Kas Naujo?

Skautų naujienos

2020-02-21

10 faktų apie TETĘ!

Ar jau ruošiesi B. P. gimtadieniui? O kaip sekasi prisiminti šios asmenybės gyvenimą ir istoriją? Tam, kad būtų lengviau pateikiame dešimt faktų apie TETĘ!

Jau rytoj visi skirtingose vietovėse  kelsime saulę su dainomis ir su termosais, pilnais arbatos. Taip paminėsime jau 163-iąjį B. P. gimtadienį! Per savo skautavimą Robert’ą Baden Powell’į girdėjau vadinant visokiais vardais: nuo mūsų įkūrėjo, sero, Robkės iki tiesiog TETĖS!

Gražu, linksma ir malonu, kad kiekvienas skautas, kiekvienas kraštas įkūrėją prisijaukina sau, ne paslaptis, kad skautai apie B. P. daug skaito ir žino. Kiekvienas paklaustas tikriausiai pasakytų, kuriame mieste Lietuvoje skautų įkūrėjas lankėsi, kas buvo jo žmona ar kurioje saloje jis surengė pirmąją skautų stovyklą? O ar žinojai, kad pilnas Robert Baden Powell’io vardas iš tikrųjų yra Robert Stephenson Smythe Baden-Powell? Ne? Aš irgi. Šią informaciją radau visai netyčia! 🧐

Todėl nusprendžiau, kad prieš šį gimtadienį pravartu ir visai įdomu pasidalinti dešimčią neįprastų faktų apie mūsų TETĘ:

 

1️⃣ Pilnas B. P. vardas yra Robert Stephenson Smythe Baden-Powell, jaunystėje jį visi žinojo kaip Stephe Powell”, tarnaudamas britų armijoje jis naudodavosi trumpiniu R. S. S. Baden Powell, o vėliau ir dabar mūsų visų yra žinomas kaip B. P.

2️⃣ B. P. būdamas 19 m. stojo į Oksfordo universitetą, susikirtęs egzaminuose jis nuėjo mokytis karo meno į Britanijos armiją.

3️⃣ 1897 m. jis buvau jauniausias armijos pulkininkas, laipsnį gavęs būdamas vos 40 m.

4️⃣ Pirmąsias skautų uniformas B. P. sumodeliavo pagal Mafekingo mūšyje buvusių kadetų korpusų uniformą. Kadetai stovėdavo sargyboje ir perduodavo žinutes.

5️⃣ Nepale yra viršūnė pavadinta Baden Powell’io garbei, jos tikrasis pavadinimas - Urkema, bet švenčiant skautavimo šimtmetį 2007 m. Nepalo valdžia šiai viršūkalnei skyrė skautų įkūrėjo vardą.

6️⃣ Parašęs savo pirmąją knygą „Aids in Scouting” (aut. vert. „ Pagalba Žvalgyboje”) skirtą kariniams vienetams, B. P. buvo nustebęs, kad jaunimas Anglijoje naudojo šią knygą savo veikloms lauke.

7️⃣ Generolas leitenantas Baden Powell’is 1910 m. atsistatydino iš savo karinės tarnybos. Taip padarė iš dalies pastūmėtas karaliaus Edvardo VII-ojo, kuris B. P. patarė, kad pareigą savo šaliai šis atliksiąs daug vaisingiau plėsdamas skautų judėjimą.

8️⃣ 1912 m. B. P. sukėlė visuomenės sujudimą, kai būdamas 55-erių vedė Olave St. Clair Soames, kuriai tuo metu buvo 23-eji.

9️⃣ Pirmojo pasaulinio karo metu sklido gandas, kad B. P. yra Britanijos šnipas, nors tai ir nebuvo tiesa, Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnyba šį mitą skleidė ir palaikė vien tik tam, kad atbaidytų priešus.

1️⃣0️⃣ B. P. palaidotas Kenijoje šalyje, kurią jis be galo mylėjo. Ant jo kapo parašyta  „Išėjau namo”, o pats kapas yra nacionalinis Kenijos paminklas.

 

Iš arčiau panagrinėjus TETĖS biografiją galima rasti daugybę įdomių faktų, o šiais keliais verta pasidalinti ir kas žino… Gal net kokią viktoriną gimtadienio proga susiorganizuoti? Tiek šiam kartui, o ryt susitinkame visi prie laužų! Pasiimkime arbatos, šiltą striukę ir kaklaraiščius. 🌄

 

Psktn. Urtė Petrulytė