Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-08-14

Marijampolėje svečiavosi skautai iš Vokietijos

Aplankė broliai ir sesės iš Vokietijos!

Rugpjūčio 8-12 dienomis Marijampolėje lankėsi skautų grupė iš Vokietijos, Bensbergo miesto. 15 skautų atvyko susitikti su Lietuvos skautijos jūrų skautais ir pakviesti į kitais metais vyksiančią stovyklą. Tarptautinis skautų susitikimas ISM (International Scout Meeting) vyksta kas devynerius metus, o lietuviai jame dalyvauti kviečiami jau trečiąjį kartą. 2005 metais šioje stovykloje dalyvavo 13 marijampoliečių delegacija.

Marijampolės jūrų skautų „Šešupės“ tunto tuntininkei Vidai Tamkevičienei pavyko surasti pora skautų, kurie šioje stovykloje buvo prieš 17 metų. Penktadienio rytą, prieš išvykstant aplankyti Trakų ir paragauti kibinų, skautiškų pusryčių atvyko Juozas Žemaitis ir Regina Dilienė, kurie prisiminė įspūdingą tuometinę kelionę.

 

Šeštadienį svečiai iš Vokietijos dalyvavo tradiciniame renginyje „Duonos kelias“. Tiesa, smarkus lietus neleido sudalyvauti visame duonos atsiradimo procese, tačiau pabaigtuvių vaišės, lietuviškos duonos skonis paliko įspūdį. Sekmadienį mėgavomės geru oru ir plaukiojome baidarėmis Marijampolės irklavimo bazėje. Treneris Benas Jankevičius pamokė irklavimo technikos subtilybių, o užsiėmimą baigėme baidarių irklavimo varžybomis.

Sekmadienio vakarą vokiečiams parodėme savo miestą, išpuoselėtas viešąsias erdves ir architektūrinius objektus. Bendravome, mokėmės dainų ir žaidimų, turėjome progą tarpkultūrinio pažinimo metu geriau suprasti kitos šalies žmones, jų gyvenimo būdą. Malonu, kad „Mantinga“ sutiko savo gaminiais pavaišinti tarptautinę skautų grupę.

 

Besidalindami įspūdžiais su ISM‘e anksčiau dalyvavusiais skautais supratome, kad programa kiekvieną kartą būna vis įvairesnė, tačiau tam tikri akcentai išlieka vienodi: įspūdingi vakaro laužai, kiekvienos dalyvaujančios šalies pristatymas, mišios, kliūčių ruožas, savaitė gyvenimo palapinėse ir dar tiek pat svečiavimosi vokiečių šeimose. 1996 metais stovykloje dalyvavo 6 šalių atstovai, 2005 – septynių, o 2014 metais kviečiami net 12 pasaulio šalių skautai. Tikimės, kad išgyventi tarptautinio skautavimo dvasią ir vėl turės progą į stovyklą vyksiantys skautai. Tai puiki galimybė mokytis, priimti iššūkius ir pajausti, kad skautai iš skirtingų pasaulio šalių yra viena šeima!

Reportažas apie skautų susitikimą Marijampolės televizijos "Žiniose" (žr.13.05min.): http://www.youtube.com/watch?v=tDLdfTkGADU

Sesė Birutė TARASKEVIČIŪTĖ