Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-04-18

Trumpiau tariant...

Skautiškų specialybių atnaujintos sistemos DUK

Tikimės, kad visi jau matė, girdėjo, bent vieną akį mestelėjo į skautiškų specialybių resursus, tapo šio projekto nariu ir pasiryžo savo kailiu išbandyti naująją sistemą laikantis ar padedant jaunesniems išsilaikyti trokštamą specialybę. Visa darbo grupė stengėsi viską suformuluoti kuo paprasčiau, jog ir mažiausias narys galėtų pats savarankiškai suprasti specialybių laikymosi sistemą ir didžiuodamasis ją pristatyti savo vadovui. Visgi, neramu, jog pirmą kartą skaitančiajam sistemos ataskaitą gali kilti įvairių klausimų, tad pasistengsime trumpai aptarti svarbiausius dalykus.

Kas gali laikytis specialybę?

Specialybių sistema yra pritaikyta 3 patyrimo grupėms: jaunesniesiems skautams, skautams ir patyrusiems skautams. Kai kurias specialybes gali laikytis visos grupės, kai kurias tik kelios ar viena iš jų.

Kur ir kokių yra specialybių?

Šiuo metu resursų centre yra pateiktos 22 skirtingos specialybės ir jų laikymosi tvarka. Tikimės, jog su jūsų pagalba naujų specialybių su aprašais vis daugės.

Ką reiškia skėtinė specialybių sistema?

Naujo specialybių sistema yra skėtinė sistema. Tai reiškia, jog artimos specialybės (jos vadinamos šakinėmis) jungiasi į vieną skėtį. Tad jam priklauso 1 skėtinė specialybė ir 5 šakinės. Pvz.:  Gamtos draugo specialybė – skėtinė specialybė ir po ja glaudžiasi dar 5 šakinės specialybės: botaniko, zoologo, geografo, ekologo ir astronomo.

Kokia tvarka laikytis specialybes?

Yra trys galimi būdai laikytis specialybes. Kai vaikas nelabai tiksliai žino ko nori, gali iškart laikytis skėtinę specialybę, tada gilintis į šakines arba laikytis kitą. Kai vaikas žino, kokios srities nori specialybių, laikosi vieno skėčio šakines specialybes ir išsilaikęs 4 iškart gauna skėtinę. Kai vaikas nori kuo daugiau visko išbandyti, įvairias sritis laikosi skirtingų skėčių šakines specialybes.

Kaip laikytis specialybes?

Visos patyrimo grupės specialybes laikosi skirtingai.

  • Jaunesnieji skautai specialybę laikosi savo vienete vadovaujami vadovo.
  •  Skautai gali laikytis savo vienete vadovaujami vadovo, šis gali pasikviesti į pagalbą specialybės instruktorius, arba specialybių akademijoje.
  • Patyrę skautai specialybių mokosi savarankiškai „specialybių akademijose”, jie gali (bet neprivalo) kurti naujas specialybes siekdami aukštesnio patyrimo laipsnio .

Kokie specialybių ženkliukai?

Kol kas nevisos pateiktos specialybės turi savo ženkliukus. Kad tai išspręstume kuo greičiau, skatiname dalyvauti specialybių emblemų kūrimo konkurse (http://www.skautai.lt/index/article/id/1901). O kol kas galime pristatyti tiek, jog skėtinės specialybės nuo šakinių skiriasi negatyvo – pozityvo principu, tai yra pvz. šakinės žalias fonas balta figūra, skėtinės atvirkščiai: baltas fonas žalia figūra. Vieno skėčio specialybes turėtų vienyti (ir skirti nuo kitų skėčių) ženkliuko fono spalva. Ženkliuko apvado spalva žymėtų specialybės lygį (jaunesniojo skauto, skauto, patyrusio skauto, instruktoriaus). Visi specialybių ženkliukai yra taisyklingo šešiakampio formos, jog įgyjant jų vis daugiau būtų galimą gražiai prisisiūti prie rankovės ir taupyti vietą.

Kur kreiptis jei noriu paklausti, pasiūlyti ar prisidėti?

Labai laukiame jūsų visų pasisakymų, pastebėjimų, naujų specialybių aprašų bei ženkliukų el. paštais specialybes@skautai.lt, bei programa@skautai.lt

Tikimės, jog pasidarė bent kiek šviesiau akyse ir visi pradėsite kibti į specialybių laikymosi darbus. Pažadame, jog šios naujienos nepaskutinės ir išgirsite iš mūsų dar daugiau naujovių. Iki kito susirašymo!

Nuoširdžiai Jūsų,

    Specialybių komanda