Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-05-22

Balsuoti tikrai (ne)reikia

Tavo balsas reiškia labai daug! Gegužės 25 dieną ateik prie balsadėžių ir išreikšk savo nuomonę.

„Žiūrėjau debatus į Europos Parlamentą ir galvoju - už ką balsuoti? Vieni blogi, kiti dar blogesni, treti Lietuvą nori parduot ir t.t.“ - tokių ir panašių išsireiškimų pilna. Galime ir mes užsikrėsti tokiomis neigiamomis emocijomis, tačiau tikrai neverta! Jaunas žmogus privalo balsuoti!

Daugumą argumentų, kodėl reikia ateiti į rinkimus, sudėjau čia: http://www.skautai.lt/index/article/id/1925 Paskaityk, nes ten rasi tikrai naudingos informacijos.  


Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktą statistiką, tik 37 proc. jaunų, balso teisę turinčių žmonių atliko savo pilietinę pareigą gegužės 11d. vykusiuose Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.
Šią statistiką mes galime pakeisti balsuodami rinkimuose į Europos Parlamentą bei antrajame Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų ture gegužės 25 d.!

Galbūt bent viena ausimi esi girdėjęs apie radijo stotį „Zip FM“? Kaip tu reaguotum jei radijo laidos „Radistai“ vedėjai paskambintų tau ir pasakytų, jog už tave jau nuspręsta. Netiki, kad taip buvo? Pažiūrėk: https://www.youtube.com/watch?v=nCSR1Fi18Pw .

Ateisi, bet nežinai už ką balsuoti?
Atlik tarptautinį testą lietuvių kalba http://eu3.euvox.eu/lt/ ir šis kompasas tau parodys, kurie kandidatai arčiausiai tavo širdies. Arba gali paskaityti platformą http://www.zinaukarenku.lt/ , kurią sukūrė jauni žmonės.

(Kaip visada visur būna reklama, tad ir čia ne išimtis. Pažiūrėkim reklamą skirtą rinkimams: https://www.youtube.com/watch?v=arJQmCyg4Tc )
 

Rengiant šį straipsnį susisiekiau su keliais politikais ir paklausiau jų nuomonės, kodėl jaunas žmogus turi ateiti į rinkimus. Gaila, tačiau ne visi atsiuntė savo atsakymus.


Buvęs Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius teigia:


„Senovės graikai polio piliečius, nedalyvaujančius politinėje veikloje, pramindavo idiotais. Jiems buvo nesuprantama, kaip laisvas pilietis po dienos darbų gali skirti savo laisvalaikį kažkam kitam, ne politikai. Nuo šio supratimo mes gerokai nutolome, tačiau ir dabar rinkimai lemia - kuria kryptimi eis Lietuva ar ES. Rinkimai formuoja ir mūsų lūkesčius - ko mes tikimės iš politikų. Abejingai numodami ranka sakant " vistiek nieko nebus" mes nuleidžiame kartelę politikams stengtis pateisinti piliečių lūkesčius. Tada nereikia stebėtis, jog randasi tokių, kurie save Seime paverčia nieko nedirbančiu šoumenu. Kuo daugiau jaunų žmonių balsuos, tuo mažiau politinio absurdo turėsime.“

 



Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžia jaunimo balsavimo būtinybę:
„Kiekvienas pilietis kuria savo valstybę. Tie, kurie nebalsuoja tam tikra prasme atsisako šitos galimybės. Balsuoti rinkimuose - vykdyti savo kaip piliečio pareigą. Nėra tobulų žmonių, nėra tobulų partijų, todėl renkantis už ką balsuoti, reikia būti politiškai raštingu, stengtis tas žinias perteikti ir kitiems. Tada nebus nusivylimo, nebus vietos populistams, neįgyvendinamiems pažadams, atsiras daugiau pasitikėjimo, nes žmonės žinos, už ką atsakingos vienos ar kitos politinės institucijos. Todėl labai svarbus jaunų, žingeidžių žmonių balsas ir aktyvumas, jų atsakingas pasirinkimas. Jauni žmonės sprendžia, kokioje Lietuvoje ir Europos Sąjungoje mes gyvensim, jie gali padėti pagrindą toms politinėms iniciatyvoms, kurios gera linkme keis ateinančių kartų gyvenimą.“

 

 

 

Didžiausios jaunimo politinės organizacijos „Darbas“ vicepirmininkas Vilius Gružauskas argumentuoja, kodėl jaunas žmogus turi ateiti balsuoti:
„Balsavimas, be jokių abejonių, yra kiekvieno pilnaverčio šalies piliečio pareiga ir vienas iš esminių demokratijos pagrindų. Tačiau žvelgiant per jauno žmogaus prizmę, ėjimas prie balsadėžių įgauna visiškai kitą svorį ir dar didesnę svarbą. Kiekvienas jaunas pilietis yra ateitis. Mes, jauni žmonės, šiandien privalome kurti ateities Lietuvą tokią, kurioje būtų gera gyventi kiekvienam iš mūsų, Lietuvą kuri būtų svajonių ir galimybių valstybė, o imigracija pakeistų dabar vyraujančias emigracijos ir apolitiško jaunimo tendencijas. Lietuvą kuriame šiandien, tad privalome būti pilietiški ir išreikšti savo nuomonę. Jokiu būdu neleiskime už save nuspręsti kitiems ir patys būkime tuo pokyčiu, kurio taip trokštame. Pasinaudokime turima galia išrinkti SAVO valdžią, balsuokime. Jaunimo balsas privalo skambėti garsiai! “

 

 

Būkime pilietiški bei aktyvūs, ateikime ir išsakykime savo nuomonę. Nederėtų taip sakyti, bet jau geriau ateiti ir sugadinti biuletenį nei išvis neateiti. Sugadindamas biuletenį tu jau išreiški savo nuomonę. Žinoma, taip galima elgtis tik kraštutiniu atveju, geriausia jei balsuotum už tuos, kurie arčiausiai tavo širdies.

Tavo balsas reiškia labai daug! Gegužės 25 dieną ateik prie balsadėžių ir išreikšk savo nuomonę. Skelbkime savo socialiniuose tinkluose, jog mes balsavome. Nepamirškime „Hashtag‘ų“, tokių kaip #rinkimai #mannedzin #EP2014 ir kitų. Tegul visi mato, kad jaunimas turi savo nuomonę ir nebijo jos išreikšti!

 

---
Lukas Kornelijus Vaičiakas