Kas Naujo?

Skautų naujienos

2019-06-01

Kas yra V4B3? | Kodėl Lietuvoje lankėsi skirtingų šalių skautų atstovai?

Tikriausiai esi matęs V4B3 junginį ir anksčiau skautijos facebook paskyroje ar skautatinklyje. Ar kada pagalvojai: kas tai yra? Kaip Lietuvos skautija su tuo susijusi? Ir ką ši grupė, vienijanti tarptautinių vandenų žmones veikė šių metų balandžio 27 ir 28 dienomis Vilniuje?

Tikriausiai esi matęs V4B3 junginį ir anksčiau skautijos facebook paskyroje ar skautatinklyje. Ar kada pagalvojai: kas tai yra? Kaip Lietuvos skautija su tuo susijusi? Ir ką ši grupė, vienijanti tarptautinių vandenų žmones veikė šių metų balandžio 27 ir 28 dienomis Vilniuje?

Kas yra ir kaip susiformavo V4B3?

V4B3 - Tai Višegrado ir Baltijos regionuose esančio šalys: V4 - Vengrija, Čekija, Slovakija, Lenkija, o B3 - Lietuva, Latvija, Estija. Šios grupės bendro darbo idėja buvo pradėta vystyti 2016m. Birželį, Norvegijoje, WOSM ir WAGGGS Europos komferencijoje, skautijos delegacijai susitikus kitas V4B3 šalių delegacijas. Nuo pat susikūrimo pradžios grupės veikloje dalyvaujanti sesė Jorė pasakoja, kad, iš tikrųjų, šis bendradarbiavimas pradėjo vystytis daug anksčiau: ,,Jis prasidėjo iš tam tikros brandos, noro būti stipresniais Europoje ir supratimo kad kartu galime padaryti daugiau negu dirbdami po vieną. Šitas supratimas ir yra sėkmės priežastis, nes visi labai aiškiai matome bendradarbiavimo vertę ir ji yra yra pagrindas visko ką darom. Iš pradžių jautėmės atsakingi prieš savo organizacijas ir stengėmės parodyti, kad toks bendradarbiavimas naudingas, dabar natūraliai tai liko įaugę į grupės tapatybę. Labai padeda konstruktyvumui ir visų laiko taupymui." Visos šalys yra labai panašios sava istorija, sunkumais ir džiaugsmais, taip pat savo skautavimo būdais. Susitikimą koordinavo tarptautinių reikalų skyriaus “galva” brolis Matas, nusprendžiau pasiteirauti jo, kodėl šis bendradarbiavimas svarbus Lietuvos skautijai: ,,Bendradarbiavimas su Višegrado ir Baltijos šalių skautų organizacijomis reiškia, jog mes esame labiau matomi Europos regiono ir Pasaulio lygmenyse. Kartu dirbdami galime kokybiškiau paruošti delegacijas į tokius renginius kaip konferencijos, jų metu užtikrinti, jog esame girdimi, matomi, mūsų tikslai išklausomi. Taipogi svarbu paminėti, jog tai nėra vien konferencijų lygio bendradarbiavimas. Kartu nuolat dalinamės dabartine situacija organizacijose, taip semdamiesi idėjų ir gerųjų patirčių. Organizuojamos tarptautinės stovyklos ir renginiai organizacijų vienetams. Nuo kitų metų ketinama pradėti ir bendrus mokymus tarptautiniams atstovams, o 2021 metai bus skirti vienetų draugysčių plėtojimui ir skatinimui.” Bendrų mokymų ir jaunųjų atstovų ruošimu džiaugėsi tiek sesė Jorė, tiek grupės dalyviai iš kitų regiono šalių.

Kodėl šis susitikimas vyko Lietuvoje?

Asmeniškai prieš keletą metų važiavau į Krokuvoje vykusį pirmąjį V4B3 susitikimą ir tada nebūčiau pagalvojusi, kad taip greitai jis atsigabens ir į mūsų sostinę! Tai Mato tiesiai šviesiai ir paklausiau - Kodėl Lietuvoje? ,,Pirmasis, pilotinis, mūsų subregiono susitikimas įvyko 2017 metais Krokuvoje, Lenkijoje. Antrasis - 2018 metais Budapešte, Vengrijoje. Norėjome jog trečiasis vyktų čia, Baltijos trejeto pusėje. Jautėme, jog tikrai gebame suorganizuoti gerą ir kokybišką susitikimą. būtent todėl 2018 metais susitikime dalyvavusi tuometinė Lietuvos skautijos tarybos pirmininkė išsakė šį norą, ir kitais organizatoriais buvo pasirinkta būtent Lietuva. Yra didelė garbė turėti šiuos atstovus čia, Lietuvoje.”

Kaip sekėsi svečius priimti Vilniuje ir kokie buvo svarbiausi aptarti klausimai?

Paklaususi brolio Mato ką jie šį savaitgalį veikė, sulaukiau itin detalaus atsakymo: ,,Pagrindinė šio savaitgalio tema buvo artėjanti 23-ioji Europinė Skautų konferencija, kuri vyks rugpjūčio pabaigoje, Kroatijoje. Šiemet turim net du kandidatus į Europinį Skautų komitetą (Tarybos atitikmuo WOSM Europos regione), mums labai svarbu būti reprezentuotiems Europiniame lygmenyje. Vojtech iš Čekijos pristatė naują Regioninio Skautų Plano juodraštį. Regioninis skautų planas, tai planas kuris nusako ką WOSM Europos regionas darys artimiausius tris metus, jame pažymimos temos ir kryptis kuria vadovautis.Tuo tarpu apie programą paklausta Lenkijos skautų atstovė džiaugėsi, kad jie pranoko patys save ir susitikimo metu palietė ne vien tik iš anksto užsibrėžtas temas, bet ir oficialius subregiono priėmimus per Pasualio Jamboree stovyklą ir Europos regiono dvikalbystės temas.

Kaip Vilnių matė ir čia jautėsi V4B3 susitikimo dalyviai?

Prisiklausiusi apie temų gausybę, man vis kniedėjo sužinoti, kaip Vilnių pamėgo ar ne susitikimo dalyviai ir kaip jie beveik pirmą kartą vienas kitą matantis, jautėsi dirbdami kartu. Atsakymų sulaukiau įdomių ir netgi labai smagių. Dalyviai iš Lenkijos, Čekijos bei Lietuvos pasakojo apie tikrąją partnerystės ir skautavimo magiją, kuri visus per trumpą laiką sujungia taip, lyg atrodo amžius būtų vieni kitus pažinoję. Šypseną labiausiai sukėlė Estijos delegato pasidalinimas, pirma jis kalbėjo apie gremėzdiškumą ir prisiminė situacijų, kurias visad nešiosis su savimi, o taip papasakojo, kad jau nebe pirmą kartą viešėdamas Lietuvoje - sužaidžia partiją šaškėmis! ,,Taip pat vėl turėjau galimybę su jūsų Užsienio ryšių skyriaus koordinatoriumi Matu sužaisti šaškėm, Vienerios lygiosios ir vienas laimėjimas mano naudai, negaliu sulaukti kito raundo.” Pabaigdamas dėstyti savas mintis jis perdavė Estijos skautų linkėjimus Lietuvos skautams ir palinkėjo mūsų užsienio skyriaus koordinatoriui broliui Matui atsilošti!