Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-09-17

Kaip naudotis skautai.lt: patarimai ir gudrybės (skautatinklio naujienos, rugsėjo 17 d.)

Asmeninė paskyra, naujienų kūrimas ir dar šis tas

Skautatinklis yra erdvė „susiprask pats“, todėl šiandienos naujienų tikslas – šiek tiek praskleisti paslapčių šydą ir padėti lengviau naudotis visomis įdomybėmis. Ypač visiems, kuriems lengviau atrodo sukurti laužą lyjant vienu degtuku, nei įsikelti nuotrauką. Tai visai gali būti tiesa, bet pažiūrėkime kartu, gal man pavyks kam nors pagelbėt, o po tos pagelbos skautatinklis taps dar spalvingesniu bei draugiškesniu. Važiuojam:

1.Asmeninė paskyra ir trofėjų kambarys

Gudrybė: Jei smalsu pamatyti visus visus skautatinklio narius vienoje vietoje ir sužinoti jų skaičių, tam yra slaptas adresas: http://www.skautai.lt/user/list. Dabar, pvz, jų yra 1542 (daug!)

Kiekvienas užsiregistravęs skautatinklio vartotojas turi savo asmeninę paskyrą. Manoji atrodo taip:

 

Matai mėlyną juostą su BP citata? Čia gali pasirašyti ką tik nori, o kad tą padarytum, reikia du kartus pele spragtelėti ant juostos. Tadam! Atsidaro rašymo langelis. Žemiau, kaip matai, tau visi gali rašyti visokias žinutes, kas, savaime aišku, džiugina.

Trofėjų kambarys yra tavo virtualus skautiškas CV, čia gali susižymėti visas stovyklas, kuriose dalyvavai, skautatinklio specialybes (apie kurias info yra šičia http://www.skautai.lt/group/wall/groupId/313) ir šiaip pasižymėti vienetą kuriam priklausai bei turimą kaklaraištį. Nuo to, kokį kaklaraištį pasirinksi, priklausys tavo paskyros spalvos. Jei man viskas mėlynuoja, skautui – geltonuos, o skautininkui – žaliuos. Smagu!

Kur čia tą viską susirašyti? Pažiūrėk, po „Apie mane“ yra mėlynas „Redaguoti“. Spragtelk ant jo.

 

Čia jau kiekvieną laukelį pagal save užsipildyk. Beje, jei tavo vienetas koks nors ką tik įsikūręs ir niekaip nerandi jo tarp pasirinkimų – parašyk man, įtrauksiu. Dar parodau redagavimo langą, kad tikrai žinotum, kad žiūri ten kur reikia:

Jau viskas gražu, tetrūksta gražiausio dalyko – nuotraukos. Pereikim į nuotraukų dalį.

Čia galima susikelti nors ir visą skautavimo istoriją, bet iš pradžių užteks ir vienos, veidą parodančios nuotraukos. Tam reikia rasti užrašą „+ Naujas albumas“.

Albumą pavadink, jei netingi aprašyk ir tada pasirink savo kompiuteryje esančią nuotrauką ar nuotraukas, kurias nori sukelti. Spausk „išsaugoti“ ir žiūrėk kas gausis. . Tiesa – būtų gerai, kad tavo nuotrauka nebūtų sunkesnė nei 2 Mb, nes dėl svorio gali kilt bėdų įkėlinėjant viską.

Kai jau turi gražiausią nuotrauką, reikia kaip nors ją pasidaryti profilio. Atsidarai tą gražiausią (tuoj išsirinksiu savo) ir randi po ja užrašą „padaryti profilio nuotrauka“. Spausk jį! Pavyzdžiui, aš apsimesiu, kad esu vis dar jauna ir -iolikos:

Skautatinklis žino, kad noriu šiek tiek save apgaut – ne be ta jau jaunystė, todėl subtiliai klausia:

Spaudžiu „gerai“ (nes tikrai labai noriu) ir jau turiu naują nuotrauką. Tadam!

 

2.Kaip parašyti žinutę Jorei?

Kairėje, po tavo naująja nuotrauka, yra kelios malonios funkcijos. Aš jų turiu keliomis daugiau, bet nuo to vien pareigos ir atsakomybės – tad nepavydėkit, tik parodau

.

„Pranešimai“ ima mirksėti kai į kažką tau reikėtų atkreipti dėmesį. Pvz kas nors ką nors parašė projekte kuriame dalyvauji, pakomentavo nuotrauką ar atsiuntė tau žinutę. „Mano projektai“ saugo greitas nuorodas į visus projektus kuriuose dalyvauji – jei ten yra naujų žinučių, projekto pavadinimas pajuoduoja. „Mano profilis“ jau apžiūrėjom ir įdomiausia dalis yra „žinutės“. Spausk čia!

Šioje dalyje gali matyti visas asmenines žinutes kurias tu kam nors rašei arba tau kas nors rašė. O viršuje yra įdomiausias, žinutės rašymo langas.

„Ieškoti vartotojo“ langelis yra pats gudriausias, nes jau vedant pirmas raides pradeda siūlyti, kam turėtum parašyti. Skautatinklyje aš vienintėlė Jorė, todėl man parašyt žinutę itin lengva – niekaip neatsitiks, kad sumaišysi su kokia kita, pvz. Oksana. Ypač jei tikrai žiūrėsi į pavyzdį aukščiau.

Dalyje „Rašyk“, aišku, reiktų įrašyt ką nors gražaus ir tada spausti „siųsti“. Sveikinu, tu jau išsiuntei žinutę man! (O aš žinosiu, kad tikrai atidžiai skaitei naujienas ;) 

 

3.Kaip čia ką nors rasti?

Priklauso, kaip gerai žinai, ko ieškai. Jei tik „ko nors įdomaus“, tai pradėk nuo titulinio puslapio ir rask naujieną, kurios dar neskaitei. Gudrybė – jei paspausi ant „naujienos“, įeisi į vidinį naujienų puslapį ir ten rasi daugiau naujienų suskirstytų pagal kategorijas. Nori dar daugiau naujienų toje kategorijoje? Spausk „Archyvas“.

Kartais norisi tiesiog naudingo straipsnio ar kokios aktualijos. Padėt turėtų žymių langelis, ypač, jei visi keldami savo naujienas, nepatingėtume jų sužymėti. Apie tai vėliau, bet, pvz. žymė „skautai“ yra visiškai negudri, nes juk čia visos naujienos apie skautus. Tai tas žymių langas atrodo taip ir pagal jį kokio DTA naujienas super easy rast:

Kitas geras ir net geresnis yra paieškos langelis. Į jį gali vesti tiek žodį apie kurį ieškai straipsnio, tiek žmogaus vardą. Bet ką, žodžiu, ko ieškai.

Paspaudus ant to padidinimo stiklo ar kaip jis vadinasi, išmeta rezultatų langą ir ten jau galima žiūrėt pasisekė ar ne. Aš, pvz., dažnai prisimenu, kas reikalingo straipsnio autorius – tada randu tą žmogų, einu ant jo trofėjų sienos ir žiūriu į joje esantį sąrašą su paskelbtomis naujienomis. Iškart randu, ko ieškojau. 

 

4.Apie ką yra projektai?

Šičia neišsiplėsiu, nes naujiena jau siekia kilometrą. Projektai yra kaip darbo/diskusijų kambariai, kur gali tvarkyt visokius reikalus ar šiaip diskutuot. Patogu, kad projektas gali būt uždaras, be to, yra kur susikelti visokius dokumentus ir nuotraukas. Projektų galima ieškoti visaip kaip, aš nesismulkinu ir ieškodama įdomybių peržiūriu tik „darbinių projektų“ skiltį, o ypatingais atvejais – ir renginių. Beje, jei savo žygį ar kt. įvykį įkelsi tarp renginių projektų ir praneši man ar Laimai, padarysim stebuklą, kad jis atsirastų kalendoriuje. Jėga, ką? Tada visi žinos, kur reikia važiuoti ;)

5.Kaip įkelti savo naujieną?

Iš patirties galiu pasakyti, kad sudėtingiausia dalis yra temos sugalvojimas. Maža gudrybė – naujienos tekstą iš pradžių susirašyk kokiam worde ar kitokiame teksto redagavimo įrankyje. Kitu atveju, kuo įdomiau ir geriau seksis rašyt, tuo didesnė tikimybė, kad užlūš naršyklė, internetas, dar kas nors ir viskas išsitrins. O tai būna labai skaudu.

Aš paprastai temą galvoju bent vieną dieną, o kartais ir visą savaitę. Naujieną įkelt trunka žymiai trumpiau.

Titulinio puslapio viršuje ir apačioje yra mėlynas „Įkelk savo naujieną“. Man dar siūlo paadministruot, bet jums neturėtų siūlyt.

Pasirinkus tą „įkelk naujieną“ atsidaro redagavimo langas:

Su pavadinimu viskas aišku. Datos yra dvi. Viena – naujienos parašymo, kita – pasirodymo. Pvz., skautatinklio naujienos turi pasirodyt tik pirmadienį, o jas rašau vėliausiai sekmadieniais, todėl pasirenku tokią datą, kokios reikia.

Gudrybė: jei pasirinksi praeities datą, tada 80%, kad ji liks nepastebėta, nes nueis į naujienų archyvą iš karto. Todėl net jei dalykas apie kurį rašai vyko prieš pusmetį, dairykis tik į ateitį ir atbulinių datų nenustatinėk. Tau nebus streso, kad nepasirodo naujiena, mums nereikės kuistis penkiais puslapiais atgal beieškant prašapėlės.

Būtinai pasirink gražų paveiksliuką – jei naujiena bus pakankamai gera, kad tiktų iškėlimui į redakcijos skiltį, tas paveiksliukas matysis tituliniame puslapyje ir reprezentuos visą naujieną.

Trys kitos eilutės vėl yra matomos tik administratoriams. Ant jų uždėjus varneles naujiena pradedama rodyt ar iškeliama į geresnę poziciją. T.y. kai išsaugai savo naujieną turi praieti šiek tiek laiko (max pusdienis), kad ji būtų pastebėta ir ta varnelė užžymėta.

Jei pasirinksi kategoriją, jos nereikės už tave parinkinėti mums tvirtinant naujieną. Dar viena nauda – naujiena iškart atsiras tarp kitų panašių naujienų. Vis žmonėms lengviau rasti ir susiorientuot, ar čia tik pasakojimas apie stovyklą (kategorija: narių srautas), ar kvietimas dalyvauti (kategorija: renginiai). Tas pats galioja ir raktažodžiams: mano pavyzdys nelabai geras, nes dar nepersistengiau galvodama gerus žodžius, bet čia turėtų būti kelios tavo naujieną atspindinčios žymės. Pvz. „įspūdžiai“, „nuomonė“, „patarimai“, „vadovui“ yra tos, kurias stengiuosi dėti ant straipsnių, kad nebūtų jog vienur žymė „įspūdžiai“, kitur – „pasakojimas“. Jau rodžiau, kur yra žymų debesis – pasinaudokit juo už pagalbą.

Priėjome iki teksto. Jį tiesiog įklijuokite į langą. Tą reikia daryti pažymint visą tekstą kur ten jis jau surašytas ir spausti ctrl+c arba rinktis funkciją „copy“, o tada įsijungt naujienos įkėlimo langą ir spausti ctrl+p arba „paste“ jame. Tadam, tekstas jau čia. Dar nesaugok naujienos, nes liko ją papuošti nuotraukom ir video!

 

Prieš tai dar viena gudrybė: jei keisit šriftą ar teksto spalvą, nieko nesakysiu, bet mintyse skirsiu kelis negražius žodžius – menas yra ok, bet jei kiekvienas pagal savo skonį pradės rinktis šriftus, gausim akių skausmą ir didelę neestetiką. Mažų mažiausiai, man bus labai diskomfortas ir nelaimingumas, o to nereikėtų siekti. Taigi, paliekam viską kaip yra. Jei reikia – naudojam pastorinimą, pabraukimą ar pasvirąjį šrifto bonusus. Juos daro pirmoj eilutėj esančios raidės B, ir U

Antras pirmoje juostoje yra "Šaltinis". Šito reikės, jei norėsit įterpt youtube ar kokią kitą nuorodą. Skautatinklyje galima maždaug viską "embeddinti", t.y. įterpti ir tas labai maloniai praturtina skaitymo galimybes. 

Norint įtraukt filmuką iš pradžių reikia jį atsidaryt kad ir youtube. Pvz apsimetu, kad noriu įtraukti kažkokį filmuką apie pirmiją. Po video randu ir spaudžiu "bendrinti" (embed ar kažkaip), o tada "įtraukti" ir nusikopinu tą baisų kodą kuris atsiranda ir pasižymi mėlynai.

Tada spaudžiu tą antrą ikoną "šaltinis" skautatinklio naujienų redagavimo lange, išsirenku kur man reikės filmuko ir padarau "paste". Ten viskas labai baisu, todėl ne nežiūriu daugiau, greitai spaudžiu vėl "šaltinis" ir grįžtu į normalų langą. Dabar dar filmuko nerodys, bet jis matysis išsaugojus naujieną. Jei visiškai nesiseka, visada galima tik įdėti nuorodą į naujieną ir mes fit fit viską padarysim. Bet kainuos!

Dar yra gerai įkelti nuotraukų. Tam antroje eilutėje reikia rasti piešinėlį su kažkokiu namu, ant kurio užvedus pelę pasispaudžia "vaizdas". Jis yra aštuntas nuo dešinės. Tai spaudžiam ant jo. Rodo taip:

Viršuje randame ir spaudžiame "nusiųsti". Ten pasirenkam fotkę kurios reikės ir spaudžiame "siųsti į serverį". Kai tas pasidaro, vėl grąžina į vaizdo informaciją. Šičia prireikia vienos gudrybės. Kartais nuotrauka būna platesnė už naujienos langą. 

Prašau, pasižiūrėkite, kad langelyje "plotis" skaičius būtų ne didesnis už 600. Jei didesnis - ranka suveskite "600" ir spauskite žalią OK. 

Valio, jau įkėlei nuotrauką!  Tiesa, prisiminiau, kad antroj juostoj dar apsimoka naudoti teksto lygiavimo funkcijas ir tą pasaulį su grandine, kuris leidžia tekstą susieti su nuoroda - kad paspaudus ant žodžio jis kažkur nuvestų į internetą. Jei daugiau su savo naujiena nieko nebedarysi, spausk "išsaugoti" lango apačioje.

Tada ji atsiras slaptąjame administravimo lange štai maždaug taip:

Tyčia pasistengiau sutalpint visą vaizdelį. Kaip matai, Pavelas gerai užruošęs naujienų atsargą - man labai malonu ir saugu matyt, kad yra suplanuotų naujienų į priekį, stengiuos geresniais laikais ir pati taip daryti bei jus kviečiu prisidėt :) Kita įdomybė, tai kad mano naujiena panaši į 1200-ąją. Wooohooo!

 

Tikiuosi, šita paklodė - naudojimosi instrukcija padės jaustis skautatinkly kaip namuos, jei yra kokių klausimų - tam daug vietos komentaruos.
Gražios savaitės,

s. Jorė