Kas Naujo?

Skautų naujienos

2017-01-24

365 dienos gerųjų darbų

Kaip gyvenome 2016-aisiais metais?

 

Vyksta jaunesniųjų skautų sueiga, vadovas skaito įžodžio tekstą: „Aš pasižadu stengtis mylėti Dievą, Tėvynę, vykdyti jaunesniųjų skautų priesakus ir kasdien padaryti gerą darbelį“.

Karolis išklausė ir susimąstęs klausia: o kiek laiko kasdien reikės daryti po gerąjį darbelį ir kiek čia tų gerųjų darbelių gaunasi?

 Na, per metus reikės padaryti 365 geruosius darbelius, o kiek laiko? Visada - atsako vadovė.

– 365 gerieji darbai... bet juk čia labai daug...

– Bet tai tik VIENAS darbelis per dieną.

– O jei vieną dieną padariau du, tai kitą dieną galiu nieko nedaryti?

– Ne. Kasdien bent po vieną gerąjį darbelį.

Karoliui tada buvo 7 metai, šiandien jam 30, kiekvieną vakarą jis renka dienos akimirkas, ieško ar atliko bent vieną gerąjį darbelį, o tada ateina gruodis ir ateina laikas skaičiuoti tuos 365 darbelius.

 

B.P. sakė: „Kiekvieno skauto tikslas, palikti pasaulį gražesnį nei rado, taip mažais ar didesniais kasdieniais darbeliais, vykdome savo misiją, kuriame gražesnį pasaulį, gražesnę Lietuvą. 2016 metai pasibaigė, tad laikas suskaičiuoti kas jau nuveikta ir ką reikės pakartoti dar kartą.

Ko reikia, kad diena būtų šviesesnė? Mažų netikėtumų: šypsenos iš nepažįstamojo, vietos po skėčiu lietuje, netikėto susitikimo, trupinėlio dėmesio, kuris primintų, kad Tu esi svarbus ir reikalingas. Skautai turi draugystės mazgą, kuris simbolizuoja rūpestį ir vienybę. Mes jį rišame broliams ir sesėms ant kaklaraiščių priminti, kad jie mums rūpi, o 2016 m. vasario mėn. draugystės mazgais pasidalinome su dviem tūkstančiais Lietuvos gyventojų. Keliavome savo miestų, miestelių ir kaimelių gatvėmis ir dovanojome simbolį – mazgelį, primenantį, kad visi esame svarbūs ir reikalingi, be Tavęs nebūtų mūsų.

Per 2016 metus dalyvavome Maisto banko, Gelbėkime vaikus, tarptautinės tolerancijos dienos, Balsuok atsakingai, krizinio nėštumo centro, iš viso 34 akcijose, padėjome rinkti daiktus, maistą, drabužius, aukas tiems, kam mūsų pagalba yra reikalinga, priminėm savo bendruomenių gyventojams, kad drauge mes galime daugiau, drauge galime kurti gražią Lietuvą, kurioje norisi gyventi ir kurti.

Be istorijos nesukursime ateities, kurioje norime būti, mūsų istorija, su visais pakilimais ir nuosmukiais, su visomis džiaugsmo ir liūdesio akimirkomis, yra verta, kad jos neužmirštume ir ją puoselėtume. Šią vasarą pradėjome su misija išsaugoti mūsų istoriją, jos palikimą, daugiau nei 23 valandas drauge su 333 žmonėmis skaitėme Lietuvos tremtinių pavardes, keliavome į apleistas kapines, tvarkėme griūnančias istorines vietas bei atstatėme dešimtmečius skaičiuojančius kryžius.

2016 metų gerų darbų sąraše turime 4 šeimas, kurių namus nuspalvinome naujomis spalvomis, kad šią žiemą jos pasitiktų gražesniuose, šiltesniuose namuose. Sutikome keturias šeimas su savo istorijomis. Tikimės, kad palikome jų kasdienybę šiek tiek gražesnę nei radome, kad įnešėme šiek tiek šviesos ir džiaugsmo į namus, kuriuose kūrėme savo nuotykius ir radome meilę bei šilumą. Šiais metais palikome dešimtis medinių lelijų mūsų geriesiems darbams pažymėti.

Skautas – gamtos draugas, kokie būtų mūsų pirmųjų žygių, stovyklų prisiminimai be Lietuvos lygumų, kalnų ir kalvelių. 2016 m. nepamiršome skirti laiko Lietuvos gamtos išsaugojimui, keliavome į Nidą, kur kirtom, pjovėm ir valėme kopas, plaukdami Nemunu rinkome šiukšles, kad jų grožis išliktų ir kitoms kartoms.

Šias metais taip pat aplankėme daugiau nei 386 bendruomenes, bažnyčias, centrus, globos namus, institucijas bei namus, kuriuose dalinome taikos ugnelę. Šviesa, kviečiančia jungtis ir drauge kurti geros valios tinklą, pasitikti gražesnį ir draugiškesnį rytojų, taikos pilną pasaulį.

Ar padarėme šiemet 365 geruosius darbelius? Tikrai taip! Padarėm daug ar mažai? Skaičiai to nepasakys, kiekvienas geras darbas svarbus, kiekviena gerumo, šilumos akimirka yra svarbi, juk užtenka vienos šypsenos, kad saulė virš mūsų šviestų labiau, vieno gero darbo, vieno gero pavyzdžio, kad rytojų pasitiktume ramia širdimi, nes jis bus gražesnis nei vakar jį radau. Tad nepamirškime ir 2017 metais kasdien padaryti bent vieną garąjį darbelį.