Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-08-25

JOTA – JOTI istorija arba tai kas skautus sujungia jau 60 metų

Jau 60 metų kiekvieną spalį vykstą milijonus pasaulio skautų sujungiantis Jamboree On The Air – Jamboree On the Internet (JOTA – JOTI). Ar niekuomet nebuvo smalsu sužinoti kaip šis renginys atsirado ir tobulėjo? Šiandien apie jo pradžią ir parašysime...

Jau 60 metų kiekvieną spalį vykstą milijonus pasaulio skautų sujungiantis Jamboree On The Air – Jamboree On the Internet (JOTA – JOTI). Ar niekuomet nebuvo smalsu sužinoti kaip šis renginys atsirado ir tobulėjo?

Šiandien apie jo pradžią ir parašysime...

BP žinojo, kad ...

Jeigu pakeltume senus dokumentus suprastume, kad JOTA – JOTI šaknys labai senos. Jau 1911 metais yra užfiksuota, kas berniukai skautai turėjo savo mėgėjišką radijo stotį Jungtinėje Karalystėje (išsikėlę 90 metrų ilgio antena, kuriai vietinį alaus gamyklos kaminą panaudojo, kaip stiebą). Berniukai naudojo karinį šaukinį "xbs", jų imtuvas siekė 800 mylių atstumu.

Tada lordas Baden Powellis apie šią radijo stotį pasakė, kad toks berniukų hobis yra palyginti natūralus ir vertingas, nes jame yra daug ateities, bet prieš tai ... Tikiuosi, kad skautai, visapusiškai pasinaudos radijo stoties galimybėmis ir tai bus jų gerasis darbelis bei pamatysime jų pažangą gilinantis šioje srityje.

Jis net nesapnavo kas įvyks dar po 46 metų ...

Jamboree On The Air (JOTA) prasideda užkandžių bare

1957 metais Pasaulio skautų Jamboree vyko Sutton parke centrinėje Anglijoje, kurioje dalyvavo 35.000 skautų iš 62 šalių. Šioje stovykloje pirmą kartą per Jamboree istoriją, vietos radijo mėgėjai įrengė stotį stovyklos užkandžių bare ir dirbo eteryje naudodami skautišką GB3SP šaukinį. Stovykloje dalyvaujantiems skautams buvo leista šią mėgėjišką radijo stotį aplankyti ir išbandyti, susidomėjimas buvo milžiniškas.

Skautų vadovas, radijo mėgėjas brolis Les Mitchel (G3BHK) tuo metu dalyvavęs stovykloje, rašė: "Aš buvau labai nustebęs dėl tokio didelio pasaulio skautų susidomėjimo radijo mėgėjyste. Toje stovykloje nusprendžiau, kad būtent taip galima lengviau sujungti skautus veikti kartu. Esant tokiam dideliam vaikų ir vadovų susidomėjimui, buvo nutarta stovykloje mokyti skautus naudotis šia įranga. Tad užkandžių baras buvo perkeltas prie Jamboree stovyklos vartų, kad susibūrę vaikai ir triukšmas netrukdytų darbuotojams dirbti.

Artėjant šios stovyklos pabaigai visi buvo vis labiau nusiminę, kad reikės skirtis su naujais bičiuliais ir kažkam, bevalgant perkeltame užkandžių bare kilo idėja, jog mes visi galime susitikti ,,ore‘‘. Būtent tada galutinai ir užsimezgė mintis, susitarus vieną konkrečią dieną, imti ir atlikti ryšius tarp stovykloje dalyvavusiųjų skautų radijo eteryje, o manęs buvo paprašyti suorganizuoti šį susitikimą ,,ore‘‘... Aš sutikau‘‘. Taip pats to dar nesuprasdamas brolis Les tapo JOTA pradininku (deja, brolio Les nebėra su mumis nuo 2014 m).

Pirmojo JOTA link...

‚‚Visiems sugrįžus namo ėmiausi šios idėjos įgyvendinimo,‘‘ toliau rašo Les, ,,supratau, kad susisiekimo radijo eteryje mintis turi daug spragų. Juk stovykloje mūsų buvo netiek ir daug, bet visi esame pasklidę po viso gražaus pasaulio kampelius. Kaip sujungti ore būtent tos stovyklos dalyvius?

Tada ir sugalvojau: kodėl to negalima padaryti viso savaitgalio įvykiu ir paprašyti radijo mėgėjų integruoti radijo mėgėjystė į vietos skautų judėjimo veiklą. Ir nesvarbu, kad prie radijo imtuvo-siųstuvo sės ne tik ,,Idėjos užkandžių bare‘‘ buvęs skautas, nesvarbu, kad mes, buvusieji tame užkandžių bare, nesusisieksime tarpusavyje, svarbu, kad bendrausime su skautais, svarbu, kad iš viso pasaulio skautai pasikalbės bei atrastas tą tikrą skautiškos vienybės jausmą‘‘.

Taigi, taip ir atsirado JOTA. Pirmasis suorganizuotas 1957 metų spalį.

Brolis Les gauna pastiprinimą...

JOTA renginys ir dalyvių skaičius greitai augo, tad Pasaulinės skautų organizacijos biuro Otavoje (Kanada) buvo paprašyta prisidėti organizuojant tokio mąsto renginį. Biuro administracijos direktorius Leonard F. Jarrett, VE3MYF, (1921- kovo 31) turėjo šiek tiek patirties su radiju ir sutiko pagelbėti. Pirmiausia JOTA metais labai trūko viešumo dėl to buvo sugalvotos skautiškos QSL kortelės.

1959 m. kortelė

Len‘as kalba apie korteles: ,,Tą pirmoji kortele buvo sukurta savanorio, kaip ir kitos dvi. Maždaug 1961 metais mes pradėjome "skolintis" kortelių dizainą iš kitų JOTA organizatorių (pvz., Australijos). Vėliau ėmėme rengti savotišką konkursą, kur JOTA organizatorių savo šalyse ėmėm prašyti kažką sukurti būtent nuo savo šalies. Tai buvo dabar vykstančio kasmetinio logotipo konkurso pradžia! Atsiradus kortelėms ir jų kūrimo konkursui renginys išaugo nuo kelių šimtų skautų iki kelių šimtų tūkstančių skautų ir šiandien kiekvienus metus viršija milijoną‘‘.

Kada atsiranda JOTI...

Vėliau, 1960 metais,  atsirado nauja ir gyvenimą keičianti technologija - internetas. Netrukus Nyderlandų skautų iniciatyvinė grupė prie jau dešimtmečius organizuoto JOTA prisijungė Jamboree on the Internet, t.y. JOTI 1995 susisiekdami su Australijos skautais. Derinant internetą ir radiją ilgus atstumus įveikti tapo dar lengviau, atsirado daugiau galimybių atrasti skautus iš įvairių pasaulio kampelių. 1996 metais internetą JOTA metu naudojau jau daugelis šalių (JOTA ir JOTI), bet tik 2013 metais, Pasaulio skautų organizacijos komitetas galutinai nusprendė JOTA ir JOTI sujungti į vieną didelį renginį, kuris tapo didžiausiu jaunimo renginiu pasaulyje.

Žodis pabaigai...

JOTA – JOTI yra mokymosi ir tarptautinę patirtį kuriantis renginys skatinantis domėjimąsi technologijomis, o svarbiausia renginio užduotis – sujungti skautus. Susitikime ir šių metų spalį 20, 21, 22 d.!