Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-08-19

Po WSC Slovėnijoje: Rezoliucijos

Apie rimtąjį turinį ir didįjį penktadienį konferencijoje

Po kasdienių pasakojimų ir straipsnių, norime trumpai jums papasakoti ir apie rimtąją savaitės dalį – didįjį rezoliucijų penktadienį. Visos savaitės metu ir, be abejo, iki konferencijos, skautiškos organizacijos galėjo teikti įvairias argumentuotas rezoliucijas. Kas ta rezoliucija? Na, tarkime LS galvoja, jog šiuo metu pasauliniame lygmenyje mes nekalbame apie žemės pardavimą užsieniečiams skautams ir manome, kad ši tema turi būti aktuali visiems pasaulio skautams ateinančius trejus metus. Šia tema parašome argumentuotą savo nuomonę apie tai, kas tai yra ir į ką turėtume atsižvelgti, o ką – įgyvendinti, surandame valstybę, kuri paremtų mūsų nuomonę ir valio – siunčiame. Tuomet visi apie tai diskutuoja, skaito, klausinėja, o konferencijos didįjį penktadienį balsuoja.

O jeigu rimčiau, tai konferencijos metu buvo siūlytos rezoliucijos A-S (neskaičiuosiu, kiek čia gaunasi), apie kelias svarbesnes trumpai čia ir papasakosiu. Jorė jau papasakojo apie Strategiją bei Trimetį planą, kurie taipogi virsta rezoliucijomis – čia jau kiek painiau, bet pataisius planus ir strategijas, už šiuos dokumentus balsuojame kaip už rezoliucijas, kurias priimame arba atmetame. Taip pat yra kelios rezoliucijos, apie kurias neverta kalbėti – paprastai vadinamos „resolution of courtesy“, kurios dėkoja organizatoriams ir kitiems už suorganizuotą renginį, nudirbtus darbus ar baigtas kadencijas.

Kelios rimtesnės, vertos atskiro sakinio:

  • E.    Spirituality in Scouting

Serbijos skautų organizacija, antrinama graikų, mano, jog šiuo metu pasaulis išgyvena globalizacijos laikus, kuomet pamatinės vertybės galimai nustumiamos į antrą planą bei yra pamirštamos. Ypatingai svarbu užtikrinti, jog jaunas žmogus turi galimybę išmokti bei suprasti, kas yra dvasinis ugdymas. Dėl šių priežasčių minėtos skautiškos organizacijos pateikė rezoliuciją, kuri siūlo nepamiršti jog dvasinis ugdymas yra svarbi skautiško metodo dalis, kurią būtina akcentuoti. Dėl šios rezoliucijos jokių pykčių nebuvo – visi draugiškai nubalsavome už.

  • M.   Peace Education in Scouting

Ispanijos skautų orgnizacija pasiūlė nepamiršti ir taikos temos skautavime. Skirtinguose pasaulio regionuose ši sąvoka suprantama labai skirtingai – vienuose regionuose viena po kitos vyksta teroristų atakos, įvairūs apsišaudymai bei kitokie kariniai ir ne tik veiksmai. Net ir mums Europoje paskutiniu metu visos užtikrintos saugios mintys po truputį pradėjo blėsti stebint įvykius Ukrainoje. Šia rezoliucija siekiama, kad visos pasaulio skautiškos organizacijos savo judėjimuose užtikrintų taikos temos aktualumą – vienetuose skautams būtų pasakojama, kas yra taika, kodėl ją reikia palaikyti, ką reiškia konfliktas, kaip gyvena žmonės kituose pasaulio kampeliuose.

  • R.   Visa procedures and World Scout Events

Kamerūno skautai, po kelių nesėkmių ir skirtingų patirčių, bandant atvykti į Europą, pasiūlė konferencijai priimti rezoliuciją, kuri užtikrintų, jog sekančios pasaulinių renginių organizatorės-valstybės išnagrinėtų visas vizų išdavimo galimybes. Rezoliucija užtikrina, jog pasaulinė konferencija, prieš balsuojant už įvairias valstybes-renginių organizacijas, žinotų ir suprastų, kokia yra vizos klausimo padėtis šioje valstybėje. Tuo pačiu, skautiškos organizacijos turi užtikrinti, jog jos padarė viską, kad suteiktų lengviausią įmanomą kelią, norint gauti vizą į šią valstybę. Kalbant apie šią rezoliuciją vyko daug skirtingų diskusijų – vieini skautai-diplomatai profesionalai užtikrintai teigė, jog nei WOSM, nei skautiškos organizacijos niekaip negali įtakoti ambasadų ar konsulatų, kurie atsakingi už vizų išdavimą. Šių politinių klausimų ir tarptautinių santykių mes, kaip skautai, nekontroliuojame ir niekaip negalime įtakoti. Tuo tarpu kiti skautai teigė, jog organizacijų-konsulatų draugiškas santykis yra įmanomas, tereikia bendradarbiauti ir nenuleisti rankų. Po dvejopų diskusijų rezoliucija buvo priimta. Tikėkimės, kad jokie politiniai interesai nesutrukdys skautams laisvai keliauti po pasaulį ir reprezentuoti savo valstybes.

 

 

Šias ir kitas rezoliucijas galite rasti konferencijos puslapyje: http://scout.org/sites/default/files/Proposed%20Resolutions%20English_Final.pdf

Greitu metu konferencijos puslapyje pasirodys atnaujinti ir pataisyti dokumentai bei priimtų rezoliucijų sąrašas.

Beta

 

Kiti pasakojimai apie konferenciją:

1. Įžanga apie WOSM

2. Diena 0

3. Diena 1

4. Diena 2

5. Diena 3

6. Diena 4

7. Diena 5