Kas Naujo?

Skautų naujienos

2010-05-03

AGORA – Kanderrock – Šveicarija!

Balandžio 22–25 dienomis Šveicarijoje, Alpių kalnų apsuptame Kanderštego tarptautiniame skautų centre (KISC), vyko kasmetinis WOSM Europos regiono renginys AGORA. Tai vyresniųjų skautų organizuojami keturių dienų patyriminiai mokymai vyresniesiems skautams ([i]for rovers by rovers[/i]).

Šiais metais į AGORĄ susirinko 18 bendraminčių iš 9 šalių: Farerų salų, Nyderlandų, Rumunijos, Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos, Italijos, Danijos ir Lietuvos. Dėl Islandijoje išsiveržusio ugnikalnio sutrikdyto oro uostų darbo visus kamavo nerimastingas laukimas, nes niekas iki paskutinės minutės nebuvo tikras dėl savo atvykimo. Sesės iš Farerų salų netgi pasinaudojo atsarginiu planu ir į susitikimą išplaukė laivu, o kelionė truko beveik savaitę.



Čia, nepaprastai gyva skautiška dvasia apgaubtoje vietoje, pėdsaką teko palikti ir mums, skautėms iš Lietuvos - s. Birutei Taraskevičiūtei ir s. Linai Katiliūtei. Be to, sutikome dar dvi lietuvaites: s. Giedrę Markuckaitę, kuri buvo renginio organizacinės komandos pirmininkė, ir s. Jorę Astrauskaitę, jau kurį laiką savanoriaujančią Kanderštego skautų centre.

AGOROS tema – Kander-rock festivalis. Prisistatėme kaip jo dalyviai, susipažinome, žaidėmė, daug diskutavome apie vyresniųjų skautų programas, jų specifiką skirtingose šalyse ir galimybes plėsti veiklą, kūrėme, dalijomės mintimis ir patirtimi apie tai, ką veikiame ir ką planuojame nuveikti, mokėmės kartu ir vieni iš kitų, nagrinėjome socialinio aktyvumo, aplinkos apsaugos ir ekologinės atsakomybės bei skautų įvaizdžio temas.

Teko susipažinti su įvairiomis pasaulio kultūromis, paragauti AGOROS dalyvių ir Kanderštege savanoriaujančių skautų gimtų šalių virtuvės skanėstų. Įsimintinas ir vakaro laužas istorinėje stovyklavietėje. Skirtingomis kalbomis skambėjo šūkiai, linksmai nusiteikę žaidėm, kartais net nesuprasdami žodžių, kuriuos reikia dainuoti...



Viešnagės metu pamatėme nuostabius pasaulio kampelius – vieną skaidrut skaidrutėlį, kitą dar užšalusį kalnų ežerą, buvome ten, kur žemę pasiekia kalnų krioklys... Neapsakomas jausmas, kai eini tais pačiais takeliais, kuriais vaikščiojo pats skautų įkūrėjas. Likome sužavėtos spindinčios tvarkos, atsakingo šiukšlių rūšiavimo ir išteklių taupymo moderniai įrengtame skautų centre.

Mes tai patyrėm! Patyrėm, ką reiškia būti tarptautinėje draugijoje, pajausti tikrą vyresniųjų skautų ir kandidatų draugystės dvasią. AGORA – neįkainojama patirtis kiekvienam norinčiam, galinčiam bei tikinčiam, kad verta ir įmanoma nuveikti ką nors prasminga.



Galime drąsiai teigti, jog ūgtelėjom visapusiškai: ne tik kaip skautės, bet ir kaip sąmoningesni, atviresni pasauliui ir plačiau matantys žmonės. Didžiai AČIŪ kiekvienam, prisidėjusiam prie to, kad mūsų laikas Kanderštege buvo toks nuostabus.

AGOROS dalyvės vyr. sk. Lina Katiliūtė ir kand. į gintares Birutė Taraskevičiūtė