Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-01-27

Žinios po Tarybos posėdžio

Apie tai kas svarstyta ir nuspręsta paskutiniame LS Tarybos posėdyje.

Praeitą šeštadienį, sausio 24 d., Kauno skautų name vyko jau paskutinis šių metų kadencijos Lietuvos skautijos Tarybos posėdis.  Paskutinis todėl, kad jau vasario mėnesį pusė Tarybos narių baigs savo kadenciją, o juos pakeis kiti 8 skautai, kuriuos drauge išrinksime į Tarybą Suvažiavimo metu.

Posėdyje dalyvavo 10 Tarybos narių, taip pat vyr. skautininkė sesė Ieva Žilinskienė.

Trumpai pristatau, ką visi drauge nuveikėme posėdžio metu.

2014 m. Veiklos ataskaitos tvirtinimas.

Sesė Ieva Tarybai pristatė Pirmijos parengtą 2014 m. LS veiklos ataskaitą, kurioje išsamiai aprašytos praeitų metų skautijos veiklos ir svarbiausi jų rezultai. Jau antrus metus ši ataskaita yra rengiama pagal bendrą ataskaitos formą, nurodant tuos pačius duomenis ir atsakant į tuos pačius klausimus. Tai leidžia paprasčiau palyginti skirtingų metų veiklos ypatybes, stebėti organizacijos pokyčius.  Taryba patvirtino Pirmijos parengtą veiklos ataskaitą ir siūlys ją tvirtinti suvažiavimo dalyviams. 2014 m. LS veiklos ataskaita jau netrukus bus patalpinta skautatinklyje ir visi galėsite su ja susipažinti.

Naujosios LS strategijos 2015-2018 m. tvirtinimas.

Posėdžio metu buvo patvirtintas galutinis naujosios LS strategijos 2015-2018 m. projektas ir detalus jos įgyvendinimo planas. Atsižvelgiant į Tarybos ir Pirmijos narių pastabas išsakytas spalio mėnesį, strategijos įgyvendinimo planas buvo šiek tiek pataisytas, patikslinti uždaviniai ir jų pasiekimo rodikliai. Vasario 21 d. šis strategijos projektas bus teikiamas tvirtinti LS vienetų vadovams suvažiavimo metu. Išsamiau susipažinti su naująja LS strategija galima čia: http://www.skautai.lt/index/article/id/2137

Lietuvos skautiškų organizacijų apskritojo stalo veiklos reglamentas.

Lietuvos skautiškų organizacijų apskritasis stalas (LSOAS) yra erdvė, kurioje Lietuvos skautija bendauja su kitomis Lietuvoje veikiančiomis skautų organizacijomis, siekia bendrų tikslų ir įgyvendina bendras skautiškas veiklas kaip kad akcija „Betliejaus taikos ugnis“ ar 2013 m. vykusi jubiliejinė stovykla „Gėrio pėdomis“. LSOAS nėra jokia organizacija ar įstaiga, o verčiau skautų vadovų susitikimų ir diskusijų klubas, kuriame reguliariai aptariami Lietuvos skautams svarbūs klausimai. 2013 m. sėkmingai įgyvendinus  bendrą Lietuvos skautų jubiliejinę stovyklą, apskirtajame stale buvo sutarta, kad reikia toliau stiprinti bendradarbiavimą ir drauge ruoštis 2018 m. lietuviškosios skautybės šimtmečiui ir Tautinei šimtmečio stovyklai. Tuo tikslu, kilo poreikis peržiūrėti LSOAS veiklos tvarką ir principus ir sudaryti naują LSOAS veiklos reglamentą, kuris nustaytų kaip toliau veiks LSOAS besiruošiant šimtmečiui. Praeitų metų pagbaigoje buvo parengtas šio LSOAS veiklos reglamento pasiūlymas, kurį turi aptarti visos skautiškos organizacijos. Posėdžio metu LS Tarybos nariai išsakė savo pasiūlymus ir pastabas šiam dokumentui, kurie bus pateikti kitoms organizacjoms artimiausio LSOAS susitikimo metu. Svarbiausios idėjos yra šios: LSOAS turėtų būti strateginio pobūdžio diskusijų klubas, kuriame skautiškų organizacijų vadovai galėtų aptarti skautybės padėtį Lietuvoje, diskutuoti idėjiniais-vertybiniais klausimais, kurti bendrus siekius ir sumanymus bendrai skautiškai veiklai. Kita vertus, Tarybos narių nuomone, LSOAS neturėtų imtis  jau įgyvendinamų veiklų priežiūros ir rūpintis konkrečiais organizaciniais (buitiniais) klausimais, kadangi tai stabdytų veiklų įgyvendinimą ir užtruktų daug laiko. Galutinis LSOAS reglamentas bus paruoštas vasario mėnesį atsižvelgus į visų organizacijų pasiūlymus. Atstovauti skautijai LSOAS susitikimuose paskirtos sesės tarybos pirmininkė Jorė Astrauskaitė ir  vyr.skautininkė Ieva Žilinskienė. Kandidatu būti skautų šimtmečio stovyklos viršininku siūlomas brolis Tomas Broga.

Stovyklavietės „Skautų slėnis“ 2014 m. veiklos ataskaita

Brolis Jonas Dragūnas atvyko pristatyti darbus nuveiktus stovyklavietėje  „Skautų slėnis“ 2014 m. Praeitais metais  Jonas Dragūnas su šeima Ukmergės rajone pradėjo kurti skautišką stovyklavietę, kurioje galėtų vykti skautų ir kitos jaunimo stovyklos, dideli lauko renginiai, mokymai ir šventės. Lietuvos skautija 2014 m. pavasarį tapo oficialia šio projekto partnere ir rėmė stovyklavietės įrengimo darbus. Per 2014 m. stovyklavietėje buvo įgyvendinta daug svarbių darbų: iškastas vandens telkinys skirtas maudytis ir mokytis valdyti laivus, pastatytas tualetų ir prausyklų blokas, praplatintas kelias jungiantis stovyklavietę su krašto keliu, įgyta įranga žolės priežiūrai, prižiūrimi želdynai. Stovyklavietėje praeitą vasarą vyko jūrų skautų stovykla, stovyklos „Skautai-neskautams“, tarptautinio projekto „Scouting Train“ susitikimas ir LS vadovų sąskrydis „Specialybių akademija“. Ateinančiais metais ketinama daugiau investuoti į skautiškų programų, užsiėmimų inventorių. LS Taryba pritarė tolimesniam LS ir Všį „Skautų slėnio stovyklavietė“ bendradarbiavimui ir 2015 m. Vyriausioji skautininkė įpareigota suderinti konkrečias bendradarbiavimo sąlygas.

LS Įstatų keitimo projektas dėl vyriausiojo skautininko pareigų

Vadovaujantis Lietuvos skautijos įstatais, vyriausiasis skautininkas yra organizacijos pirmininkas, teisiškai atstovaujantis organizacijaI, atsakingas už organizacijos veiklos įgyvendinimą  ir vadovaujantis Pirmijos darbui.  Vyriausiasis skautininkas yra renkamas Suvažiavimo metu 2 metų kadencijai . Šios „vykdančiojo direktoriaus“ pareigos reikalauja daug atsakomybės ir kasdienio administracinio darbo,  todėl išrinkus vyr. skautininką su juo sudaroma terminuota darbo sutartis ir už darbą mokamas darbo užmokestis (pinigus atlyginimui, beje, susirasti turi pats vyr.skautininkas ieškodamas finansavimo organizacijos veikloms).  Siekiant stiprinti LS administravimo pajėgumus ir vadybos kokybę, siūloma keisti LS įstatus numatant, kad vyriausiasis skautinikas būtų skiriamas LS Tarybos ir samdomas neterminuotam darbui, o ne renkamas Suvažiavime. Tokį įstatų pakeitimą LS Taryba siūlo atsižvegus į vyr.skautininko darbe kylančias problemas, bei apibendrinus užsienio skautiškų organizacijų ir kitų asociacijų patirtį. Detalų įstatų pakeitimo projektą parengti įpareigoti Saulius Arlauskas, Visvaldas Varžinskas ir Tomas Rakovas. Šis įstatų pakeitimo siūlymas bus teikiamas svarstyti Suvažiavime. Parengtas detalus pasiūlymas ir jo paaiškinimas prieš Suvažiavimą bus pateiktas visiems susipažinti. Šis pasiūlymas reikštų rimtus pokyčius organizacijos valdyme, todėl jį būtina gerai apsvarstyti. Galutinį sprendimą dėl įstatų pakeitimo turės LS Suvažiavimo delegatai.

Naujasis LS Jaunimo programos skyriaus vedėjas

Posėdžio metu Taryba patvirtino naują Pirmijos narį. Nuo šiol savanoriškas jaunimo programos skyriaus (JPS) vedėjo pareigas vykdys psktn.sk.v. Domas Nutautas iš Kauno. Domas jau kurį laiką aktyviai veikia JPS, aktyviai dalyvavo planuojant ateinančių metų veiklą, turi daug idėjų kaip reikėtų plėtoti skautų programas. Linkime broliui Domui daug ryžto ir skautiško polėkio rūpinantis skautiškų programų kokybę, o kitus skautus kviečiame burtis sprendžiant programos klausimus ir padėti Domui JPS veikloje.

Garbės ženklų skyrimas LS nariams

Kasmet Lietuvos skautija garbės ženklais apdovanoja skautų vadovus ir kitus savanorius už jų atliktus skautiškus darbus ir nuopelnus skautiškai veiklai. Posėdžio metu Taryba suteikė skautiškus garbės ženklus šiems sesėms ir broliams:

Lelijos ordinai  už ypatingus nuopelnus skautiškai veiklai suteikti šiems žmonėms:

sktn. Jolitai Kuzmienei  iš Tauragės krašto;

sktn. Rimai Lukošienei iš Kauno krašto.

sktn. bud. Jonui Dragūnui iš Jūrų skautų.

Inkaro ordinai už nuopelnus jūriniam skautavimui suteikti šiems skautams:

j.sktn. bud. Tomui Brogai;

psktn. gint. Birutei Taraskevičiūtei;

psktn. gint. Dovilei Vinkevičiūtei.

Dėkojame sesėms ir broliams už jų aktyvią skautišką veiklą ir savanorystę skautijos labui linkime. Budėkite ir Gero vėjo! Tarybos suteikti ordinai sesėms ir broliams bus įteikti LS vadovų suvažiavimo metu vasario 21 d. Kaune. 

Sužaliavo 5 nauji paskautininkai.

Šio Tarybos posėdžio metu paskautininko laipsniai buvo suteikti dar  5 LS nariams:

Šarūnui Montvilui iš Šiaulių;

Rūtai Šmitaitei iš Kauno jūrų skautų Nemuno tunto;

Rūtai Marijai Slavinskaitei iš Vilniaus Kernavės tunto;

Vilmai Lenkutytei iš Marijampolės krašto (LS Pirmija);

Domui Nutautui iš Kauno (LS Pirmija).

Šeštadienio vakarą prie ugnies atminti žuvusiems už Lietuvos laisvę sesės ir broliai davė skautininko įžodžius pasižadėdami vykdyti skautiškas pareigas Dievui, Tėvynei ir artimui bei dirbti skautijos labui. Sveikiname naujuosius LS skautininkus ir linkime niekada nepamiršti mokytis ir tobulėti, nes būtent savo pavyzdžiu esate iškvepiantis pavyzdys mokytis jaunesniems. Budėkite ir Gero vėjo!

Tiek pagrindinių žinių po darbingo šeštadienio posėdžio. Veikla LS Taryboje ypatinga tuo, kad per vieną posėdį sprendžiama daugybė skirtingo lygio skautiškų reikalų - nuo strateginių vizijų iki kūdros kasimo darbų, nuo finansinių ataskaitų iki vilkiukų patyrimo laipsnių ar įžodžio apeigų prasmės. Kiekvienas tarybos narys gali imti gilintis į tuos klausimus, kurie atrodo įdomiausi, atitinka interesus ir kompetenciją. Tokiu budu, kiekvienas gali vis kitaip prisidėti. Jau po mėnesio rinksime 8 naujus Tarybos narius, todėl kviečiame visus aktyvius vadovus jungtis į bendrą darbą ir teikti savo kandidatūras.

Ačiū visiems Tarybos nariams ir kitiems posėdžio dalyviams už darnų ir produktyvų darbą.

Įspūdžiais dalinosi

br. Tomas Rakovas