Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-12-16

Ukmergės jūrų skautai

Nauji jūrų skautų vienetai Ukmergėje ir rajone, mūsų žygiai ir renginiai.

Nuo šių metų spalio mėnesio Ukmergėje ir rajone pradėjo veiklą jūrų skautai. Per šiuos kelis mėnesius nusistovėjo pastovūs kandidatų skaičiai Ukmergėje ir Pabaiske. Turime ryklių ir delfinų valtis bei aktyviai besiformuojantį pirmą jūrų skautų laivą.

Noriu pasidalinti mūsų pirmaisias žingsniais, o tuo pačiu pakviesti tuos, kurie norėtų prisijungti prie mūsų veiklos, organizuojamų žygių ir kitų renginių.

 

Beveik kiekvieną mėnesį organizuojame žygį. Spalio mėnesio pabaigoje apžygiavome Žirnajų ežero pakrantes. Susipažinome su Totoriškių piliakalniu. Turėjome įvairių išbandymų ir iššūkių, o įpusėjus žygiui mus pasitiko intensyvus lietus, pavertęs sausumos žygį bent šiek tiek panašiu į jūrų skautų. Džiaugėmės Kauno jūrų skautų Rajos valties dalyvavimu ir drąsiu trasos įveikimu. Žygio pabaigoje sausų ir nepavargusių neliko, todėl pasidalinę karšta arbata ir skanėstais, išsiskirstėme.

 

Antroji gruodžio mėnesio savaitė ypatinga savo aktyvumu. Gruodžio 11d. Ukmergėje vyko jubiliejinės stovyklos “Gėrio pėdomis” filmo premjera. Jos metu sulaukta svečių iš Ukmergės gimnazijų, kitų miesto mokyklų. Mus aplankė buriuotojas Virgilijus Apanavičius, vienas iš Vilniaus jūrų skautų įkūrėjų Stasys Budraitis, patyriminių žygių organizatorius Kąstytis Kvietkauskas bei Šilo pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rita Gelūnienė.

Filmas visiems paliko labai gerą įspūdį, ateityje planuojama su filmu pristatyti skautų veiklą Ukmergės mokyklose. Buriuotojas Virgilijus pasiūlė buriuoti Žirnajų ežere, kuriame bus galima pasinaudoti buriuotojo turimais buriniais laivais. 2014 m. planuojama Žirnajų ežero regata, kurioje tikimasi sulaukti ir jūrų skautų. Brolis Stasys Budraitis padovanojo savo išleistą knygutę „Jūriniai mazgai“ ir pasiūlė organizuoti buriavimo pradžiamokslį, kuriame jis galėtų pasidalinti savo patirtimi. Sutarta ateityje visiems aktyviai bendrauti ir bendradarbiaujant padėti.

 

Tuo viskas nesibaigė ir gruodžio 15d. (sekmadienį) buvo organizuotas gruodžio mėnesio žygis „Šventoji‘2013”. Be naujai prisijungusių kandidačių į jūrų skautes, žygyje aktyviai dalyvavo patyriminių žygių vadovas Kąstytis. Ateityje planuojame bendradarbiauti ir dalintis savo patirtimi ir iššūkiais.

Žygis prasidėjo Vepriuose nuo iššūkių ant virvių ir laužo kūrimo. Vėliau susipažinome su gamta užrištomis “neregio” akimis ir pasitikėdami savo komandos nariais.

Žygio metu išbandėme savo jėgas “Pilies” žaidime. Čia vėliavas ir savo gyvybės raiščius teko ginti viso žygio metu. Valtys pačios planavo savo ėjimo tempą ir maršrutą, mokėsi sekti pėdsakus, planuoti puolimus ir gynybą, orientavosi su žemėlapiu.

Aplankėme antrą pagal dydį Lietuvoje Moko akmenį, paskutinį mūšį turėjome ant stataus Sukinių piliakalnio. Karšta arbata dalinomės sodyboje pas vadovą Joną, kur visiems dalyvavusiems buvo įteiktos “Draugystės” emblemos. Belaukiant atvykstant transporto spėjome sužaisti stalo žaidimą ir jau visai pailsėję ir sušilę išsisikirstėme namo.

 

Ukmergėje jūrų skautai renkasi Jaunimo laisvalaikio centre (miškų g. 29) trečiadieniais nuo 16 val. Laukiame visų neabejingų ir norinčių prisijungti.

 

Jūrų skautų vadovas Ukmergėje ir rajone

Jūrų budys, skautininkas Jonas Dragūnas