Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-07-25

Nuotykiai jaunųjų korespondentų mokymuose Belgijoje.

Ką patyrėme ir ką sužinojome.

Sveiki, Skautai!

Aš (Kenis) ir Gabija - du skautai iš Vilnius krašto - buvome nuvykę i Belgiją, kurioje Liepos 4-8 dienomis vyko WOSM organizuojami  Jaunųjų spaudos atstovų  mokymai. Iš pradžių tai pasirodė puikus pasiulymas išmokti kažko naujo ir įgyti daugiau žiniu apie skautus bei jų vertybes.Tačiau nuvykus supratome, kad tai bus SUPERINĖS keturios dienos  ir kad po jų mes nebenorėsime grįžti į Lietuvėlę. Bet dabar viską nuo pradžių...

Nuvykus i Belgijos miestelį Gentą, kuriame vyko mokymai, mus pasitiko 21 skautas iš 13 šaliu ir 5 mūsų būsimi mokytojai.


Mus pasitikę skautai.

Pirmas vakaras buvo skirtas pristatyti save ir savo kultūrą.Tai buvo valgių vakaras, kurio metu visi atsiveže kažko kas atspindetų  jų kultūra ir tradicijas: šokoladai,pyrageliai,čekiska kokakola- kofola, dešros... .Na o, mes atsivežem lietuviškų suriųsmiley .Veiksmas vyko mažame viešbutuke kur visus skautus apgyvendino draugiškas viešbutuko savininkas.Taigi ilgai neužsikalbejus, paragavus visų patiekalų, ėjome miegoti, nes kitą dieną laukė daug darbų.

Antros dienos rytą ,po skanių belgiškų pusryčių,visi važiavome i “Zebra point“ - tai moderni konferencijų salė, kurioje vyko Wosm mokymai.


Zebros užrašas prie salės.

Iš pradžių, mes buvome supažindinti su bendrosiomis skautų vertybėmis ir apsibrežėme tikslus, ko mes norime gauti iš šių mokymų.Taigi, prasidejo darbas: pirmasis iššūkis buvo sukurti filmą kuriame įvairūs žmones iš gatvės pateikia savo nuomonę apie skautus ir kas tai yra. Kai kurie apie skautus turejo pasakyti gana daug, bet štai - atsirado ir visai nieko nežinančių.Galutinis darbas  vakare buvo aptariamas visų skautų ir mokymo vadovų. Poto laukė  gilus  miegas po ilgos ir turiningos dienos.


Trečia diena buvo ko gero įsimintiniausia - tai buvo interviu ir video mokymai,  kuriuos vede patyrę vadovai iš UK ir Australijos dirbantys su tarptautinėmis komunikacijomis. Visi rašėme press release  – straipsnis spaudai -  turėjome sudominti skaitytoją savo istorija, buvo naudojami keli triukai ir gudrybės - tokios kaip citatos, faktai, skaičiai ir žodžiai su priesagomis –iausias  smiley
Antrasisi žingsnis buvo viešasis kalbėjimas, traukėme temą  ir visai grupei turėjome plačiai papasakoti ką ištraukėme. Buvo sunku, nes kalbėjome anglų kalba, bet visi labai gerai susitvarkeme su užduotimi. Ir trečias žingsnis buvo kalbejimas su ‚‘‘tikru‘‘ žurnalistu, kuriuo apsimetė vienas is mūsų mokymų vadovų Saimonas.

Gabija duoda interviu.
 

Savo straipsnį turėjome pateikti jam, kaip žurnalistui, tačiau tai turejo būti greita ir aiški kalba su kuria užkabintum ir įtikintum žurnalistą aprarašyti butent  tavo,o ne konors kito istoriją. Taip pat kalbėjome ,,radijo žurnalistui‘‘  bei davėme interviu per ,, televiziją‘‘ – buvo juokinga matyt save ir kitus nerangiai judančius ekrane ir kartais pasakančius ne tą, ką reikėtų...
Ši diena padarė didžiausią  įspūdį, ir suteikė daugiausiai žinių.
Vakaras buvo ramus ir įdomus,miestą aprodė gidas kuris taip pat yra skautas, viduramžių pilys, bažnyčios, seni, per visą miesta besidriekiantys kanalai -  tai senas miestas, kurį iki šiol valdo karalius. Įdomi diena, vakaras, vėl visi sugrįžę į mažą viešbutuką išsiskirstėme po kambarius ir sumigome.

Ketvirta ir gaila paskutinė diena, nes visai nesinorejo iš ten išvažiuoti. Programos metu  kiekvienas galejome pasirinkti ką norime patobulinti: krizinių situacijų valdymą ar media priemonių naudojimą. Vėliau jungėmės grupėmis po penkis , kūrėme planus, kaip palaikyti bendradarbiavimą, dalinomės kontaktais. Atejo vakaras ir kartu metas atsisveikinti,visi iškeliavo namo. Mes taip grįžome į Lietuvėlę.

Didžiausias galvos skausmas grįžus – kaip panaudoti visą gautą informaciją darbe su skautija!
 


Kand. Į sk. vyčius Kenis
Kand.Į vyr. sk. Gabija