Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-04-16

O aš turiu draugą skautą Egipte

Trumpai apie skautus iš Egipto

 

Sveiki gyvi,

Kaip laikotės pagaliau sulaukę pavasario? 

O mes šylant orams nusprendėm pasidairyti ten, kur dar šilčiau. Kalbinu 27 metų brolį AbdElhamid AbdAlla, tiesiogiai iš Egipto.

 

Eglė: Taigi, kiek laiko skautauji?

AbdElahmid: Eh… Sunku suskaičiuoti. Pradėjau 1996 metais, tad jau beveik 17 metų.

E: Ir kokiai organizacijai priklausai?

A: Mūsų skautų organizacija Egipte – Egyptian Federation for Scouts and Girl Guides (EFSGG). Ją sudaro brolija, seserija bei oro ir jūrų skautai. Aš pats asmeniškai – oris.

E: Jei teisingai suprantu, berniukai ir mergaitės skautauja atskirai?

A: 90% veiklų – taip, išskyrus vadovus. Žinoma, vasarą taip pat turime bendras stovyklas, bet broliai ir sesės gyvena atskirai.

E: Ar Egipte populiarus tarptautinis skautavimas?

A: Taip! Man pačiam yra tekę apsilankyti Korėjoje, Šveicarijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Jordanijoje. Taip pat dalyvaujam ir World Scout Jamboree ir World Moot‘e.  Manau, man tai fantastiška patirtis, Baden-Powell‘io  suteikta galimybė pažinti visą pasaulį.

E: O kaip jūsų organizacija žiūri į religiją?

A: Egipte populiariausios religijos – Islamas, Krikščionybė ir Judaizmas. Daugiausia mūsų išpažįsta Islamą, bet skautuose priimame visų religijų atstovus. Aš asmeniškai manau, kad būdamas skautu žmogus ima tikėti Dievą. Tą gali suprasti tik išėjęs į gamtą.

E: Būtų labai įdomu pamatyti, kaip atrodo jūsų skautiškos uniformos.

A: Uniformas turime dvi – vasarinę ir žieminę. Ant kairiojo peties turime užrašą Egyptian Federation for Scout and Girl Guides anglų kalba; and dešiniojo – tą patį užrašą arabiškai. Taip pat, kairėje uniformos pusėje yra WOSM ir mūsų organizacijos emblemos. Dešinėje pusėje nešiojame Egipto vėliavą, o po ja įprastai segamas ženklelis iš paskutinio skautiško renginio. Ant mano uniformos ten taip pat yra Scouts of The World Award (http://www.scout.org/en/o_skautinge/programmy/youth_involvement/scouts_of_the_world_award). 

 

E: O ką reiškia jūsų kaklaraiščiai? Kiek matau, abejose nuotraukose taviškiai skirtingi.

A: Mūsų organizacijoje kaklaraiščiai nėra skirstomi pagal amžiaus grupes. Tai arba tam tikro renginio,  arba skautų vieneto simbolika.

E: Ir pabaigai, gal būt norėtum perduoti žinutę skautams Lietuvoje?

A: Skaitydamas paskutinį B.P. laišką skautams visada prisimenu, kodėl aš čia. Noriu su jumis pasidalinti šio laiško ištrauka: "<...>but the real way to get happiness is by giving out happiness to other people. Try and leave this world a little better than you found it and when your turn comes to die, you can die happy in feeling that at any rate you have not wasted your time but have done your best. "Be Prepared" in this way, to live happy and to die happy- stick to your Scout Promise always when you have ceased to be a boy - and God help you to do it."

 

O ką apie tarptautinį skautavimą galit papasakoti jūs?

 sesė Eglė ir Komunikacijos skyriaus komanda