Kas Naujo?

Skautų naujienos

2011-05-01

Pasaulio skautų jamboree istorija

Pasaulinė skautų stovykla (World Scout Jamboree WSJ) yra didžiausias reguliariai skautiško judėjimo organizuojamas renginys, kiekvieną kartą vykstantis skirtingoje valstybėje ir skirtas taikos bei supratimo skatinimui tarp jaunų žmonių visame pasaulyje.

Jambo Swahili genties Afrikoje kalba reiškia „labas“. Skautų įkurėjas Lordas Robertas Baden – Powell pirmą sykį žodį Jamboree panaudojo 1920 metais kviesdamas skautus iš viso pasaulio susirinkti į pirmąją pasaulinę stovyklą Olympijoje, netoli Londono. Nuo to laiko Jamboree vadinamos dauguma reguliariai (kas 4 – 5 metus) vykstančių tarptautinių skautiškų stovyklų.

Kaip nei vienas kitas skautiškas renginys WSJ siūlo dalyviams plataus spektro programą ir įgalina juos atrasti savo ir kitų žmonių išskirtinumus ir charakterius, užgrūdina, išmoko kasdienio gyvenimo subtilybių dalyvaujant pastovyklių programose.



Pasaulinių skautų stovyklų istorija

Skautybės pradininkas Lordas Robert Baden- Powell norėjo surengti specialų renginį, kuris sukviestų visų tautybių skautus švęsti pirmosios skautų stovyklos Brownsea saloje dešimtmetį.

Pirmoji Pasaulinė Jamboree – 1920

Dėl pirmojo pasaulinio karo pirmoji Pasaulinė skautų stovykla buvo surengta 1920m Londono Olimpijoje. Čia dalyvavo daugiau nei 8000 skautų iš 34 šalių. Ji vyko milžiniškame pastate su stiklo stogu, kuris užėmė šešis akrus. Kai kurie ne skautai dalyviai: aligatorius iš Floridos, mažas krokodiliukas iš Jamaikos, liūtukė iš Rhodesia, beždžionės iš Pietų Afrikos, mažas drambliukas ir kupranugaris. Baden- Powell buvo paskelbtas pasaulio skautų Šefu.

Antroji Pasaulinė Jamboree – 1924

Ermelunden, Kopenhaga, Danija, 1924. Inovacijos: savaitės trukmės apsistojimas pas skautus namuose po renginio, Pasaulio skautų čempionatas. Problemos: labai daug lankytojų ir potvynis. B- P pavadinamas "Bademester" (Daniškai "maudynių karalius"). 4549 šlapių skautų nakčiai apgyvendinami danų. Ši stovykla parodė, kad skautavimas nėra vien tik žaidimas, bet padarė labai reikšmingą įnašą mokymui apie pilietiškumą.

Trečioji Pasaulinė Jamboree – 1929

Arrowe Parkas, Birkenhead, Anglija, 1929. švenčiamas skautybės 21-masis jubiliejus. Dalyvauja 50000skautų iš 69 šalių (ir 320000lankytojų!!!!). B-P pučia Kudu ragą atidarydamas stovyklą. Pirmasis skautų įžodis.

4-oji Pasaulinė Jamboree – 1933

Gödöllö, Vengrija, 1933. 25792 Skautų. Kasdienis stovyklos laikraštis buvo spausdinamas vengrų, anglų, prancūzų, vokiečių kalbomis. Neoficiali kalba buvo “Jamboreese”, kuri turėjo ženklus daugiausiai parodomus šypsenomis. Kiekvienas kontingentas turėjo savo vengrą vedlį, kuris padėdavo susikalbėti vengrų kalba. Pirmąkart dalyvavo Oro skautai.

5-oji Pasaulinė Jamboree – 1937

Vogelensang-Bloemendaal, Nyderlandai, 1937. 28750 Skautų iš 54 šalių. Kasdieniai pasirodymai pagrindinėje arenoje. Pati švariausia stovykla iš buvusių iki tol: 120 dušų, 650 vandens čiaupų.80- metis B-P sakė” atėjo laikas man sakyti sudie. Noriu, kad jūs eitumėtę teisingais keliais. Jūs žinote, kad dauguma iš mūsų daugiau niekada nebesusitiks šiame pasaulyje.”

6-oji Pasaulinė Jamboree – 1947

Taikos stovykla, Moisson, Prancūzija, 1947. 24152 Skautų. 10 metų nuo praėjusios stovyklos.

7-oji Pasaulinė Jamboree – 1951

Salzkammergut, Bad Ischl, Austrija, 1951. 12884 skautų. Paprastumas buvo stovyklos pagrindas. Septyni bokštai buvo iškelti, kiekvienas pavadintas prieš tai buvusių stovyklų vardais. Juose iškeltos vėliavos, kurios rodė, kuriose valstybėje buvo rengtos visos prieš tai buvusios stovyklos. Dalyvavo vienintelis skautas iš Japonijos. Jis nemokėjo jokios užsienio kalbos, nei žodžio, išskyrus “jamboree”, tačiau vėliava oro uoste leido jam atvykti į teisingą vietą.

8-oji Pasaulinė Jamboree – 1955

Niagara ežero pakrantė, Kanada, 1955. pirmasis skautų susitikimas rengtas už Europos ribų. 11139 dalyvių iš 71 šalių. Daug naujienų: maistas gaminamas kūrenant anglimis, televizija, atvyko du banginių medžiotojų laivai, trys brazilai skautai atvyko džipu.

9-oji Pasaulinė Jamboree – 1957

Sutton Park, Anglija, 1957. Jubiliejinė stovykla, kai buvo švenčiamas skautavimo 50- metis. Daugiau nei 30000 Skautų iš 80 šalių. B- P šimtmečio metai. Stovykloje dirbo mėgėjiška radio stoti. Sutton Parke buvo iškeltas obeliskas paminėti skautavimo jubiliejų.

10 - oji World Scout Jamboree – 1959

Mt. Makiling, Filipinai, 1959. pirmoji stovykla tolimuosiuose rytuose. 12203 skautų iš 44 šalių. Tema- statykime rytojų šiandien. Pusė milijono lakytojų kasdien.



Vienuoliktoji pasaulio skautų Jamboree – 1963

Marathon, Graikija, 1963. 14,000 dalyvių. Tema “aukščiau ir plačiau”. Graikijos Princas atidarė stovyklą.

Dvyliktoji pasaulio skautų Jamboree – 1967

Farragut Valstybės Parkas, Idaho, JAV, 1967. Antroji Pasaulinė skautų stovykla vykusi Amerikoje. 12,011 dalyvių iš 105 valstybių. Tema “Draugystei”. Pasirodymai Arenoje, nuotykių kelias, vandens užsiėmimai Pend Oreille ežere - viskas šalia Uolinių kalnų.

Tryliktoji pasaulio skautų Jamboree – 1971

Asagiri Heights, Japonija, 1971. 23,758 dalyviai iš 87 šalių. Tema “Supratimui”. Vyko daugybė skirtingų užsiėmimų Fuji kalno papėdėje. Nors stovyklos pradžioje ir pabaigoje buvo tobulas oras, ji yra minima kaip išgyvenusi audrą. 16000 skautų buvo evakuoti 48 valandoms iš stovyklavietės.

Keturioliktoji Pasaulio skautų Jamboree – 1975

Ežeras Mjosa, Lillehammer, Norvegija, 1975. Populiariai minima kaip "Nordjamb '75". 17,259 dalyvių iš 91 valstybių. Tema “penki pirštai- viena ranka”, kas simbolizavo penkis skautų regionus brolybėje. Kelionės į kalnus pasiskirsčius tarptautinėmis grupėmis buvo viens iš daugelio užsiėmimų stovyklos metu. Net trijų valstybių karaliai lankėsi stovykloje.

Pasaulio skautų Jamboree 1979 metai.

Vieta: Visas Pasaulis
Laikas: 1979metai
Vietoj to, kad stovykla būtų organizuojama kažkurioje valstybėje, Pasaulinė Skautų organizacija paskelbė, kad 1979m bus stovyklos metai, tam, kad būtų galima surengti ir įtraukti kuo daugiau žmonių. Stovyklos simbolis vaizdavo draugystės bangas, kurios kyla iš skautiško judėjimo narių susitikimų įvairiose vietose ir skautiškos dvasios skleidimo.

Penkioliktoji World Scout Jamboree – 1983

Kananaskis miestelis, Alberta, Kanada, 1983. Ant puikiųjų Rocky kalnų, 14,752 skautų susirinko Kanasakis miestelyje. Stovyklos tema “dvasios išgyvenimas”. Stovykla buvo surengta kaip baigiamasis renginys 75 metų skautiško ir 125m B-P gimimo jubiliejaus proga.

Šešioliktoji pasaulio skautų Jamboree – 1987-1988

Cataract Scout Parkas, New South Wales, Australija, 1988m. sausis. 14,434 dalyvių iš 84 šalių. Tema “sujungti pasaulį”. Pirmoji stovykla šiame kontinente. Viena iš populiariausių užsiėmimų- kliūčių ruožas Challenge slėnyje.

Septynioliktoji pasaulio skautų Jamboree – 1991

Mt. Sorak Nacionalinis Parkas, Korėja, 1991. Beveik 20,000 (daugiausiai per visą stovyklų istoriją) dalyvių iš 135 valstybių ir teritorijų. Tema “daug kraštų- vienas Pasaulis”. Valstybės, kuriose skautai buvo sukurti ar atkurti pirmąkart dalyvavo stovykloje: Bulgarija, Baltarusija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Rusija, Ukraina, Jugoslavija. Programoje pirmąkart galima buvo dalyvauti Global Development Village veikloje.

Aštuonioliktoji pasaulio skautų Jamboree - 1995

Flevoland (Olandija), Nyderlandai, 1995, 28,960 dalyviai ir štabas iš 166 valstybių ir teritorijų, įskaitant 34 valstybes, kur skautų judėjimas buvo atkurtas ar įkurtas. Tema “Ateitis yra dabar”.

Devynioliktoji pasaulio skautų Jamboree

1998-1999 Picarquin, Čilė. 31,000 skautų iš 157 valstybių ir teritorijų.

“Ši Jamboree buvo ypatinga tuo, kad pirmą kartą WOSM nusprendė daryti Jamboree Pietų Amerikoje, bei tuo, kad ji vyko per Naujuosius metus. Vietiniai, kaip ir visa Lotynų Amerika, švęsti tikrai moka. Naujųjų metų programa nei kiek nepriminė tradicinio laužo – tai didžiulė 30 000 skautų diskoteka, kurią vedė įvairūs DJ. Gal kiek panašesnis renginys vyko Plateliuose vykusioje stovykloje „Skilties dvasia“, kur patyrusiems skautams irgi grojo DJ, tik mąstais ir trukmė- nei kiek nepalyginami. Vertėtų prisiminti, kad tai vis tik Amerikos žemynas ir Kalėdos ten turi ypatinga reikšmę, kaip ir Naujieji metai, tik Kalėdinės eglutės prie +35C mums, šiauriečiams, nelabai derėjo.
Jamboree stovyklavietė buvo įsikūrusi Anduose, senovės Actekų ženklų forma, ypatingai gerai apipavidalinta, nuostabi stovyklos dainos melodija dar dabar skamba ausyse – tai vienas gražiausių kūrinių prilygstančių savo kompozicija Olimpinių žaidynių lygiui. Deja, šiuo reginiu iš Lietuvos galėjome pasigrožėti tik dviese: Dovilė Karčiauskaitė ir aš. Visų organizacijų, kurios negalėjo užmokėti už savo delegatų dalyvavimą stovykloje, nariai buvo įtraukti į tarptautinės draugovės veiklą, kurią sudarė 2 skiltys. Pirmą kartą draugovėje buvau su skautais iš Afrikos žemyno, o skiltyje buvo Centrinės Europos šalių atstovai.
Nors Jamboree yra daugiausiai skirta tarptautiniams kontaktams ir susipažinimui su mūsų planetos įvairiausių šalių kultūromis ir gyventojais gyvai, kaip ir priedera skautams, kiekvienas turėjo atlikti ir gerąjį darbelį Čilės vietos gyventojams. Tai svetingi ir šilti žmonės, nepaprastai daug šokantys ir dainuojantys – palyginimui galiu tik pasakyti, kad Lietuvoje žmonės iš esmės nedainuoja, o iki šokio, kur Čilėje šoka išvis visi ir beveik visą laisvą laiką, tai mums labai labai, na labai toli.
Kadangi per paskutinius 2 metus ten nelijo, tai orientavimosi rungtyje sunkiai sekėsi atrasti ežerus, kurių kaip paaiškėjo ne veltui ir neradome. Bet radome daug patirties iš visai kito pasaulio krašto.”

Dainius Urbanavičius

Dvidešimtoji World Scout Jamboree – 2002-2003

Tailandas. Dalyvavo daugiau nei 24000 skautų iš 147 valstybių ir teritorijų.
„2003 metais Pasaulio skautų stovykloje dalyvavo 3 skautai iš Lietuvos: Saulius, Tomas ir aš. Mes Tailando Chonburi provincijoje stovyklavme kartu su 24000 skautų iš viso pasaulio.
Dvidešimtoji pasaulio skautų stovykla Tailande vyko per Naujųjų metų šventę, kur lietuvaičiai skautiškam būry pasitiko 2003-iuosius.
Stovykla ir užsiėmimai joje daugiau priminė tuo metu populiarius per televiziją rodomus išgyvenimo realybės šou džiunglėse, kur kartu su kitais skautais lipome lianomis, bandėme savo galimybes ant burlentės, keliavome į žygį, pažinome vietinius gyvūnus (skorpionus), laipiojome alpinizmo sienelėmis, mokėmės vietinių šokių, konstravoms robotus, dalyvavoms įvairiose diskusijose, ragavoms žiogų ir kitų egzotiškų valgių...
Mes gyvenome tarptautinėje draugovėje kartu su latviais, estais, lenkais, bulgarais bei serbais, todėl kiekviena diena buvo naujas kitos kultūros atradimas ir dalinimasis skautiška patirtimi.”

Loreta Senkutė



Dvidešimt pirmoji Pasaulio skautų Jamboree – 2007



Stovykla pažymėjo skautų judėjimo šimtmetį. Dalyvavo daugiau nei 40000 skautų iš beveik visų pasaulio šalių.
“2007 metai mano skautiškame gyvenime, matyt, išliks ypatingais visuomet. Tais metais, kaip žinia, pasaulio skautai šventė savo šimtmetį, o šia proga Anglijoje įvyko Pasaulio skautų stovykla „One world One promise“, kurioje ir man teko proga sudalyvauti. Niekada gyvenime nebuvau mačius tokio dydžio skautiškos stovyklos – visoje stovyklos teritorijoje gyveno apie 40 tūkstančių skautų iš visų pasaulio kampelių.


Ar teko kada matyti skautus arabus? O Zimbabvės skautus? Pastaruosius matydavau kiekvieną rytą vos išlipus iš palapinės, nes buvome netolimi kaimynai. Ar žinojot, kad japonai yra tokia draugiška tauta, jog jiems neturint paprasčiausių anglų kalbos žinių, laisvai bendravome visą stovyklos laiką. Skirtingos kultūros, didžiulis žmonių skaičius - tai tik maži dalykai, palikę didžiulį įspūdį stovykloje. Svarbiausia, jog mes visi – skautai ir visi kartu esame davę tą patį įžodį, kurį atnaujinome stovykloje, rugpjūčio 1-ąją dieną.



Kai gyveni su 40000 žmonių ir visi jie yra skautai, gali būti ramus, jog būsi suprastas, nes visus vienija vienodi jausmai, mintys ar išgyvenimai. Patirti šį jausmą ir sudalyvauti Pasaulinėje skautų stovykloje bent kartą gyvenime – privalu. Tai toks motyvacijos ir įkvėpimo šaltinis, kurio kartais taip reikia, o rasti – nepavyksta.”

Beatričė Leiputė
Laukite tęsinio… ;)