Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-10-19

Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės skautai paminėjo skautų judėjimo veiklos atkūrimo Vilkaviškyje 25 metų jubiliejų

Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės skautai paminėjo skautų judėjimo veiklos atkūrimo Vilkaviškyje 25 metų jubiliejų šventinėje sueigoje

2015 metų spalio 10 dieną, 11 val., Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centre šurmuliavo skautiškos veiklos atkūrimo Vilkaviškyje 25 metų jubiliejų švenčiantys Vilkaviškio „Gražinos“ skautų draugovės skautai. Vilkaviškio „Gražinos“ skautų draugovės veikla atkurta 1990 metų balandžio mėnesio 23 dieną. Šią svarbią datą savo sueigoje balandžio mėnesį jau paminėję vilkaviškiečiai, nutarė surengti dar vieną šventę, į kurią sukvietė visus norinčius, „senuosius“ skautus, tėvelius, artimuosius, skautų draugus ir kitus.

Šventinė jubiliejinė sueiga prasidėjo tradiciška skautiška rikiuote, po kurios skautus, jų artimuosius ir draugus pasveikino Vilkaviškio rajono savivaldybės meras Algirdas Neiberka. Po mero pasveikinimo, Nomeda Bepirštytė, viena iš Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės atkūrėjų 1990 metais, susirinkusiems papasakojo apie skautiško judėjimo istoriją Vilkaviškyje: nuo skautiškos veiklos sukūrimo 1920 metais, skautiškų organizacijų panaikinimo iki atsikūrimo Nepriklausomoje Lietuvoje.

Visiems buvo labai įdomu sužinoti, kad tarpukariu Vilkaviškyje buvo daugiau kaip 500 skautų, o Vilkaviškyje skautai įsikūrė vieni pirmųjų Lietuvoje (skautų judėjimas Lietuvoje įkurtas 1918 metais. Taip pat sesė Nomeda papasakojo apie Vilkaviškio skautų įkūrėją, Gižų nuovados viršininką, kuris yra palaidotas Vilkaviškio senose kapinėse prie turgavietės.

Po labai išsamaus Nomedos Bepirštytės istorinio pasakojimo, ilgametė skautų vadovė Vilma Balandienė pristatė jos vadovaujamą Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės gyvavimo laikotarpį, o po jos dabartinė draugininkė Eglė Budrytė pristatė paskutinius draugovės 3 metus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po oficialių kalbų Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės skautai pristatė susirinkusiems vaidinimą „Gražina“, pagal to paties pavadinimo A. Mickevičiaus poemą. Žvangėjo kardai, vyko tikras mūšis, parodęs kunigaikštienės Gražinos drąsą ir narsumą.

Toliau sekė sveikinimai – už šiltus sveikinimus ir dovanėles dėkojame Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorei Danguolei Gudeliauskienei, mūsų artimiems draugams Kybartų „Birutės ir Kęstučio“ draugovės skautams, savo broliui skautui pranciškonų vienuoliui Adomui (Adas Vyšniauskas), sveikinusiam iš pačios Florencijos, Italijoje; visiems surinkusiems tėveliams ir artimiesiems. Labai džiaugiamės sulaukę ir „senųjų“ skautų vilkaviškiečių, kurie prisiminė savo skautavimo akimirkas, pasidalino prisiminimais ir tikimės, kad užsidegė skautišką ugnelę širdyje iš naujo.

Po visų sveikinimų gausos upelio prie Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro pakrantėje pasodinome skautų atminimo ąžuoliuką, ir toliau skautiškų prisiminimų dalijimąsi ir susipažinimą pratęsėme prie vaišių stalo.

Šventės metų visi norintys galėjo susipažinti su skautiškomis organizacijomis veikiančiomis Lietuvoje, VVJC fojė veikiančioje Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus skautiškų organizacijų parodoje. Paroda veikia iki 2015-10-30, dar galite apsilankyti!!!

Dėkojame visiems prisidėjusiems prie mūsų skautiškos šventės organizavimo – sesėms ir broliams skautybėje, tėveliams, artimiesiems, visiems mūsų svečiams, Marijampolės miškų urėdijos Vilkaviškio girininkijai už pagalbą randant ąžuoliuką, Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centrui ir žinoma, visiems sveikinusiems ir palaikantiems skautiškos veiklos plėtojimą Vilkaviškyje. Na o mes jau ruošiamės skautiško judėjimo Vilkaviškyje 100 metinių ir atkūrimo 30 metinių paminėjimui 2020 metais!

 

Vilkaviškio „Gražinos“ draugovės skautai