Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-04-20

Tarptautinis skautavimas: kaip viskas prasideda?

Skautai iš kitų pasaulio šalių dalinasi savo prisiminimais!

Labas, broliai ir sesės!

Ar pamenat savo pirmąją stovyklą? Aš savo prisimenu puikiausiai ir labai džiaugiuosi, jog toji stovykla nebuvo paskutinė, o tik visa ko pradžia. O kaipgi skautauti pradėjo skautai iš kitų šalių,net žemynų?  Naudodamasi skautišku facebooku scoutface.org pakalbinau  skautus iš Malaizijos, Indijos, Egipto, Filipinų, Lenkijos, Meksikos, Čekijos, Italijos...

(Egipto skautai)

Sveiki, ar pamenat savo primąją skautų stovyklą? Kur ji vyko, kiek jums buvo metų, ką joje veikėte?

Kevin iš Meksikos: Mano pirmoji skautų stovykla vadinosi LATEEAS. Tada man buvo 14 metų. Tai buvo skautiška menų stovykla, todėl mes joje galėjome išbandyti kiekvieną dailės rūšį. Mokėmės tapymo ant kūno, medžio darbų, konstrukcijų statymo ir viskas kaip tik man! 

Karolin iš Lenkijos: Prieš dvejus metus, kai aš buvau 15 metų,  nuvykau į skautų stovyklą...Kaip aš ten jaučiaus? Aš negaliu apibūdint kaip jaučiaus, bet man tas jausmas patiko.Stovykloje aš pagalvojau: „Privalau tapti skaute“. Kaip pagalvojau, taip ir padariau. Dabar skautavimas yra visas mano gyvenimas ir negaliu jo įsivaizduoti be skautų.

Alessia iš Italijos: Mano pirmoji stovykla buvo 1997 metais, kai man buvo aštuoneri. Tai buvo neįkainojama patirtis, nes miegojau ne namuose ir dar be tėvų! Kai tu išgyveni ką nors pirmą kartą savo gyvenime, darai tai su didele aistra ir noru. Taip buvo ir man. Laiko leidimas drauge leido mums suformuoti tvirtus bendravimo ir draugystės pagrindus, o tai ir yra skautavimas .

Andrew iš Filipinų: Prieš 5 metus sudalyvavau pirmoje skautų stovykloje, tada man buvo 10 metų. Ji man paliko daug įspūdžių, tad skautauju iki šiol.

Giorgia iš Italijos: Aštuonerių metų buvau pirmojoje skautų stovykloje. Ji vyko Italijos kalnuose. Buvau drauge su kitais jaunesniaisiais skautais. Aš jaučiausi.... net nežinau... nuostabiai!  Buvo gan sunku, nes nemokėjau gaminti, nežinojau kaip išsitempti tentą, užkurti laužą.. Stovykloje labai pavargau, nes daug dirbom, bet skautai unikalus ir nuostabus dalykas! Labai džiaugiuos, kad ištvėriau savo pirmąją stovyklą ir toliau skautauju jau daugiau nei 10 metų.

Anča iš Čekijos: Pirmoje skautų stovykloje buvau penkerių. Tai buvo 2005 metais. Aš buvau jauniausia stovyklos dalyvė. Kiekvienas mokė mane kaip išgyventi ir tai buvo faina. Stovykloje aš buvau be galo laiminga ir pakylėta, tad pasakiau sau, kad būsiu skaute amžiams!

Diego iš Brazilijos:  Pamenu, kad pirmoji stovykla buvo miške, šalia šv. Bernardino kalvos. Stovykloje išmokau daugelio dalykų, tapau skautų vadu, daug kalbėjomės apie tikslus bei kaip juos pasiekti.

Mohd Farid iš Malaizijos: ooo, mano pirmoji stovykla buvo taip seniai... tada man buvo trylika metų. Kiek pamenu, jaučiausi labai gerai, buvau labai laimingas ir patenkintas, nes tai buvo pirmoji mano skautų stovykla.

(Lenkijos skautai)

Ar dalyvavote kokiame tarptautiniame skautų renginyje? Ar bendraujate su kitų šalių skautais?

Kevin: Taip, žinoma! 2007 metais dalyvavau Jamboree  Anglijoje. Turiu draugų Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje, JAV, Rusijoje, Italijoje. Rugpjūtį žadu važiuoti į pasaulio roverių (vyr.skautų) konferenciją Kanadoje!

Anča iš Čekijos: Mano pirmoji stovykla buvo svetur. Dauguma kitų šalių skautų labai draugiški, tad palaikau ryšį su jais čia, scoutface.

Giorgia iš Italijos: nedalyvavau dar nei viename renginyje, kuris vyko ne Italijoje, bet  žinau, kad skautai tiki panašiais dalykais.

Andrew iš Filipinų: scoutface‘as padeda man susirasti draugų iš viso pasaulio, tad nuolat bendrauju su įvairių kultūrų žmonėmis ir tai man labai patinka!

(Italijos skautai)

Ką manote apie tarptautinį skautavimą?

Kevin: Tai geriausias dalykas! Tu gali pažint naujas kultūras, pakeisti mąstymo būdą, atverti protą ir širdį, tai tikrai šaunu! Man tai patinka! Atvykit į Kanadą ir Jūs, lietuviai!

Anča: mėgstu pacituoti Robert Baden-Powell "Scouting is not an abstruse or difficult science: rather it is a jolly game if you take it in the right light. In the same time it is educative, and (like Mercy) it is apt to benefit him that giveth as well as him that receives." Pacitavau tai, nes, mano nuomone, tai yra skautavimo esmė ir dėl tos priežasties, manau, kad skautų turėtų būt kiekvienoje šalyje. Skautai išmoko labai daug naudingų dalykų ir taip pat leidžia patirti daug linksmų nuotykių.

 

Ačiū už interviu pašnekovams!

 

Visiems skautatinklio skaitytojams linkėjimai nuo Indijos skauto Umang, Mohd iš Malaizijos, būrio skautų iš kaimyninės Lenkijos bei šilti sveikinimai nuo Chathuranga iš saulėtojo Egipto!

Budėkit ir nepamirškit nuo ko pradėjote savo skautiško gyvenimo kelionę.

s.Algė