Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-04-04

Skauto švilpukas

Skautiškos laboratorijos antroji pamokėlė

Kiekvienam skautų vadui pravartu turėti švilpuką. Tai yra kaip signalizavimo priemonė, taip ir ženklas, kuris įrodo, kad tu turi teisę duoti tam tikras komandas. Ir norisi kartais, kad tas ženklas būtų išskirtinis.

Švilpukas laikomas šiuolaikinės fleitos pirmtaku ir jau buvo pastebėtas tarp pirmykščių žmonių. Iki šiol šio įrankio poreikis yra labai didelis. Skautai naudoja švilpukus tam, kad garsiai duotų komandas stovykloje, arba sueigoje kuri vyksta gamtoje. Bet jeigu taip atitiko, kad išvykai į gamtą ir pamiršai savo švilpuką? Tai yra puikiausia proga padaryti švilpuką pačiam ir išmokinti skautus!

Švilpukui pagaminti labiausiai tinka gluosnis. Tai yra labai lengvai lūžtantis medis, todėl pasivaikščiojus miške po stipraus vėjo arba lietaus, nesunku surasti nulužusią šaką.

1. Reikia prapjauti žievę aplink šaką.   

 

 

 

 

 

 

2.  Peiliu patrankyti žievę. Visas gudrumas tame, kad pavasarį medžio šakos pilnos sulčių ir tokiu būdu žievę labai lengva atskirti nuo pačios šakos.

 

 

 

 

 

 

3. Išpjauti rutulio ketvirdalio formos gabaliuką (kaip parodyta paveikslelyje).

 

 

 

 

 

 

4. Atsargiai nusukti žievę nuo šakos, kad ji neskiltų. Gavome švilpuko „korpusą“.

 

 

 

 

 

 

5. Nuo likusios be žievės šakos reikia atpjauti rutuliuką.

 

 

 

 

 

6. Ir įstrižai nupjauti šoną. Kuo didesnė įstrižainė tuo geriau.

 

 

 

 

 

 

 

7. Įkišame šį rutuliuką į mūsų švilpuko „korpusą“, didesnę išpjovę išoręs pusę.

8. Likusia nužievinta šaka užkišame kitą švilpuko galą. Taip galima reguliuoti švilpuko tūrį keičiant skambėsį. Atpjaunama šakos liekana.

 

 

 

 

 

 

9. Štai ir viskas! Švilpukas pagamintas. 

 

 

 

 

 

 

Siūloma kiekvienam skilties nariui padaryti po tokį švilpuką. Reguliuojant švilpukų skambėsį, su visa skiltim galima pasirinkti tam tikrą toną, ir sukurti savo skilties melodiją. Tai gali būti kaip šūkis, arba rikiuotės dainelė. :)

Junj. Roman J.