Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-04-23

Skautavimas Honkonge

Wilsonas pristato Honkongo skautus.

Kol dėl skautatinklio bug'ų negaliu paviešinti dar nuo ano pirmadienio eilėje laukiančių ir senstančių naujienų, skelbiu dar vieną Skautų aidui ruoštą, bet užsimetusį straipsnį. Šio straipsnio autorius - mano bičiulis  Cheung Wai-Yin, arba tiesiog Wilsonas iš Honkongo. Jis yra pakvaišęs keliautojas, kalnų mylėtojas, pasaulio draugas ir, žinoma, skautas.

Čia greičiausiai rasta nuotrauka, kur tikrai aišku, kur Wilsonas, o kur ne:

Honkongas yra nuostabus ir stebuklingas miestas. Turistus visada žavi jame vyraujantis rytų ir vakarų kultūrų, bemuičio apsipirkinėjimo ir šilto svetingumo mišinys. Bet ar žinai, kad Honkonge jau daugiau nei šimtą metų veikia tarptautinė savanoriška jaunimo organizacija? Taip, tai Honkongo Skautų Asociacija. 

Žmonės dažnai klausia:  „Ar Kinijoje yra skautų? Ar po 1997 metų, kai Honkongas grįžo Kinijai, jame vis dar veikia skautai? O kaip dėl Taivano?“ Tai labai sunkūs klausimai. Iš tiesų, skautavimas egzistuoja tik Honkonge, Makau ir Taivane.  Pagrindinėje Kinijos dalyje skautų judėjimas yra vis dar uždraustas.

Anksčiau Honkongas priklasė britams. Jungtinėje Karalystėje pradėjus skautų judėjimą, jis neužilgo atkeliavo ir į Honkongą.  Iš pradžių skautais galėjo tapti tik Jungtinės Karalystės kariuomenės šeimos ir britai. Vis dėl to, populiarėjant skautybei, į judėjimą įsijungti buvo leista ir kinų bendruomenei. Nuo tada skautų skaičius Honkonge auga ir  šiuo metu jų yra beveik 100 000 (iš viso Honkonge yra 7 milijonai gyventojų).

Antro Pasaulinio karo metu Honkongą okupavo japonai. Honkongo skautai aktyviai veikė teikdami pagalbą karo pabėgeliams, padėjo eidami civilinę tarnybą ir karo fronte dirbdami su komunikacija ir logistika. Daug skautų žuvo dalyvaudami rezistencinėse kovose.  Tiek tada, tiek dabar stengiamės kuo geriau vykdyti pažadą tarnauti bendruomenei.

Honkongo skautai turi išlaikę daug tradicijų uniformose, apeigose, stovyklavyme ir kitur. Įdomiausia ir nuostabiausia dalis yra ta, kad mes turime tris skirtingas skautų uniformas skirtingoms skautų šakoms (oro, jūrų, sausumos). Skirtingų šakų skautus galima atskirti aiškiai ir paprastai. Pavyzdžiui, jūrų skautai sueigas daro uoste arba laive. Jie turi daug progų išbandyti įvairius vandens užsiėmimus: buriavimą, kanojas, burlentes,  drakonų valtis…Dar daugiau, jie turi mokytis skaityti jūrlapius ir domėtis viskuo apie jūrą ir vandenyną. Smagiausia šaka yra oro skautai: jų uniforma tiesiog nuostabi, o sueigos vyksta aerodrome. Anksčiau jie galėdavo skraidyti britų karine aviacija, bet ir dabar turi daug įdomių aviacinių užsiėmimų. Daugiausiai yra sausumos skautų. Jie ypač didelį dėmesį skiria pionerijai ir užsiėmimams kalnuose.

Honkongo skautai nuolat turi daugybę galimybių tarnauti savo gimtinei Kinijai. Britams perleidus Honkongą Kinijai mes dažnai vykstame į tolimas Kinijos vietoves vykdyti savanorystės projektus. 2008 – ieji buvo liūdniausi metai Kinijoje. Didysis Sihuano žemės drebėjimas buvo ypatingai stiprus: jo padaryta žala buvo milžiniška, taip pat žuvo daug žmonių. Įvykus šiai nelaimei Honkongo skautai siuntė daug resursų ir žmonių miesto atstatimui ir nukentėjusiųjų dvasios gydymui. Aš pats, asmeniškai, esu atstovavęs Honkongo Skautų asociaciją savanoriadamas Japonijoje, Šveicarijoje, JAV ir Kinijoje. Tai ne tik suteikė man vertingos tarptautinės patirties, bet taip pat padėjo įgyti daug draugų skautų.

Galiu pasakyti, kad esi labai laimingas būdamas skautu Honkonge. Honkongo Skautų asociacija siūlo daug tarptautinių programų savo nariams. Dar daugiau, šioms veikloms dažnai yra skiriama finansinė parama. Pavyzdžiui, aš pats dvi savaites praleidau savanoriaudamas Japonijos patyrusių skautų stovykloje ir tai buvo pirma mano keliavimo už šalies ribų patirtis. Kiekvienais metais Honkongo Skautų asociacija išsiunčia daugybę savo narių į skirtingas pasaulio vietas siekdama skatinti juos pažinti pasaulį ir įgyti tarptautinės patirties.

Honkonge skautavimas yra labai unikalus ir skiriasi nuo įprasto kitose pasaulio šalyse. Mes turime daug senų tradicijų ir legendų. Mūsų skautavimo sistemoje, visi nariai privalo būti gerai įvaldę pagrindinius skautavimo įgūdžius: mazgus, pioneriją, išgyvenimo įgūdžius ir taip pat šiek tiek rankdarbių įgūdžių. Dėl to dauguma vakarų skautų mano, kad Honkongo skautai turi labai gerus skautavimo įgūdžius.

Mes taip pat turime patyrimo laipsnių sistemą. Jei Honkongo skautas  pasiekia aukščiausią patyrimo laipsnį (Kaip Eagle Scout JAV), gubernatorius ar Vyr. skautininkas pats įteikia apdovanojimą skautui į rankas, taip paskatindamas jį ir įvertindamas įdėtas pastangas. Taip pat, tokie apdovanojimai suteikia papildomus balus stojant į universitetą. Turėčiau pasakyti, kad tai geriausia dalis būnant Honkongo skautu.

Dar daugiau, mes stengiamės išlaikyti savo tradicijas. Pavyzdžiui, prieš kiekvieną sueigą turime išsilyginti savo uniformas. Taip pat, kiekvienoje sueigoje būtina turėti skilčių varžybas, vėliavos pakėlimą ir pionerijos užsiėmimus. Per ilgąsias atostogas mes būtinai stovyklaujame palapinėse ir savanoriaudami padedame savo bendruomenėms. Visos mažos smulkmenos padeda mums prisiminti savo šaknis ir istoriją.

Paskutiniu metu Honkonge vyksta nemažai jamboree stovyklų. Jei turėsite galimybių, Honkongas svetingai priims jus atvykti ir patirti. Iki greito! 

Wilson Cheung Wai Yin,

Hongkongas.