Kas Naujo?

Skautų naujienos

Nuotrauka: Dovydas Beržinis

2021-04-07

Pasiruoškime žygių sezonui!

Nors pavasaris dar nedrąsiai beldžiasi į mūsų kiemą, tikras skautas žino – po truputį artėja žygių sezonas! Bet ar esame tinkamai jam pasiruošę? Ar žinome, kaip nepaklysti miške ir ką daryti pasiklydus? Dabar turime puikią proga prisiminti kartu!

Kaip nepaklysti miške?

Tikriausiai dauguma atsakysite, jog turint mobilųjį telefoną ar kompasą pasiklysti beveik neįmanoma. Ir tai tiesa, tačiau, ką daryti jeigu telefono ar kompaso neturi? Miškininkai pataria prieš einant į žygį tinkamai pasirengti: susipažinti su miško kontūrais, jame esančiais upeliais ir kitomis reikšmingomis detalėmis bei orientyrais.

Miške orientuotis padės gamtos objektai:

🌳Orientuotis galima pagal medžių žieves – šiaurinėje pusėje žievė dažnai būna grubesnė ir tamsesnė (geriausiai matoma ant beržų kamienų).  Po lietaus patamsėja šiauriniai pušų kamienai. Iš eglių ir pušų kamienų pietinės pusės išsiskiria daugiau sakų. Šie požymiai leis nustatyti šiaurės ir pietų kryptis.

🍃Samanų ir vijoklių pomėgis laikytis šešėlyje leidžia panaudoti orientavimuisi ne tik medžius, bet ir didelius akmenis. Samanos ir vijokliai auga daugiausiai šiaurinėje pusėje.

🐜Miške neprarasti orientacijos gali padėti ir skruzdėlės! Dažniausiai jos skruzdėlynus kraunasi į pietus nuo artimiausių medžių, kelmų, krūmų, o pietinė skruzdėlyno pusė dažniausiai būna nuožulnesnė už šiaurinę.

⭐Orientuotis naktį padeda Šiaurinė žvaigždė. Jos ieškome pagal didžiuosius ir mažuosius Grįžulo Ratus. Šiaurinė žvaigždė rodo šiaurę, tačiau ji nėra labai didelė ir lengvai randama. Atsistojus veidu į Šiaurinę žvaigždę, dešinėje bus rytai, kairėje – vakarai, o už nugaros – pietūs.

⛩Dar vienas kelrodis – kvartaliniai stulpai. Visi stambesni valstybiniai miškai yra padalinti kvartalais, tarp kurių iš šiaurės į pietus ir iš rytų į vakarus susikerta keturių metrų pločio linijos. Čia galima matyti įkastus kvartalinius stulpus, ant kurių užrašyti skaičiai, pagal kuriuos tiksliai nustatoma pasaulio kryptis. Atsiminkite taisyklę: gretimų kvartalų numeriai didėja iš vakarų į rytus ir iš šiaurės į pietus. 

Prisiminėme, kad miške turime išlikti budrūs bei stebėti aplinką. Tačiau, ką daryti jeigu vis tik pasiklydome?

Pasiklydus miške svarbiausia nepanikuoti ir ieškoti išeities:

  1. Įeidami į mišką įsidėmėkite, kurioje pusėje yra saulė: jeigu dešinėje, tuomet, išeinant iš miško, ji turi būti kairėje pusėje. Per valandą saulė pasisuka 15 laipsnių. Saulė 7 val. būna rytuose, šešėlio kryptis jums parodys vakarų kryptį, 13 val. saulė būna pietuose, nuo medžių krintantys šešėliai bus trumpiausi ir jie jums parodys šiaurės kryptį. Apie 19 val. saulė būna vakaruose. 
  2. Gerai įsiklausykite (dirbančio traktoriaus garsas girdimas už 3–4 kilometrų, traukinio garsas – iki 10 kilometrų). Jeigu nieko negirdite, bet suradote upelį, eikite vandens tekėjimo kryptimi. Upelis įteka į upę, o prie upės jūs surasite žmones. 
  3. Jeigu nėra jokių orientyrų, tuomet reikia įlipti į aukštą medį ir apsižvalgyti aplinkui. Gyvenamųjų namų kaminai matomi už 3 kilometrų, gamyklų kaminai – už 6 kilometrų, bokštai, varpinės – už 15 kilometrų. 
  4. Miško kelelis gali jus išvesti į kelią ar gyvenamąją vietovę. Jeigu kelelis šakojasi, reikia pasirinkti tą, kuris daugiau naudojamas.

Dabar esame tikrai pasiruošę! Tad susikraukime kuprines ir keliaukime skautiškų nuotykių keliais!🎒

 

Įspūdingų skautiškų nuotykių! 

Mirgos vyr. skaučių būrelio kandidatė sesė Liucija