Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-10-21

Praskriejus JOTA – JOTI 2016

Spalio 15 dienos rytą Vilniaus krašto skautai ėmė rinktis Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klube. Kodėl?

Apniukusį spalio 15 dienos rytą Vilniaus krašto skautai ėmė rinktis Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klube.

Kodėl?

Todėl, kad ten vyko vienas smagiausių ir populiariausių pasaulyje tarptautinių skautiškų renginių, Jamboree on the Air – Jamboree on the Internet (JOTA – JOTI), kuris skatina bendravimą tarp skirtingų šalių skautų bei primena skautų judėjimo dvasią, bendrystę.

Ką skautai ten veikė?

Visų pirma, skautai susipažino su nuostabiais radijo mėgėjais, kurie jiems papasakojo apie radijo mėgėjų veiklą, linksmus nutikimus eteryje ir dar daugiau įdomių dalykų. Tada dalyviai, pateko į draugiškų sesių - Gertrūdos ir Laurynos - rankas, kur išmoko teisingai užmegzti kontaktą su kita radijo stotimi, suprato kam reikalingas tas keistas radijo šaukinys (radijo stočiai identifikuoti) ir kaip pasakyti savo vardą naudojantis fonetine abėcėle.

Radijo mėgėjui Simonui Kareivai padedant, skautės atliko kelis bandomuosius ryšius. Mergaitės susigalvojusios savo šaukinius turėjo susisiekti su patyrusiu radijo mėgėju Simonu. Atlikus ryšį įsivaizduojamame banginiame kanale, drąsiausios dalyvės sėdo prie radijo stotelės ir su trupučiu pagalbos atliko pirmuosius savo gyvenime ryšius radijo bangomis, naudodamos skautišką šaukinį LY1SCOUT (naudotą ir išbandytą dar trys mėnesiai iki renginio), kuris radijo mėgėjus priverčia nusišypsoti, supratus, kad tai yra nepaprastas radijo mėgėjas, o Lietuvos skautai. Visus skautus šis šaukinys JOTA – JOTI metu eteryje pradžiugindavo, nes tai reiškia, kad jie atrado tai, ko ieškojo dažnių apsuptyje – kitą skautišką grupę.

Išbandžiusios bendravimą radijo ryšiu, sesės turėjo galimybė prisijungti prie ScoutLink bei Skype pokalbių su skautais iš įvairių pasaulio šalių.

Baigę gaudyti ryšius, Vilniaus krašto skautai kopė ant radijo klubo pastato stogo pasigrožėti po kojomis besidriekiančia Vilniaus miesto panorama.

    Nusikabarojus nuo stogo susirinkusieji leidosi į lapių medžioklę - tai radijo sporto šaka, kurioje sportininkas per trumpiausią laiką miške specialaus imtuvo (pelengatoriaus) pagalba turi surasti užmaskuotus radijo siųstuvėlius, kurie cikliškai perdavinėja signalus tik vieną minutę. Miškelyje buvo paslėptos 2 lapės ir kiekviena iš jų dirbo tik po vieną minutę, o likusias 4 minutes tylėdavo. Per tylos laiką skautai pagal azimutą turėjo bėgti lapės link, o prasidėjus signalo ciklui turėjo pasitikrinti kryptį arba ją surasti. JOTA – JOTI dalyviai pasiskirstė į du srautus, kuriems be vargo pavyko perprasti lapių medžioklės subtilybes, pabėgioti miškelio takeliais ir brūzgynais bei ,,sugauti‘‘ abi pasislėpusiais lapes.

Taigi, skautai turiningai praleido gražų rudens pusdienį.  JOTA – JOTI 2016 metu netilo skautiškos dainos interneto ir radijo bangų plotmėse!

Truputis skaičiukų

+ Šįmet JOTA - JOTI sudalyvavo 24 skautai;

+ Surinkome 121 JID kodą;

+ Pabendravome daugiau nei su 200 skautų iš 78 pasaulio šalių.

Kitais metais pasistengsime užmegzti dar daugiau ryšių ir plačiau paskleisti žinią apie Lietuvą ir jos skautus!

Džiugu, kad šįmet JOTA – JOTI buvo vienas didžiausių iš kada nors vykusių skautiškų renginių (savo dalyvių skaičiumi) visame pasaulyje. Šių metų JOTA – JOTI Lietuva komanda (broliai – radijo mėgėjai Karolis ir Eimantas, sesės Ugnė, Barbora, Gertrūda ir Lauryna, radijo mėgėjai Simonas ir Rolandas) jau ruošiasi ir kitų metų renginiui. Ar dalyvausi JOTA – JOTI kitąmet?

Daugiau kadrų iš renginio ir įdomių naujienų rasi čia.