ dalyvius. 

 

 

Vidury vandenyno esančioje šalyje, pabėgę nuo kasdienio gyvenimo ritmo, gavome bebrotišką užtaisą žinių, naujų idėjų bei motyvacijos kurti. 

Turbūt simboliška, kad kiekvieną naktį laukę šiaurės pašvaistės, pagaliau pamatėme ją paskutinę naktį. Lygiai taip, kaip atsisveikinom su naujais draugais ir Islandija po šiaurės pašvaistės šviesa, taip baigiame ir savo pasakojimą apie savo vertingą ir nepamirštamą nuotykį Islandijoje, „Ulfjotsvatn“ skautų centre, su pašvaistės akimirka.

 

               Ieva Skiparytė ir Ignas Balza