Kas Naujo?

Skautų naujienos

2018-12-14

Advento metu - gerieji darbeliai kvadratu

Apie geruosius darbelius ir apie geruosius darbelius advento metu.

“…ir kasdien padaryti gerą darbelį"

Labas broli, sveika sese!

     Po tokio didelio ir nepamirštamo šimtmečio sūkurio atėjo pats gražiausias metų laikas – adventas. Kadangi šis metų laikas apibūdinamas kaip „galimybė pažvelgti į savo laiką ir kasdienybę kitu žvilgsniu."[1], tai puikus laikas įtraukti save į kitą - gerųjų darbelių sūkurį, ir padaryti daug gero tai, ką planavai visus metus.
Galbūt ketini pasveikinti seniai matytą sesę/brolį artėjančių švenčių proga? Galbūt norėjai jaunesnį brolį/sesę išmokyti kažko nepaprasto? Žinai kada tam yra pats geriausias laikas? Dabar!

     Visgi dar neteko atrasti tikslaus apibrėžimo ką reiškia „Gerasis darbelis“. Vienam tai galbūt laiko atidavimas kitam kažko jį mokant, kitam galbūt tai pagalba silpnesniam, na o trečiasis gerąjį darbelį supranta kaip didelį projektą. Šį kartą aš pabandysiu bent šiek tiek išnarplioti šią užpainiotą sąvoką.

Gerojo darbelio privalumai, kurių greičiausiai net neverta išskirti:

  • Užmezgami nauji ryšiai/užtvirtinami seni;
  • Vykdai tai, ką pasižadėjai įžodžiu metu;
  • Gerai praleidi laiką;
  • Sukuri laimingesnę/gražesnę/geresnę aplinką.

     Kiekvienas skautas turi supratimą apie tai, kas yra gerasis darbelis, ir jį gali apibrėžti savaip, tačiau visų atsakymai, geriau paanalizavus būtų panašūs. Gerasis darbelis – tai laikas, kurio metu yra sukuriama geresnė aplinka. Tai laikas, kai nesavanaudiškai savo laiką atiduodi kitiems, tai veikla, kuri aplinkinius daro laimingais. Gerasis darbelis visgi nėra tik mazgelis ant kairiojo kaklaraiščio kampo ar įžodžio tekstas. Gerasis darbelis greičiau įprotis, kuriantis gražesnį pasaulį, kurio sunku atsikratyti.

     Gerasis darbelis – skautiškoje šeimoje gali būti tiesiogiai susiejamas su seseriškumu/broliškumu. Valgyti iš bendrų indų, dalintis viskuo, ką turi, padėti bėdoje, paguosti – tai gerasis darbelis perpintas su seseriškumu/broliškumu. Juk ne šiaip sau skautiškame rate užsimezga tokie stiprūs ryšiai ir draugystės, trunkančios ne tik iki stovyklos pabaigos.
Gerasis darbelis visuomenėje – tai pridedamoji gėrio vertė, kuri gali būti įpinama į daug situacijų: nemokančius – išmokome, negalintiems – suteikiame pagalbą, atiduodame savo laiką ir jėgas tam, kad šalia esantys taptų laimingi.

„Gerasis darbelis yra pareiga, kurią Tu įgyji įžodžio metu, kaip įsipareigojimą prisiminti, kad esi bendruomenės dalis ir Tavo darbai yra svarbūs, jais gali daug pakeisti ir padaryti gera tiems, kuriems to stipriai reikia.“

     Tai visgi, kas yra gerasis darbelis? Neatsiejama skautiško auklėjimo dalis[2]?
     Vis dėl to greičiausiai čia yra tas klausimas, kurio atsakymą kiekvienas atranda savyje, ir ši „sąvoka“ niekada nebus konkrečiai apibrėžta. Todėl kviečiu kiekvieną pamąstyti ir prisiminti savo atsakymą į klausimą: kas yra gerasis darbelis?

     Na, o kol adventas nesibaigė, raginu visus visus geruosius darbelius daryti dvigubai, ir atkreipti dėmesį į tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos ar palaikymo.

Gražaus ir jaukaus švenčių laukimo ♥

S.sk, kand. į vyr.sk, t.n. Karolina Šmitaitė



[1] ADVENTAS – PAŽVELGTI KITU ŽVILGSNIU Į KASDIENYBĘ; www.bernardinai.lt 2016-12-11

[2] Pagal Romualdas Tupčiauskas „Po lelijėlės vėliava Prisiminimai apie skautybę” psl 369, Vilnius 2012