Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-11-21

Stovykla "Mazgas" ir draugystės mazgų rišimo ypatybės

Sužinok kaip Lietuvos skautai Anglijoj rišo draugystės mazgus!

Sveiki, skautai!

Nors vieni jau pradėjo ieškoti kailinių spintose, kiti įkyrėti močiutėms prašydami naujų vilnonių kojinių, šauni patyrusių skautų delegacija, lydimi dar šaunesnių vadovų, nepabūgo žvarbaus oro ir nusprendė aplankyti Anglijoje gyvenančius lietuvių skautus bei užmegzti patį stipriausią mazgą. Ar mums pavyko? Teisę nuspręsti paliksime jums (nes patys jau spėjome sužinoti :)

Šį kartą, po ilgų mąstymų buvo nuspręsta, kad pėsčiomis eiti šiek tiek užtruktų, todėl gražią lapkričio 13d. popietę nuostabi patyrusių skautų komanda iš visos Lietuvos sugūžėjo į kuklųjį Vilniaus oro uostą.

Mūsų susirinko net keturiolika - broliai Liudas, Paulius, Martynas, Donatas ir sesės Justė, Monika, Skaistė, Urtė, Paulina, Vytė, Monika, Akvilė, Justina ir aš, Urtė :) Kai kuriems tai buvo ne tik pirma stovykla užsienyje, bet ir pirmas skrydis, tačiau jaudulį užgožė nepakartojami vaizdai pro langą.

Atskridus mus begalo šiltai pasitiko Anglijos lietuvių skautai ir tiesiu taikymu nuvežė į Londono centrą. Tiesa, tas tiesus taikymas truko apie porą valandų, tačiau pasirodo, jog šie skautai jau seniai pripratę prie kamščių, be kurių neįsivaizduoja kasdienybės.Greit užkandus, tekini pasiledome bėgti link Didžiojo Beno (Big Ben), tikslinti savo laikrodžių ir dairytis po Vestminsterio abatiją.

Dairėmės štai taip:

Taip pat matėme daugybę auguonų, kurios mini karuose žuvusių karių atminimą. Žavios gatvelės ir garsiosios telefonų būdelės kvietė pasilikti, tačiau mūsų dar laukė nemažiau įdomus dalykas.

Ar žinote kokia vieta, įsikūrusi netoli Londono yra svetinga viso pasaulio skautams? Čia, dar 1919 metais skautų įkūrėjo Robertas Baden-Powellio dėka buvo surengti pirmieji aukščiausio lygmens skautų vadovų kursai-Gilvelio kursai. Taip, tai Gilvelio parkas.

                                 

 

Tačiau šis parkas garsėja ne tik dar iki šių dienų vykstančiais kursais, bet ir tuo, jog yra praminti visų Anglijos skautų namais. Tačiau, nepaisant nuo to esi skautas ar ne, šis parkas yra atviras visiems. Į jį viso pasaulio skautai plūsta norėdami išbandyti save įvairiose veiklose, miklinančiose tiek protą, tiek kūną.

Nuklampoję iki didžiulės pievos, kurioje įsikuria visi palapiniuoti skautai, palengva sumigom nekantriai laukdami rytojaus, nes..... Ryte mūsų laukė trys dideli išbandymai. Pirmasis, daugelį mūsų supažindinęs su aukščio baime, buvo kopinėjimas sienomis

 

 

Antrasis, tačiau nemažiau pasitikėjimo ir jėgų reikalavęs užsiėmimas buvo "All aboard", kurį mes, lietuviai, tiesiog praminėm Stulpu, šiurpiuoju Stulpu. Šio žaidimo tikslas yra prisitvirtinus apsaugomis, karabinais ir įkvepiančiais šūksniais užlipti ant ypatingai mažos aikštelės (50x50cm) ir sulaukus dar kitų trijų draugų susikabint ir išsiskėsti į gėlytę. Skamba ypatingai nekaltai, tačiau pravirkdė ne vieną brolį ir užgrūdino ne vieną sesę.

 

Ir kraują stingdantis gėlytės prasiskleidimas-

                            

Na, o trečiasis, daugiausia emocijų sukėlęs "aktivitis" buvo 3G swings arba Trysgie supynės. Du skautai patogiai įsitaisę lopšius primenančiose kėdėse yra visų jungtine jėga užkeliami į dausas. Vėliau, pakibus reikiamame aukštyje reikia sušukti "One, Two, Three - G" ir patrauktus juostelę atsiduoti galingiausių supynių išsupimui. 

 

Vieni klykė, absurdiškai juokėsi, o kiti pyškino nuotraukas.

O vakarop patraukėme į visų lauktą stovyklą "Mazgas". Vėlai vakare atvažiavę į stovyklavietę, kurioje Anglijos lietuviai stovyklauja jau 60 metų buvome  pasitikti išskėstomis rankomis. Rikiuotės metu žodį tarė visus aplankęs LSS Europos Rajono Vadas v.s. fil.Vladas Gedmintas su džiaugsmu pranešė, jog ši stovykla yra didžiulis įvykis tiek Lietuvių Skautų Sąjungai (LSS), tiek Lietuvos skautijai (LS). Vakarą vainikavo naktinis  lėkščiasvaidis - Frisbis!

Kita diena buvo pilna netikėtumų ir progų artimiau susipažint su LSS skautais. Burtų keliu gavome žmogų, su kuriuo visos stovyklos metu turėjome surišti kuo stipresnį mazgą. Tokiu būdu sužinojome, jog vieni gimę Lietuvoj, o čia augę, kiti čia tik mokosi, vieni yra labai šnekūs, o kiti labai paslaugūs ir nuoširdūs. 

Viena iš įdomiausių stovyklos veiklų buvo Baltiškų skulptūrų kūrimas vakaro apeigoms. Čia teko pasitelkti vaizduotę, logiką ir kominikavimo įgūdžius, nes buvome paskirstyti grupėmis. Visi statėme iš šieno, tačiau, laimei, niekas nečiaudėjo. 

 

Vėliau žaidėme kultūrinį žaidimą ir stengėmes suprasti vieni kitus. Taip pat, atvykęs ansamblis "Saduto" visus kelė iš minkšto šieno patalų ir ragino šokti. Išmokę visus judesius pasiruošėme vakaronei. Skambant sutartinėms sulaukėme vakaro kulminacijos, kur deginome savo skulptūras. Naktį visus miegus išbaidęs karinis žaidimas privertė visus gerokai pajudėti, tačiau galiausiai visus suvienijo.

Kitą rytą mūsų laukė dar įdomesnė programa - šaudymas šaudyklose su tikrais ginklais, padedant profesionalams, čiuožimas lynu, šaudymas iš lankų ir įvairūs kiti užsiėmimai.

Į rikiuotes broliai ir sesės eina atskirai ir išsirikiuoja vieni prieš kitus, tačiau raportai čia vyksta šiek tiek kitaip-šūkių niekas nešaukia, tik raportuoja pastovyklės narių skaičių. "Mazgo" stovyklos viršininkas Mantas kad ir kokia rūkanota ar lietinga diena laukė - visada įkvėpdavo pozytivumo ir ryžto.

O valgėme mes, kaip tikri karalaičiai. Net produktai visi buvo iš Lietuvos. Valgydami visi susėsdavom už žvaigždės formos stalo ir pasimelsdavom. Tikriausiai dėl to ir buvo taip skanu.

Stovykla buvo labai smagi, šlapia, murzina, bet pilna netikėtumų ir šiltų pažinčių. Esame labai dėkingi sesei Justei, kuri pasiryžo ištiesų įgyvendinti šią idėją ir dar daugelio prisidėjusių brolių dėka suvesti šias dvi šaunias organizacijas kartu.

Žinoma, pasižadėjome vieni kitus išvysti kuo greičiau, todėl šią vasarą LSS skautai atvyks pas mus į Lietuvą. Laukiam nesulaukiam!!!

           pat.sk. Urtė Alksninytė

Renginys dalinai finansuotas Jaunimo reikalų departamento pagal Lietuvos skautijos vykdomą projektą "Skautiškas tiltas tarp Lietuvos ir išeivijos".