Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-03-22

Kaip orientuotis miestuose?

Susitiko europietis ir japonas...

Prieš vykstant į kitą šalį, būtų neblogai pasiteirauti, kaip jie žymi savo gatves. Nes, pvz.

Lietuvoje yra įprasta europinė žymėjimo schema (pirmą kartą buvo panaudota Prancūzijoje 1805 metais), kai iš vienos gatvės pusės lyginiai, iš kitos nelyginiai namų numeriai.

O Anglijoje galima iki šiol sutikti ir tokią europinio žymėjimo variaciją:

Bet jei Lietuvoje įprasta gatves pavadinimus žymėti taip:

Tai Rusijoje, kuri irgi naudoja europinę namų žymėjimo sistemą, gatvės pavadinimai žymimi taip:

Ir jeigu Lietuvoje naujam pastatui, kai namų adresai aplink yra užimti, suteikiamas XXn indeksas, tai Rusijoje tai vadinasi to pačio pastato korpusu, tik su nauju indeksu:

O Čekijoje namai gali turėti net du adresus:

Raudoni numeriai, tai pastatų indeksas pagal senumą, nepriklausomai, kur tas pastatas yra. Tai dar vadinama Habsburgų sistema, nes prasidėjo 1770 metais, kai šalį valdė Marija Tėrėza. Po šimto metų atsirado ir mėlyni numeriai – kurių paskirtis palengvinti orientacija. Jie žymi ne namų eiliškumą, o laiptinių eiliškumą toje gatvėje. 

Japonijoje išvis nėra gatvės pavadinimų. Ten numeriai pastatams priskiriami pagal eiliškumą tam tikrame sektoriuje.

Indijoje gali kilti problema, kad nors ir adresai yra, bet žmonės orientuojasi pagal žymius pastatus: „Tenai, prie tokio viešbučio“, nors to viešbučio jau senai tenai nėra.

Tad būkit atidūs, nes skautas žino, jei jis gerai pasiruoš kelionei, tai bus daug maloniau ir bus daugiau laiko pasiekti užsibrėžtus tikslus, o ne spręsti iškilusias pačias durniausias problemas, pvz. kaip susiorientuoti šiame mieste. :)

Gilv. Pavel