Kas Naujo?

Skautų naujienos

2020-05-08

Geresniam pasauliui šiandien!

Šis straipsnis skiriamas visiems skautams savanoriams, kurie skyrė savo laiką rūpindamiesi artimu ir organizuodami įvairias iniciatyvas vietinėse bendruomenėse. Jei iš šių gerųjų darbų būtų statomas namas, jame tikrai tilptų tūkstančiai Lietuvos gyventojų, sulaukusių pagalbos. Tegul tai lieka skautiškos tarnystės liudijimu, kurį išsaugoti kviečiame šioje laiko kapsulėje.

Urtė Alksninytė

   Pasaulį supurčius koronavirusui, neužilgo ir Lietuva pradėjo planuoti strategijas kaip apsaugoti šalies piliečius. Tačiau iki karantino paskelbimo pradžios likus dviem dienom, vyresnieji skautai jau telkė budinčių skautų resursus. Kovo 14 d. Jorės būrelio vyr. skautės Justinos Vyšniauskaitės iniciatyva, buvo susisiekta su Lietuvos vyresniųjų ir suaugusių skautybėje skautų draugovėmis. Kitos dienos vakare, šių skautų sąrašai pasiekė miestų savivaldybes, ministerijas ir kitas institucijas. Štai taip žaibiškai, šalį apskriejo žinia, jog skautai budi ir budės.

    Ši situacija leidžia patirti, kad esame kažkam reikalingi, kad galime daryti gerus darbus kasdien be jokio atlygio, tiesiog už šypseną ir paprastą žodį AČIŪ.

    Šiandien, savanorio dėka sūnus galėjo pasikalbėti su mama, kuri atsidūrė ligoninėje. Va čia tai jausmas, kai atrodo, kad tu gali viską, tu gali nuversti kalnus, tik reikia tavo ryžto ir noro padėti. Dirbdama per atstumą skambučių centre negavau nei vieno neigiamo atsakymo, kad nepadėsiu, kam čia to reikia. Jei savanoris negali padėti, tai jis atsiprašinėja, tai yra labai keista, arba prašo perskambinti kitą dieną.

    Panevėžio krašto skautai savanoriauja neskaičiuodami laiko, bendrauja su Panevėžio miesto savivaldybe, padeda Panevėžio socialinių paslaugų centrui, rūpinamės miesto šeimomis - perkame maisto ir vaistų, išnešame šiukšles. 

    Nors skautui-savanoriui nereikia materialinio atlygio, jam pakanka ir padėkos, labiausiai nustebino bitininko Edvardo padėka - medus, skautų draugų parama kaukėmis ir t.t. Ar kas dar gali būti geriau už šį nuostabų jausmą, kai gali padėti, kai gali suteikti kažkam paramą, o gal su kažkuo tiesiog pasikalbėti telefonu. Va čia yra tikroji bendrystė.

Psktn. Jurgita Kuprinskienė, Stiprūs kartu savanorė, Panevėžys

   Kuomet kovo mėn prasidėjo mūsų visų išbandymų metas, prisijungiau prie visokių savanoriškų iniciatyvų ir grupių. Todėl šiuo metu esu ne tik Stiprūs kartu (su skautais), bet ir Gynybos paramos fondo  bei Šiaulių miesto savanoris- koordinatorius.

   Savanoryste sergu daugiau nei 20 metų, ji - mūsų visuomenės veidrodis. Kad ir kaip keistai skamba - kaukių laikotarpyje mes pamatome žmones "be kaukių". Šeimos, kaimynų, įmonių, organizacijų.. šalies išryškėjusias vertybes.

   Kad ir tuos pačius medikus, mokytojus ir jų kylančią vertę bei tarpusavio susitelkimą ir pasitikėjimą. Šioje situacijoje labai džiaugiuosi skautais, kurių organizuotumas ir tarnystė šiame laikotarpyje palyginčiau su lenkų, britų ir kt. šalių skautų savanoryste pasaulinių karų kontekste.

A. Saulaičio būrelio br. vytis Seržas Staponkus, SK savanoris, Gynybos paramos fondo savanorių koordinatorius, Šiauliai

   Savanoriauju Stiprūs Kartu savanorių pagalbos koordinavimo centre. Mano darbas yra surasti savanorį, kuris gali padėti būtent tokiu pagalbos prašymu ir gyventų netoliese. 

   Taip pat padedu dviems senjorėms - kiekvieną savaitę už jas einu nupirkti reikalingų maisto produktų ir vaistų, kad jos galėtų saugiai likti namuose. Man tai yra svarbu, nes ir aš jaučiuosi įpareigota savo įžodžio ir pažado budėti.

   Šis laikotarpis man priminė, kokie mes, lietuviai, esame vieningi ir kokie mes, skautai, esame įpareigoti savo įžodžio tarnauti Artimui. Tai suteikia daug džiaugsmo, nes turiu unikalią progą pamatyti, kiek daug pasiaukojančių žmonių yra Lietuvoje. Tų, kurie pagalbos prašymus įvykdo per pusvalandį; tų, kurie dėkoja už galimybę padėti ir prašo, kad duotume daugiau darbų; tų, kurie paskambina sakydami "šiandien mano gimtadienis - noriu jį praleisti darydamas gerus darbus, šiandien mane siųskit visur". Na, o su viena iš savo senjorių dar ir puikiai susibendravom - žadėjo, kad vasarą parveš man gėlių iš savo sodo.

Jorės drg. vyr. sk. Agnė Dambrauskaitė, SK savanorė, Vilnius

   Norėdamas skleisti žinią apie Stiprūs kartu pagalbos būdą, nusprendžiau tai padaryti iššūkio forma. Iniciatyva #antivirusas labai paprasta - padėti kaimynams gali atsispausdinęs plakatą ir užklijuodamas jį ant laiptinės durų. Šiuo metu mano žiniomis lapai kabinti: Vilniuje, Kaune, Kauno rajone, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragės rajone, Klaipėdoje ir kt.

   Masinių bei pavienių skelbimų platinimo metu apklijuota virš 1000 durų, informacija išmėtyta į kelis šimtus pašto dėžučių. Manau, kad vien bendros informacijos kaip elgtis karantino metu platinimas tikrai padėjo! 

   Daugeliui šis paprastas lapo pakabinimas gali reikšti sąvanorystės pradžią bei tęsinį pasibaigus karantinui. Gi kai jautiesi padedantis, norisi dar padėti? Ne?

Kerniaus būrelio br. vytis Aivaras Čenkus, iniciatyvos #Antivirusas autorius, savanoris, Vilnius

   Kai tik prasidėjo karantinas ėmiau galvoti, kuo aš būdama su 7 mėnesių kūdikiu ant rankų, galiu būti naudinga. Tai turbūt ir buvo man didžiausias iššūkis, nes budėjimai skambučių centre vyksta po pusę dienos. Man tai svarbu, nes skautišką priesaiką daviau visam gyvenimui. Skautavimas ir noras padėti, tarnauti niekur nedingsta. O tokios aplinkybės (karantino) tik sustipriną norą būti naudingai ir prisidėti, kuo tik gali. Vis dar negaliu atsižavėti žmonių gerumu, kiek daug savanorių yra užsiregistravusių skirtinguose miestuose ir miesteliuose. Net ir sunkiomis akimirkomis stiprybės suteikia jų gerumas.

Mildos draugovės vyr.sk. Lina Dovydaitienė, SK savanorė, Marijampolė

   Paskelbus karantiną supratau, kad negalėsiu grįžti namo, nes šeimoje turiu į rizikos grupę patenkančių artimųjų. Todėl neturėjau kito pasirinkimo kaip likti Kaune. Šiais metais baigiu universitetą, tad kai atsirado neaiškumų dėl mokslų, baigiamojo darbo rašymo ir darbo laboratorijoje, pradėjau ieškoti kur galėčiau save įprasminti. Kai Kaune atsirado poreikis budėti Koronos karštojoje linijoje, net negalėjau pasakyti ne. Tai juk mano įžodžio dalis - artimui.

   Dabar keliuosi 6 ryto, keliauju į Kauno greitosios medicinos stotį. Čia konsultuoju žmones dėl su pandemija susijusių klausimų, registruoju tyrimams, o jei reik nuraminu. Taip pat budžiu Stiprūs kartu savanorių centre. Tai man padėjo susipažinti su savo laiptinės gyventojais ir labai pakelia nuotaiką.

Psktn. br. Matas Daunys, Karštosios linijos savanoris, Kaunas

   Vos prasidėjus karantinui, susirašėme su s. Justina Vyšniauskaite ir sutarėme, kad būtent dabar yra kritinis laikas, kai skautų organizuotumas ir nuoširdus noras padėti bus neįkainojamos savybės, galinčios padėti išlaikyti stabilumą visuomenėje. Tad sukūriau grupę, skirtą suaugusių skautų komunikacijai šios krizės laikotarpiu ir skautiškos bendruomenės gerumo raketa šovė į viršų šviesos greičiu.

   Budėjau Stiprūs kartu skambučių centre, o vėliau, atsidarius mobiliesiems COVID-19 patikros punktams, šaulių medikų būriui, kuriam priklausau, greta kitų atsakomybių buvo pavesta ir prižiūrėti higienines sąlygas, sudaromas šauliams, besidarbuojantiems punktuose, bei užtikrinti, kad būtų laikomasi visų pagrindinių higienos reikalavimų. 

   Karantinui įgavus pagreitį, praktiškai kasdien tekdavo dirbti ir Santariškių reanimacijos skyriuje (kur dirbu ir iki šiol). Pastaruoju metu ypač reikšmingi tampa maži gerumo aktai - šiltas rėmėjų maistas, pasiekęs reanimacijos skyrių ir kviečiantis kolektyvą susėsti ir pasistiprinti po intensyvios darbo dienos, palaikančios žinutės, dovanojamos apsauginės priemonės, kad kuo didesnis skaičius žmonių jaustųsi saugūs, vykdydami pavestas užduotis, nemokama kava, padedanti susigrąžinti jėgas po 24 valandų budėjimų ir kiti maži, bet svarbūs dalykai. Jie įvykių sūkuryje priverčia sekundę stabtelėti, nusišypsoti ir pajausti, kad šioje kovoje niekas nebus paliktas vienas.

Mirgos būrelio vyr. sk. Gabija Didžiokaitė, SK savanorė, šaulė, Vilnius

   Stiprūs kartu padedu apipirkinėti senjorus, juk ne visi gali išeiti iš namų, ypač tie, kurių imuninė sistema yra silpnesnė. Tad šiuo metu, jaučiu ženkliai didesnę atsakomybę už mūsų senjorus. Dažnai kreipiasi vieniši ar turintys įvairias negalias. Tai parodo, kad ir ne krizės metu jiems reikia pagalbos, todėl svarstau, jog šią iniciatyvą reikės tęsti ir po to. Jau prieš porą metų pradėjau kurti platformą, kuri padėtų kitiems atrasti vietinę ūkininkų produkciją, o senjorams ją pristatome nemokamai.

   Taip pat, Kauno miesto savivaldybėje padedu viešbučiuose saviizoliuojantiems iš užsienio grįžusiems žmonėms - išnešiojame maisto produktus, perduodu siuntas. Su Rotary organizacija perkame įvairius medikamentus, saugos priemones ir perduodame tiems, kuriems reikia.

   Vienas didžiausių iššūkių lieka tai, jog esu vadovas. Čia sunkiausia palaikyti komunikaciją su savo draugove. Man padeda mano šauni pavaduotoja, stengiamės skautauti namie. Tačiau tikiu, kad kuo tamsiau, tuo ryškiau šviečia žvaigždės.

S. Jameikio būrelio br. vytis Tomas Rimkus, SK ir Kauno miesto savivaldybės savanoris

AČIŪ visiems, kurie pasidalino savo mintimis ir puošia kasdieną savo geraisiais darbais, sesės, broliai, budėkime! ⚜