Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-08-21

Kas tas Instruktorius?

Ką atsakytumėte į klausimą, kas konkrečiai yra "Specialybės instruktorius", ką jis daro ir kaip juo tapti?

Mielieji, ką atsakytumėte, jei kas paklaustų, kas konkrečiai yra "Specialybės instruktorius", ką jis daro ir kaip juo tapti? Lyg ir aišku, na bet kažkaip ne iki galo... Ar jis turi vadovauti vienetui? Ar jis turi laikyti kokį nors instruktoriaus egzaminą? Ar jam reikia pravesti tam tikrą skaičių sueigų? Ar bet kas gali tiesiog panorėti ir juo tapti? Ar ar ar...?

O visgi, ką jis daro ir kaip juo tampama, pabandys atsakyti LS Suaugusiųjų skyrius. 
 
 
LS Specialybės instruktorius - tai LS narys, nuo 16 metų amžiaus, turintis žinių ir patirties tam tikroje srityje, t.y.gerai išmanantis tam tikrą specialybę, ir galintis jos apmokyti vilkus/bebrus, skautus, arba patyrusius skautus. 
 
Kaip išmatuojamos žinios ir patirtis? Tam yra du būdai:
A - potencialus instruktorius pagal esamus specialybės aprašymus paruošia bent 5 vaikus, arba sukuria naujos specialybės aprašymą ir pagal jį paruošia bent 5 vaikus. 
B - potencialus instruktorius yra profesionalas specialybės srityje - pavyzdžiui, studijuoja arba yra baigęs mediciną, ir turi noro būti instruktoriumi. 
 
Kokios instruktoriaus pareigos?
Pagrindinė instruktoriaus pareiga - pagalba vadovams dirbti su vaikais. Taigi, galima būti instruktoriumi ir pačiam vadovauti vienetui, arba galima būti pagalbininku, į kurį vadovai kreipsis, jei jų skautai norės įgyti kokią specialybę. Pagalbos forma susitariama su jos prašančiu vadovu - galima pačiam vesti sueigas ir užsiėmimus stovyklose, galima egzaminuoti norinčius gauti specialybę skautus, o galima tiesiog duoti patarimų, kaip įgyvendinti vieną ar kitą specialybės reikalavimą. Žinoma, labai sveikintina yra ne laukti, kol vadovai paprašys, o ir pačiam pasisiūlyti išmokyti vaikus to, ko jų vadovas galbūt nemokėtų ar neturėtų laiko. 
Instruktorių vardai ir kontaktai bus įtraukti į nacionalinę specialybių instruktorių duomenų bazę, prieinamą kiekvienam LS vadovui. Taigi ir po 5, ir po 10 metų į instruktorių gali kreiptis vieneto vadovas ir sakyti "Ei, Jonai, girdėjau gandą, kad kadaise buvai geriausias laužavedys! Gal galėtum pasidalinti patirtimi su mano skautais?"
 
Kam pranešti, jei nori būti instruktoriumi?
Suaugusiųjų skyriui - el.paštu suaugusieji@skautai.lt
Pradžiai užteks išreikšti norą ir konkrečią specialybę, o skyrius jau pasakys, kokių reikia duomenų ir įrodymų. Specialybės emblemą galėsite įsigyti atributikos parduotuvėje. 
 
Kam pranešti, jei nebenori būti instruktoriumi?
Taip pat suaugusiųjų skyriui. Tada skyrius pasikalbės, kas gi taip išbaidė, išklausys, nuramins, ir pasiūlys visgi likti toje duomenų bazėje, nes ką žinai - gal po 10 metų išgelbėsi kokios stovyklos programą?
 
 
Ar dar liko neaiškumų? Klauskite! suaugusieji@skautai.lt
 
 
LS SS informacija