Kas Naujo?

Skautų naujienos

Nuotrauka: Iryna Dovhaliuk

2022-07-28

Seimo pirmininkė teigia, kad kiekvienam privalu bent kartą pajusti, ką reiškia būti skautu

2022 metus LR Seimui paskelbus jaunimo metais, savanorystė skautų tarpe įgavo dar didesnę prasmę. Todėl penktosios, jubiliejinės jungtinės Baltijos šalių skautų stovyklos „Back to the Balts” tikslas — skatinti pilietiškumą, tarptautines draugystes ir savanorystę jaunimo tarpe.

Pasaulio skautų įkūrėjas, lordas Baden-Powell jaunuosius skautus mokydavo kiekvieną dieną įprasminti geru darbu. Tad dar 1907-aisiais su pirmaisiais skautais išvykęs į stovyklą juos mokė ne tik išgyvenimo gamtoje, bet ir tarnystės. Nuo tada skautai — visuomeninis, nepolitinis, ne pelno siekiantis, savanoriškas jaunimo judėjimas, kurio pagrindinis siekis — auginti etiškus, tolerantiškus ir atjautos nestokojančius piliečius.  

 

2022 metus LR Seimui paskelbus jaunimo metais, savanorystė skautų tarpe įgavo dar didesnę prasmę. Todėl penktosios, jubiliejinės jungtinės Baltijos šalių skautų stovyklos „Back to the Balts” tikslas — skatinti pilietiškumą, tarptautines draugystes ir savanorystę jaunimo tarpe. Stovykloje trečiadienį lankėsi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo narys E. Sabutis, Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras bei  stovyklą globojantis Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir kiti svečiai, stovyklos partneriai, rėmėjai. 

 

Į  Lietuvos, Latvijos ir Estijos skautų stovyklą „Back to the Balts” Naisiuose atvykusi Seimo pirmininkė tikina, kad pagalba artimui šiuo metu —  itin aktuali. O pabendravusi su stovyklos dalyviais džiaugiasi esanti rami dėl ateities. 

 

<<Kiekvienam yra būtina pajusti, ką reiškia būti skautu.>>

 

„Back to the Balts” stovykloje Naisiuose stovyklauja ne tik kaimyninių, bet ir pasaulio šalių skautai iš Austrijos, Vokietijos, Švedijos, Ukrainos, Izraelio. 5-tosios Baltijos šalių skautų stovyklos tema — grįžtant prie baltų. Stovyklautojai jau savaitę dalyvauja programoje, kuri juos nukelia į skirtingus mūsų krašto laikmečius ir supažindina su tuo metu vyravusiomis tradicijomis, amatais ir netgi objektais. Trečiadienį vyko tradicinis turgus, kuriame buvo galima įsigyti pačių skautų pagamintų gaminių bei paslaugų.

 

Seimo Pirmininkė pažymi: „Pirmą kartą lankydamasi skautų stovykloje supratau, kodėl skautais tampama visam gyvenimui. Ypatinga dvasia, pozityvumas ir spindinčios akys šią organizaciją daro labiausiai matomu jaunimo judėjimu pasaulyje. Kiekvienam (jaunam ir nebūtinai) asmeniui privalu bent kartą pajusti, ką reiškia būti skautu. Šiandien matytas laužas, dainos, rikiuotės ir bendruomenė skatina pas skautus grįžti dar ne kartą. Simboliška, kad ši tarptautinė skautų stovykla vyksta Jaunimo metais, kai jaunimo bendradarbiavimo ir įsitraukimo į visus procesus reikia kaip niekada anksčiau. Matydama šiuos jaunus žmones esu rami dėl ateities. Skautai, budėkite!“

 

Lietuvos skautija – didžiausia Lietuvoje veikianti skautiška organizacija, kuri šiuo metu vienija virš 3000 aktyvių narių, o mūsų gretose per organizacijos gyvavimą veikė daugiau nei 20000 skautų. Organizacija yra tarptautinės Pasaulio skautų organizacijos nariai ir kartu su kitų šalių skautais šiuo metu vienija virš 57 milijonų aktyvių narių 172  skautiškose organizacijose. O skautų veikloje visame pasaulyje yra buvę virš 500 milijonų žmonių.