Kas Naujo?

Skautų naujienos

2019-08-20

Būk vienas iš 350 savanorių Jaunimo savanoriškoje tarnyboje

Nuo 2018 m. gruodžio mėnesio JST programoje sudalyvavo 254 jauni žmonės, kurių daugumą sudarė abiturientai ir vienuoliktokai. 132 savanoriams, sėkmingai įgyvendinusiems planuotą JST, išduoti pažymėjimai, pripažįstantys savanorio įgytas kompetencijas bei suteikiantys galimybę gauti 0,25 balo skaičiuojant stojamąjį balą į pirmosios pakopos vientisąsias studijas. Net 111 savanorių iš trijų skirtingų programų gavo papildomą balą stojant, tai yra beveik dvigubai daugiau nei 2018 m. 89 iš jų buvo atlikę JST, 12 dalyvavę projekte „Atrask save“.

!!! PRASIDĖJO III-OJO ETAPO REGISTRACIJA !!!

Dar 10 jaunų žmonių papildomą balo dalį gavo už tarptautinę savanorišką veiklą – dalyvavimą „Europos solidarumo korpuso“ programos projekte užsienyje ilgiau nei 3 mėnesius. 

Nuo 2019 m. gegužės mėn. Lietuvos skautija tapo akredituota savanorius priimanti organizacija (PO) Jaunimo savanoriškos tarnybos programoje (JST), todėl jeigu tau yra 16 m. ir daugiau - kviečiame dalyvauti programoje ir atlikti savanorišką veiklą Lietuvos skautijoje! 

Jaunimo savanoriškos tarnybos programą sudaro nenutrūkstama 6 mėn. tarnyba po nemažiau nei 40 val./ mėn. (ne mažiau nei 2 val./ savaitę) tarnyba pasirinktoje priimančioje organizacijoje. Kiekvienas savanoris, greta intensyvios tarnybos priimančioje organizacijoje, taip pat dalyvaus individualiuose susitikimuose su mentoriumi(e) ar savanorių grupės susitikimuose savanorišką veiklą organizuojančioje organizacijoje (SVO). Susitikimų metu savanoriai mokysis įveikti sunkumus, pažinti save, savo įgūdžius, formuluoti asmeninius ugdymosi tikslus ir jų metodiškai siekti – tai neatsiejama programos dalis. Sėkmingai įveikusiems visus iššūkius, bus suteikiami JST pažymėjimai, kuriuose atsispindės sustiprinti ar naujai įgyti įgūdžiai. Daugiau informacijos skaitykite JRD tinlalapyje: https://jrd.lt/savanoryste/jst.  

Atkreipiame dėmesį, kad 2020 m. stojamųjų konkursinio balo sudarymo tvarka bus svarstoma šių metų pabaigoje, bet bet kokiu atveju balai suteikiami tik praėjus visa programą ir gavus atitinkamą pažymėjimą. 

Primename, jog 0,25 stojamojo balo suteikia tik sėkmingai įgyvendinta viena iš programų:

- 3 ir daugiau mėnesių tarptautinė savanoriška veikla pagal programas „Erasmus+“ ir „Europos solidarumo korpusas“;

- 3 ir daugiau mėnesių savanorystė projekte "Atrask save"; 

- 6 ir daugiau mėnesių po 40 val./ mėn. trukmės Jaunimo savanoriška tarnyba;

 

Nuo ko pradėti? 

Jauni žmonės, planuojantys atlikti Jaunimo savanorišką tarnybą (JST) nuo 2020 metų, kviečiami registruotis į JST savanorių duomenų bazę. Registracija vyks dviem etapais:

I etapas: rugpjūčio 13 – rugsėjo 16 d. (registracija stabdoma nuo rugsėjo 16 d. 17:00)

II etapas: gruodžio 1-15 d.  (terminas skelbiamas, jei bus laisvų vietų. Registracija stabdoma nuo gruodžio 15 d. 17:00 val.).

III etapas: gegužės 18 d. 

Registracijos nuoroda: https://jst.jrd.lt/newCandidate.

Gruodžio 1-15 d. savanorių registracija į laisvas vietas, jei tokių yra. Gruodžio 15-20 d. sudaromi galutiniai savanorių sąrašai. 2019 m. gruodžio – 2020 m. sausio mėnesiais pirmieji susitikimai, trišalių sutarčių su priimančia organizacija ir savanorišką veiklą organizuojančia organizacija sudarymas, pradedama tarnyba (žr. pridedamą schemą).

Programoje vietų skaičius ribotas. 2020 m. numatoma 350-400 vietų. Jaunuoliams LABAI SVARBU registruotis nurodytu laiku: į programą savanoriai bus kviečiami iš eilės pagal registracijos datą ir laiką. Savanoriai, kurie užsiregistruos laiku, tačiau nepateks į finansuojamas vietas, bus įtraukiami į rezervinį sąrašą ir kviečiami prisijungti, kai atsiras laisva vieta. 

Tolimesnė eiga: užsiregistravę jaunuoliai per mėnesį nuo pirmojo etapo pabaigos informuojami apie savo statusą programoje.  Rugsėjo – spalio mėn. SVO organizacijos teikia paraiškas finansavimo konkursui, paaiškėjus rezultatams, savanorių kontaktai perduodami atitinkamos apskrities SVO organizacijai.

 

Jeigu esi Lietuvos skautijos narys ir nori dalyvauti programoje, ką tau pasiūlys organizacija? 

Jeigu tau 16 m. ir daugiau, tai tu savanorišką veiklą pagal programą galėsi atlikti kitoje amžiaus grupėje, negu esi pats, pvz: jeigu tu esi patyręs skautas, tai savanorišką veiklą pagal programą galėsi atlikti jaunesniųjų skautų arba skautų amžiaus grupėje, kur būtum tiesioginiam to vieneto vadovui pagalbininkas. Per savaitę turėtum savanoriauti ne mažiau kaip 2 val., o per mėnesį – 40 val. 

Savanorius Lietuvos skautija priims visuose kraštuose, ne daugiau kaip 10 iš kiekvieno krašto, jeigu praeis atranką ir gaus JST finansavimą.  

Kilus klausimams visada rašyk: pirmija@skautai.lt ir tau bus atsakyta į visus klausimus!